מרפאות הכאב והמומחים מוצפים בשנים האחרונות בישראלים רבים שסובלים מכאבים. אם להאמין לקלישאות, רוב המתלוננים הם בוודאי גברים מכיוון ש"סף הכאב של נשים גבוה יותר" ו"אם גברים היו צריכים ללדת לא היו לידות". גם המדענים היו משוכנעים במיתוסים האלה במשך שנים רבות, אך מחקר חדש שנערך בבית החולים בילינסון גילה כי נשים דווקא סובלות מכאב יותר מגברים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
על פי הנתונים המפתיעים של המחקר, נשים סובלות ממיגרנה קשה פי 3 מגברים, מדלקת פרקים פי 2 וממחלת הכאב פיברומיאלגיה פי 9 מגברים. עוד עולה מהמחקר כי נשים משתמשות בתרופות נגד כאב 20% יותר מהגברים וסובלות יותר מכאבים חדים ביום הראשון שאחרי הניתוח בשיעור של 20%.
ממה נובע ההבדל בין המינים? פרופ' מרק גלזרמן, מנהל המרכז לרפואה מגדרית בבית החולים בילינסון, טען כי "ההורמון הגברי טסטוסטרון מגן מכאב. בצורה כזאת אנחנו יכולים להבין מדוע גברים יותר מוגנים ונשים פחות מוגנות מפני כאב". הסבר אפשרי נוסף לתוצאות המפתיעות הוא שאותות הכאב מעובדים באזור אחר במוח אצל נשים.
הרופאים בבית החולים כבר החלו להסיק מסקנות מהמחקר, כפי שטען פרופ' ליאוניד אידלמן: "היום אנחנו יודעים שצריך לתת טיפול שונה לנשים, מנות שונות ותרופות שונות". אך לא כולם בבית החולים תמימי דעים: אחות חדר הניתוח אורלי דה-רוסו צוקר הדגישה כי סף העמידות של גברים רבים הוא נמוך מאוד והציגה ראיות סותרות - "יש הרבה גברים 'צנחנים', שכשכואב להם טיפה או כשהם רואים דם הם מתעלפים מיד".
מינה בויר, אחת המאושפזות בבית החולים, לא התרשמה מתוצאות המחקר: "אני ראיתי איך הבעל שלי התפתל מכאבים ואני מסוגלת שלא יידעו שכואב לי". בויר, ניצולת שואה בת 88 ששרדה את אושוויץ, משוכנעת שרוב הנשים סובלות פחות מכאב: "לא שאלו אותי - גם במחקר אפשר לטעות, ואני חושבת שטעיתם, זה הכל".