עם כניסת הרפורמה לבריאות הנפש לתוקף ב-1 ביולי בשנה שעברה, שעיקרה העברת האחריות לטיפול ממשרד הבריאות לקופת החולים, במה שהיה אמור להיות תהליך פשוט - קבלת הפניה, או בשמה המקצועי "טופס 17", להתחלת טיפול במרפאה ציבורית או בבית החולים, הפך לתהליך מורכב הרבה יותר ברוב הארץ למעט בית החולים "מעייני ישועה" בבני ברק.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
מור בומפלד עברה טיפול בשלוש השנים האחרונות במערכת הבריאות, שנתיים מתוכן היו במסגרת טיפול בביה"ח לבריאות הנפש. לדבריה, לאחר שקיבלה זימון למרפאת נפש ברחובות. סירבו לקלוט אותה עד שלא תתייצב עם התחייבות של קופת חולים.
"חודשיים חיכיתי וטורטרתי עד שקיבלתי התחייבות ראשונית לאבחון", מספרת מור בפנים גלויות. "בחודשיים האלה הייתי בבית, דפקתי את הראש בקיר, המטפלת שלי ידעה שהמצב שלי הולך ומדרדר. כל השיחות שהיו בינינו נסובו רק על אם יהיה טיפול מתי יהיה טיפול".
וזה לא השינוי היחידי שעבר על הטיפול של מור ושל רבים נוספים מאז כניסתה של הרפורמה- מאחר וקופות החולים הן הממנות, כל המידע הטיפולי צריך לעבור דרך רופא המשפחה, ולהירשם בתיק הרפואי מה שגורם לרבים לחשוש לפרטיותם.
"אני ידעתי שהפרטים שלי יועברו לקופה. אמרתי שאני לא מסכימה שהם יעברו. ידעתי שאם הם לא יעברו, אני לא אהיה זכאית לקבל את הטיפול", מתארת מור את הדילמה בה הייתה נמצאת. "אתה מגיע לקופת חולים. למה כל העולם ואשתו צריכים לדעת על הפגיעה הפרטית שלי. אם היית יכולה לבחור - הייתי מעדיפה שהמידע לא יעבור לקופה".
אבל מתברר שהחוקים לא חלים על כולם. במרפאת בריאות הנפש של המרכז הרפואי מעייני הישועה, בית חולים חרדי שנמצא בבני ברק, מבטיחים למטופלים הסדר אחר: "אצלנו כל אחד יכול להגיע בחינם, לא צריכים טופס 17 לא צריכים קופת חולים לא צריכים כלום. אני צריכה לשלוח טפסים, זה מגיע לפסיכיאטר והוא מחליט מה הטיפול", אמרה נציגה בבית החולים.
"האוכלוסייה החרדית רוצה לשמור על החיסון הרפואי של המטופל"
"זה תהליך דיי פשוט וגם לא צריך לעבור דרך הקופות בכלל, לא צריך טופס 17", מספר א', מטופל בבית החולים מעייני הישועה. "יש סיכום עם הקופות שאנחנו נעביר את הפרטים של המטופל והם משלמים לנו ישירות, גם בלי רופא משפחה". לדבריו אחת הסיבות לנוהל הפשוט הינה "סיכום מאוד מאוד ספציפי כי האוכלוסייה החרדית רוצים באמת לשמור על החיסיון של המטופל".
חשוב להדגיש שמדובר בבריאות הנפש נושא החיסיון הוא קריטי לכולם, שחשיפת התיק הרפואי הוא תנאי קבלה למקומות עבודה רבים. וכשנגיע לכל מרפאה ציבורית אחרת נאלץ לעבור דרך הקופה ולוותר על החיסיון הרפואי שלנו - מה שאומר שידעו שהאדם עובר טיפול ומהי האבחנה הפסיכיאטרית.
אז איך ולמה דווקא באזורי מגורים של חרדים קיים טיפול חסוי ונוח יותר? אולי גם בגלל מי שעומדת בראש המרפאה במעייני הישועה היא ציפורה בורשטיין, אחותו של חיים יוסטמן, יועצו הוותיק של השר ליצמן. כמו בעניינים אחרים, נראה שגם הטיפול הרגיש ביותר הוא בסופו של דבר עניין של גאוגרפיה.
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "בניגוד מוחלט לנאמר בכתבה, משרד הבריאות אינו מאפשר ולא יאפשר כל שינוי מעקרונות החוק והנוהל למעייני הישועה, או לשום גוף אחר, ואין כל כוונה או בקשה כזאת מצדם. יש לדחות בתוקף אמירות שקריות לפיהן קיימת אפליה לטובת המרכז הרפואי, בשל קירבה משפחתית עם יועץ השר או הקהילה שלו".
מבית החולים מעייני-הישועה נמסר בתגובה: "המרפאה לבריאות הנפש של ביה"ח מעיני הישועה מקבלת חולים בהפניה מקופות החולים כשהם מצוידים בטופס 17. במקרים בודדים התקבלו אנשים שטופלו במרפאה בעבר, ללא הפניה. גברת בורנשטיין נמצאה מתאימה לתפקידה ואכן מבצעת את התפקיד היטב. קשריה המשפחתיים אינם מענייננו וכשמונתה לתפקיד הרב ליצמן לא היה שר הבריאות".