חולים שניצלו ממוות בגלל אירוע לב באמצעות מכת חשמל אחת, שתיים, אפילו חמש - הם עניין די שגרתי. אבל ארמונד, חולה לב בן 58, הוא מקרה מיוחד: לפני חצי שנה הוא קיבל 17 מכות חשמל תוך 20 דקות במהלך אירוע לב שעבר, וגם שרד את התופת החשמלית הזאת.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"הרופאים קראו לזה 'סופת טורנדו עברה עליך, ממש, סופת טורנדו של מכות חשמל'", הוא שיחזר. "זה בדיוק היה ככה. הייתי בטוח שאני לא גומר את היום, לא שורד את זה, שאני גומר את החיים שלי תוך כמה דקות".
"זה אירוע מאוד נדיר", הסכים הפרופסור אילן גולדבנבר, מנהל המחלקה הקרדיולוגית בבית החולים שיבא תל השומר. "אנחנו כמעט לא רואים את האירועים האלה אצלנו".
"הכי גרוע זה שאתה ער לחלוטין"
בניגוד לחולי לב שעוברים דום לב כשהם בבית החולים ומקבלים את מכות החשמל באמצעות מכשיר חיצוני, כשהם בדרך כלל כבר ללא הכרה, ארמונד קיבל את מכות החשמל בביתו, באמצעות מכשיר קטן שהושתל לפני מספר שנים בתוך הגוף שלו, ובאופן אוטומטי נותן מכות חשמל לשריר הלב כשהוא מזהה הפרעת קצב מסוכנת. מכת החשמל מעט חלשה יותר מאשר במכשיר חיצוני, אבל ארמונד - היה ער לגמרי.
"הכי גרוע זה שאתה ער לחלוטין", טען ארמונד. "מילא כשאתה רדום, בתרדמת, מקבל מכות חשמל, אתה לא מרגיש. אבל כשאתה עירני, ואתה מקבל 17 מכות, זה מאוד מפחיד. לא קל".
השלב הבא: המתנה להשתלת לב דחופה
"מדובר כאן בכאב עצום, בסבל רב", הוסיף פרופ' גולדבנבר. "זה מטופל שהיה בעצם במצב של מוות, מוות קליני, למרות שהיה בהכרה, כתוצאה מזה שהלב הגיע לפרפור חדרים. זה היה בעצם פרפור בין חיים ומוות".
ארמונד ניצל, אבל הוא עדיין זקוק להשתלת לב דחופה בשביל להישאר בחיים. הסכנה לחייו היא אמיתית ומוחשית, למרות העובדה שהוא לא מרותק למיטה. רק לפני שבועיים, חולת לב במצב דומה לשלו, שהמתינה להשתלת לב, נפטרה במהלך ההמתנה. גם מצבו של ניר מוניס בן ה-23, שצילמנו ממש לא מזמן, לא טוב.
"ניר, שצילמתם לפני כמה חודשים ממתין להשתלת לב, התייאש", סיפרה דבורה שרר, דוברת המרכז הלאומי להשתלות. "הוא עזב את מדינת ישראל, וממתין כרגע במצב אנוש בחו"ל להשתלת לב. כמו ניר וכמו ארמונד - נמצאים במדינת ישראל 1,100 איש שממתינים להשתלות. הכל תלוי בהסכמה של משפחות, לתרום איברים ולהציל חיים".
ברגע האמת, מחצית מקרוביהם של נפטרים שאפשר להשתיל איברים שלהם, מסרבים. לו היו מאשרים, למרות הקושי העצום, ניתן היה להציל חולים בישראל, פי שניים מדי שנה.