הרופאים והמומחים בישראל עקבו הערב (שני) גם הם אחר הממצאים של מדעני אוניברסיטת קיימברידג' על הגנים הגורמים לסרטן השד. "זה יכול לתת הרבה תקווה לחולות שנמצאות עכשיו בקו ראשון", אמרה לחדשות 2 Online ד"ר עידית מאיה, גנטיקאית בבית החולים בילינסון בפתח תקווה. "מי שהמחלה תחזור לה מחדש, תוכל אולי ליהנות מהמידע הזה".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
"בשביל לדעת מה גורם לסרטן, צריך לקחת את הגנום של החולה ולחפש איפה היו בו מוטציות, תקלות", הסביר פרופ' ארז לבנון מהפקולטה למדעי החיים באוניברסיטת בר-אילן. "אם אתה רואה מוטציות שחוזרות אצל אנשים שוב ושוב, אתה מבין שזה קשור כנראה לסרטן. הפרויקט הנוכחי השקיע הרבה כסף וריצף 100% מהגנום לכמה מאות חולים, אז הגיעו לרשימה הרבה יותר מוחלטת של מוטציות. זה הרבה יותר מקיף".
עם זאת, הוא טוען שהממצאים לא דרמטיים במיוחד. "זה הרבה יותר מקיף, זה מאוד חשוב ונותן כר נרחב להמשך הפעולות, אבל זה בערך עוד מאותו הדבר", הוא אמר. "רוב האינפורמציה הייתה ידועה, ועכשיו זה הרבה יותר מוחלט".
ד"ר מאיה אומרת כי "ככל שנבין את תהליך התפתחות הסרטן, נוכל לטפל בזה. המטרה העיקרית היא למצוא מהם המאפיינים של הגידול, וככל שמרצפים יותר ויותר גידולים, נמצא יותר דברים משותפים".
"הערב מצאו את הגנים שהם הצמתים המשותפים, וחברות התרופות יוכלו כביכול לבנות 'טיל מונחה מטרה'", היא המשיכה. "ברגע שיש את המידע, חברות תרופות יכולות למצוא חומרים קיימים, לראות אם הם משפיעים על הגנים או המוטציות ולאפשר לכל מטופל לתאם את הטיפול הספציפי. הרי לכל אדם יש גידול אחר. גם כשאנחנו אומרים 'סרטן השד', לכל חולה יש סרטן שד מסוג אחר".
"הריצוף הגנטי - גם לסרטנים אחרים"
פרופ' לבנון אומר אף הוא כי הממצאים שפורסמו הערב הם הבסיס לתרופות החדשות וכי מדובר בצעד חשוב. "לפני 15 שנה בערך מצאו מוטציה חשובה מאוד למלנומה, והיום יש תרופה למוטציה הזאת", הוא ציין כדוגמה. "להבין את הקשר בין המוטציות זה כמו לבנות אטלס יותר מאורגן".
ד"ר מאיה אף מקווה שהתרופות יגיעו מהר יותר. "אם פעם לקח עשרות שנים מאז התגלית ועד שמצאנו את התרופה, היום זה בקצב של חודשים עד שנים ספורות. יש המון טיפולים ניסיוניים שנמצאים כבר עכשיו בשוק, אנחנו רק צריכים לבדוק אם הם עובדים".
ומאחורי התקווה הרפואית ישנו גם המחיר הכלכלי. "עושים את הריצוף הגנטי הזה גם לסרטנים אחרים, בעיקר משום שמחיר הריצוף ירד באופן משמעותי", הסביר פרופ' לבנון. "לפני 10 שנים, פרויקט בסדר גודל כזה היה עולה כמה מיליארדים של דולרים, ועכשיו זה עולה 1,000 דולר לגנום. זו הסיבה שפרויקטים כאלו קורים בהיקפים גדולים מאוד. בשנים הבאות יעשו מחקרים על כל הגידולים".
תמונה "כמעט מושלמת" של הגנים הגורמים לסרטן השד
מוקדם יותר הערב פורסם כי קבוצת המדענים מאוניברסיטת קיימברידג' הצליחה לשרטט תמונה "כמעט מושלמת" של כל הגנים הגורמים לסרטן השד. המחקר, שפורסם בכתב העת המדעי Nature, תואר כ"התפתחות משמעותית ויוצאת דופן" בהבנת התהליך שגורם לסרטן השד.
החוקרים מעריכים כי המיפוי המלא של המערך הגנטי המוביל להתפתחות סרטן השד עשוי להוות צעד משמעותי לקראת פיתוח תרופות ודרכים חדשות לטיפול במחלה ובעתיד אולי אף להביא למניעתה. במסגרת המחקר בחן צוות בינלאומי של חוקרים את הקוד הגנטי של 560 מקרי סרטן השד, בניסיון להבין אילו מוטציות מובילות רקמות בריאות להפוך לסרטניות.
החוקרים הצליחו לזהות 93 גנים שיכולים לגרום לגידולים כשהם עוברים מוטציה. חלק מאותם גנים כבר נמצאו בעבר, אך כעת מעריכים המדענים כי מדובר ברשימה סופית ומלאה, שכוללת גם כמה מוטציות נדירות במיוחד.
"מדובר ברגע משמעותי מאוד בחקר הסרטן", אמר ל-BBC פרופ' מייק סטרטון, ראש המכון לחקר הגנום בקיימברידג' שבו התנהל המחקר. לדבריו, מיפוי כל סוגי המוטציות הגורמות לסרטן השד עשויות להוביל לפיתוח תרופות ייחודיות לכל חולה.
עם זאת, לצד האופטימיות מזהיר סטרטון כי עשויות לחלוף שנים רבות עד שתרופות חדשות יגיעו לחולים. "הסרטן הוא 'חיה ערמומית' והוא מוצא דרכים לפתח עמידות לתרופות חדשות", אמר. "בסך הכל אני אופטימי, אך זו אופטימיות זהירה".