כשלושה שבועות לאחר שההסתדרות הרפואית בישראל הכריזה שהיא מכירה בהשמנה כמחלה, איגוד רופאי בריאות הציבור,שהוא תת ארגון בהסתדרות, יוצא נגד ארגון הגג ומכריז היום (שני) שההשמנה היא לא מחלה. לדבריהם הסתכלות כזו על התופעה עשויה להזיק למאבק ולטיפול בה. "הגדרת ההשמנה כמחלה אינה נכונה עובדתית, היא תופעה מורכבת הכוללת מרכיבים רפואיים, חברתיים, כלכליים ופוליטיים", נכתב בהצהרה המפרטת את נימוקי הארגון.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
במסמך מטעם האיגוד נכתב כי הרציונל להגדיר השמנה כמחלה מושתת על מספר גורמים ובהם העלאת המודעות של הרופאים המטפלים, ניסיון להסיר את הסטיגמה מעל הסובלים מהשמנה, עידוד השקעה במחקר ובפיתוח תרופות. אולם, למרות שהאיגוד מברך על כל היתרונות הללו הוא "מתריע מפני הגדרת ההשמנה כמחלה והגבלת הטיפול בה לזירה הרפואית בלבד, תוך התעלמות מהיבטים חברתיים וסביבתיים קריטיים. טיפול נכון בבעיית ההשמנה מחייב התייחסות רחבה הכוללת שינויים במגוון תחומים: אישיים, חברתיים, סביבתיים וכלכליים".
אומנם, מציינים באיגוד, ישנו קשר בין השמנה לשכיחות גבוהה יותר של סוגים מסוימים של מחלות אבל המשוואה המשתמעת מכך כי שמן הוא חולה אינה נכונה לדבריהם. לצד היתרונות ההישרדותיים שיש להשמנה בגיל המבוגר מציינים באיגוד שהיא תולדה של אורח חיים טיפוסי בחברה מעודדת השמנה. חברה כזו מאופיינת בשעות עבודה רבות ושעות פנאי מעטות, פגיעה בחיי המשפחה ואי אכילת ארוחות ביתיות מסודרות, חשיפה לפרסום אגרסיבי של מזונות מזיקים ועוד.
"מדיקליזציה של השמנה, כלומר, הגדרתה כמחלה, מצמצמת את ההתייחסות הכוללת לבעיה ומגלגלת אותה לפתחה של מערכת הבריאות, שכיום אין בידיה פתרונות של ממש", נכתב. ההגדרה הזו לדברי האיגוד "מסירה אחריות משורה שלמה של גורמים שחייבים להיות שותפים להתמודדות עם הבעיה, כמו למשל תעשיית המזון, מערכות החינוך, התעסוקה, והתחבורה, הרשויות העירוניות ועוד". בנוסף נכתב כי להגדרת 18% מהאוכלוסייה הבוגרת בישראל כחולים יש השלכות משמעותיות מבחינה חברתית ומהפן הכלכלי כולל זה של ביטוח הבריאות.
בהודעה שפורסמה לפני מספר שבועות מטעם ההסתדרות הרפואית והחברה לחקר וטיפול בהשמנה נכתב כי "השמנה הינה מחלה כרונית נשנית הנובעת מתפקוד לקוי של מנגנונים פיסיולוגיים-גנטיים ואינה נובעת מכשל התנהגותי, אדם עם מחלת השמנה זקוק לייעוץ וטיפול כוללני, כדי לשנות את מצבו".