דוח הזיהום בחיפה, שמצא קשר בין עלייה במספר חולי הסרטן לבין זיהום האוויר באזור מעורר מחדש את החששות של תושבי אצבע הגליל. הם טוענים כי הריסוסים החקלאיים סמוך לבתיהם פוגעים בבריאות - מחקר ארוך שנים שנעשה בנושא תומך בעמדתם.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
אתי דעי, אמא לשלושה ילדים, גרה על גבול השדות החקלאיים המקיפים את קיבוץ נאות מרדכי. מהחלון שלה רואים שדות שלא נגמרים וחקלאות שמתחלפת לפי עונות השנה. אבל היא יודעת היטב שבזמן שמרססים את השדות הסמוכים, עדיף להישאר בתוך הבית.
"מטוסים מתחילים את הריסוס בשעות הבוקר המוקדמות ובערב טרקטורים ממשיכים את העבודה", היא מספרת. "כשאני ערה אנחנו אוטמים את כל הבית וסוגרים חלונות. הבעיה היא שהילדים בבוקר, בשעות בית ספר, לא בבית מוגן".
מטוסי ריסוס מעל הבתים וטרקטורים עם מפוחים המפזרים חומר הדברה הם חלק בלתי נפרד מהנוף של אצבע הגליל. אבל בשנים האחרונות הנזקים והסכנות מהחומרים הכימיים הולכים ומתבהרים.
"בקרב הדור השני השינויים דרמטיים"
"ההרגשה מאוד קשה אחרי ששמענו על הזיהום בחיפה ואיך הוא משפיע על התושבים", אומר גיא עינב, אב לשלושה ילדים. "בית הספר כאן ממש גובל בשטחים החקלאיים".
מחקר חדש שבדק את השפעת חומרי הריסוס, בהם זרחן אורגני, על תושבי עמק החולה מעלה ממצאים מדאיגים: ילדים שנבדקו ושהיו חשופים לריסוסים החקלאיים סובלים מפגיעה במערכת העצבים, במוטוריקה ופגיעה ביכולת הקוגניטיבית. המשמעות של הממצאים דרמטית - נרשמת פגיעה ביכולת הבנת הנקרא, פגיעה במיומנות הידנית ויכולת לבצע מספר פעולות בו זמנית.
פרופ' יורם פינקלשטיין, מנהל היחידה והשירות לנוירולוגיה ולטוקסיקולוגיה מבית החולים שערי צדק שערך את המחקר מסביר: "המחקר נערך כבר 30 שנים. אצל הורי הילדים שנבדקו כעת נמצאו כבר אז שינויים קלים במערכת העצבים ושינויים התנהגותיים שחלפו לאחר תקופת הריסוס, אך בקרב הדור השני השינויים כבר דרמטיים, במיוחד בהשוואה לילדים מאזורים אחרים בארץ שלא נחשפו לחומרי הריסוס".
"עשרות אנשים חלו בסרטן"
זהבה בן נון, תושבת יסוד המעלה, טוענת כי אם היו עושים באזור מחקר כמו בחיפה על שיעור החולים בסרטן - התוצאות היו מפחידות. "אני מכירה אינסוף בתים, עשרות אנשים, שחלו בסרטן ומתו", היא אומרת. "הייתה לי חברה צעירה ממני שנפטרה. אנחנו מאמינים שזה הריסוסים. לי יש מטע של מישמיש ליד הבית ומעולם לא יכולתי לישון עם חלון פתוח בבית".
המחקר המלא יוצג השבוע בכנס במכללה האקדמית תל חי, ושם ינסו גם להציג פתרונות - כלומר כיצד לצמצם את השימוש בחומרי ההדברה המסוכנים. "צריך להחליף את המחשבה שחומר הדברה זה פתרון למגוון של אמצעים", אומרת ד"ר ליאורה שאלתיאל-הרפז. "יש מגוון גדול של אמצעים קיימים וצריך לשנות את הראש".
למרות צמצום בשנים האחרונות בריסוסים המסוכנים, הם עדיין רחוקים מלהיעלם. הנתונים הללו מתווספים לנתונים כללים ומטרידים לא פחות על תוחלת חיים נמוכה בצפון לעומת המרכז, והתושבים קוראים לבדיקה מעמיקה בנושא מצד המדינה.