אחרי פרסום הנתונים הקשים אודות התחלואה בסרטן במפרץ חיפה, במשרד להגנת הסביבה טוענים שזיהום האוויר באזור הופחת דרמטית בשנים האחרונות - אבל גם נוקטים בצעדים בשטח: במשרד טוענים שזיהום האוויר באזור צומצם ב-70% בשש השנים האחרונות הודות לפעילות המשרד - אך לאור הממצאים הקשים, הם יפעלו להכריז על האזור "מוכה זיהום אוויר".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"במהלך 6 השנים האחרונות נרשמה ירידה של כ- 70% בזיהום האוויר במפרץ חיפה בזכות המאבק של המשרד להגנת הסביבה לצמצום זיהום האוויר", טוענים במשרד להגנת הסביבה. "המאבק כלל את הגברת הפיקוח והאכיפה והסדרת פעילות המפעלים המזהמים בכפוף לסטנדרטים האירופיים המחמירים ביותר", הוסיפו וטענו כי "הדוח שפורסם בנושא תחלואה מבוסס על נתוני זיהום אוויר מלפני עשור".
במשרד מדגישים שבמפרץ חיפה מופעל מערך ניטור האוויר הגדול ביותר בארץ - וכי כל המדידות העדכניות של מצב הפליטות במפעלים מפורסמות לציבור בשקיפות מלאה.
עם זאת, במשרד ינקטו בצעדים מיידים לאור הממצאים הקשים שהעלה הדוח: "על אף הירידה המשמעותית בזיהום האוויר והעובדה שלא נמדדו חריגות מתקני הסביבה, האזור עדיין מדורג במקום הראשון בפליטות מזהמי אוויר בישראל ,כפי שפרסמנו באתר לפני כחצי שנה. לאור מכלול הנתונים המשרד מגבש המלצות ,לשר החדש שיכנס לתפקיד, להכרזה על מפרץ חיפה כ"אזור מוכה זיהום אוויר".
בית החולים רמב"ם: "עלייה משמעותית בחולי הסרטן"
אחרי הפרסום של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה לפיו מחצית ממקרי הסרטן בילדים בחיפה קשורים לזיהום האוויר הקשה באזור וכי הסיכוי ללקות בסרטן גבוה יותר גם בקרב מבוגרים, בבית החולים רמב"ם לא קושרים בוודאות את זיהום האוויר למספר חולי הסרטן אך מציינים כי יש עלייה משמעותית במספר חולי הסרטן.
פרופ' רפי ביאר, מנהל בית החולים רמב"ם בחיפה, אמר במסיבת עיתונאים הבוקר: "קראנו את הנתונים שפורסמו. אינני אפידמיולוג ולא אתייחס לעובדות של אחוז הסרטן בחיפה ובצפון, אבל במשך עשר השנים האחרונות אנחנו רואים עלייה של 20-25% אחוזים במספר החולים האונקולוגיים (חולי הסרטן) ברמב"ם".
"הגידול הזה יוצר עומס על המערכת. מערכת הטיפול באונקולוגית מבוגרים צפופה מאוד. הסיבה לסרטן היא מורכבת ואיננו יודעים את הכל, אבל חייבים לבדוק את הנתונים ולהסיק את המסקנות. אנחנו רואים את התוצאות ואת מספר חולי הסרטן שאנו חייבים לתת להם מענה", הוסיף.