שנה לאחר המשבר במחלקה להמטו-אונקולוגית בהדסה עין כרם וההתפטרות החריגה וחסרת התקדים של 9 רופאי המחלקה לטיפול בילדים חולי סרטן, שבנו אל בית החולים ובפעם הראשונה נכנסו מצלמות אל תוך המחלקה, שמהווה כיום את המקום הכי רגיש וטעון במערכת הרפואה הציבורית.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
ב-4 ביוני אשתקד רופאי המחלקה והסגל כולו התפטרו בגלל חילוקי דעות קשים עם מנהל בית החולים, פרופסור זאב רוטשטיין. שנה לאחר מכן, בבית החולים מנסים לשדר שביעות רצון ומסבירים שהמחלקה - היחידה בירושלים לטיפול בילדים חולי סרטן - השתקמה לאחר שנחרבה עד היסוד. "אני גאה היום כמנהל אגף הילדים להגיד שיש לנו מחלקה עובדת, מתפקדת, עם צוות רופאים גדול ומומחה שנותן שירות מצוין", אמר פרופסור איתן כרם, מנהל מערך הילדים בהדסה עין כרם.
5 מתוך 8 רופאים חדשים - ללא ניסיון
אז אמר. לפני ההתפטרות ההמונית, 9 הרופאים שעבדו הועסקו במשרות מלאות. על פי הדסה, למחלקה החדשה גויסו במקום 8 רופאים אחרים, אך רק 5 מהם מועסקים במשרה מלאה - ואילו הנותרים מועסקים במשרה חלקית בלבד. עוד עולה מהמידע שמתפרסם לראשונה, כי ל-5 מהרופאים החדשים אין כלל ניסיון קליני בהמאטולוגיה ילדים. שניים מהם הגיעו מבתי חולים שאין בהם מחלקות דומות בכלל, ו-2 נוספים עובדים בקופות חולים ומגיעים להדסה רק פעם בשבוע.
למרות הניסיון של בית החולים לגייס רופאים חדשים מספר המטופלים ירד, ובהדסה מפנים את האצבע המאשימה לעבר הרופאים שהתפטרו. פרופסור כרם טען כי "היום אנחנו נמצאים במספרים דומים למה שהיה לפני כן", אך מבדיקת החדשות עולה תמונת מצב שונה לגמרי.
על פי הנתונים שנמסרו מהדסה, בשנה שחלפה מאז ההתפטרות טופלו במחלקה 78 ילדים חדשים. עד להתפטרות הרופאים במחלקה, הממוצע השנתי היה כ-150 מטופלים חדשים, כך שלמעשה מדובר בצניחה של 50% במספר הכולל של הילדים המטופלים במחלקה.
"זו לא הייתה הדסה שהייתה"
אחד הדברים הבולטים ביותר לעין במחלקה המשתקמת הוא הנוכחות של ילדים פלסטינים שנשלחו על ידי הרשות הפלסטינית ובמימון שלה, כפי שנעשה בעוד בתי חולים בארץ כמה שנים. על פי הנתונים שנמסרו מהדסה, מבין 78 הילדים שטופלו במחלקה בשנה האחרונה, 44 הם פלסטינים, כלומר 56%. בנוסף, 16% מגיעים ממזרח ירושלים, 24% ממערב העיר ו-4% הנותרים הם תיירות מרפא.
יש לציין כי הטיפול הזה לא נעשה על חשבון הילדים הישראלים, אך בהדסה הילדים הפלסטינים הם רוב המטופלים במחלקה, וזה כבר דבר שמעלה סימני שאלה בנוגע למידת האמון שהאוכלוסייה הישראלית נותנת במחלקה המשתקמת.
הורים שילדיהם מאושפזים כעת במחלקה סיפרו על ניסיונות שכנוע של הורים לילדים חולים שטופלו בעבר במחלקה, ומרגע שהרופאים הודיעו על התפטרותם פתחו במלחמת חורמה נגד מנהל הדסה, פרופסור זאב רוטנשטיין שלטענתם ניהולו הכוחני הוא זה שגרם לרופאים להתפטר. "ההורים של המאבק היו מתקשרים לאשתי בטלפון ואומרים לה שהילדה שלנו תמות, שנצא לשם, ואני הייתי כמה פעמים באוהל (המחאה) שלהם וביקשתי מהם שיפסיקו להטריד אותנו", סיפר ליאור ששון שבתו חלתה.
ההורים שיצאו למאבק נגד בית החולים לא מתרשמים מהניסיונות להציג את המחלקה ככזאת שהשתקמה. "המחלקה הזאת זה שממה אחת גדולה", אמר ישראל ביבי, ששניים מילדיו חלו בסרטן וטופלו בהדסה בעבר. "מי שמקבלים פה את הטיפול בהדסה זה הפלסטינים שאין להם אפשרות לגשת לבתי חולים אחרים", הוסיף אורי יקיר שגם בתו חלתה וטופלה במחלקה בעבר.
מבית החולים הדסה נמסר בתגובה: "הכתבה מלאה באי דיוקים ומתבססת על נתונים מעוותים ומגמתיים. המספרים שהצגתם אינם מספרי אמת. בתקופה טרם הנטישה דווח מספר כולל של ילדים מטופלים ומושתלים ביחד. כיום, נרשמים המטופלים והמושתלים בנפרד ולכן חייבים לחבר את שני המספרים כדי להשוות בין שתי התקופות. הנתונים שהציגה הדסה הם נתוני האמת של הילדים ההמטואונקולוגיים החדשים שהתקבלו בשנה האחרונה. בניגוד לטענת הכתב, אין מבין 54 המושתלים כאלה שטופלו ונרשמו ברשימות הדסה. הטענה שבשנה האחרונה לא טופלו במחלקה ילדים חדשים מהמגזר החרדי היא שקרית. אנו דוחים את הניסיון להבחין בין מגזרים, לאומים ודתות ולא נשתף פעולה עם ניסיון כזה. בהדסה מטפלים בכולם. זאת הייתה ותמשיך להיות מדיניות בית החולים".