האגודה למלחמה בסרטן תציין מחר את יום הסרטן הבינלאומי, שיצוין במקביל בישראל ובעולם. לקראת יום זה, האגודה ומשרד הבריאות חושפים היום (ראשון) נתונים חדשים על תחלואת הישראלים מסרטן, ובפרט בקרב צעירים. לפי הנתונים, אפשר להיות אופטימיים: מסתמנת ירידה מובהקת של מספר מקרי סרטן חדשים בקרב גברים יהודים וערבים. בנוסף, ניתן להצביע על ירידה כללית באחוז התמותה מסרטן בקרב כל קבוצות האוכלוסיה.
כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות
בשני העשורים האחרונים, בין 1995 ל-2016, נצפתה מגמה מובהקת של ירידה בתמותה מסרטן בקרב גברים יהודים, באחוז שנתי של 1.7%. בדומה לכך, בקרב נשים יהודיות באותה תקופה נצפתה ירידה מובהקת באחוז שנתי של 1.6%.
אצל גברים ערבים, בתקופה שבין 1994 ו-2016 נצפתה מגמה מובהקת של ירידה בתמותה מסרטן באחוז שנתי של 0.4%. בנשים ערביות, באותה תקופה, נצפתה ירידה מובהקת ומתמידה באחוז שנתי של 0.5%.
להורדת הדוח המלא של האגודה למלחמה בסרטן לחצו כאן
מהנתונים עולה כי חשיפה לגורמי סיכון כמו השמנה, שמש, מיטות שיזוף, נגיף הפפילומה האנושי (HPV), ועישון, הינם הגורמים המובילים לסרטן בקרב צעירים בישראל. בנוסף, המספרים מצביעים על יציבות תחלואת הסרטן בקרב נשים יהודיות אך עלייה במספרים בקרב נשים ערביות.
בישראל אובחנו בשנת 2016 כ-30,000 תושבים עם מחלה המחייבת דיווח לרישום הסרטן הלאומי, מהם כ-27,000 עם סרטן חודרני. בגברים, האבחנה השכיחה ביותר היא סרטן הערמונית (יהודים) וסרטן הריאות (ערבים). בנשים, היה סרטן השד השכיח ביותר (יהודיות וערביות).
מבחינת שיעור הסיכון בתחלואת סרטן, בקרב יהודים השיעור היה גבוה יותר בקרב נשים בהשוואה לגברים. בקרב הציבור הערבי השיעור דומה בין המינים ובקרב מגזרים "אחרים", השיעור היה גבוה בגברים בהשוואה לנשים.
בהשוואה בינלאומית, שיעור ההסתברות לחלות במחלת הסרטן בישראל גבוה מהשיעור הממוצע בעולם. ישראל נמצאת במקום ה-50 והאחרון בין 50 המדינות עם השיעורים הגבוהים ביותר בעולם. כלומר, ישראל היא המדינה הקרובה ביותר לממוצע העולמי.
בגברים נצפתה ירידה מובהקת מבחינה סטטיסטית בשיעור ההסתברות לחלות בסרטן. ביהודית, המגמה נמשכה ברציפות מאז 2007 ובקרב ערבים מאז 2005. בנשים יהודיות המגמה יציבה ואילו בנשים ערביות נצפתה עלייה בקצב משתנה לאורך כל התקופה מאז 1990.
בשנת 2016: 11 אלף ישראלים נפטרו מסרטן
בתום שנת 2015, חיו בישראל כ-90,000 תושבים אשר אובחנו עם המחלה בין השנים 2012-2016. בשנת 2016 נפטרו בישראל כ-11,000 בני אדם מסרטן. עם זאת, הסטטיסטיקה מראה כי מגמות התמותה מסרטן הן בירידה בכל קבוצות האוכלוסייה, כולל גברים ערבים.
מנתוני ארגון הסרטן הבינלאומי (UICC) עולה כי ניתן למנוע יותר משליש ממקרי הסרטן. שליש נוסף ממספר המקרים ניתן לרפא אם התגלו מוקדם וטופלו כראוי. על ידי יישום אסטרטגיות, השקעה במשאבים בתחום המניעה, הגילוי המוקדם והטיפול, ניתן להציל עד 3.7 מיליוני בני אדם בעולם ממוות מסרטן מדי שנה.
עוד עולה מנתוני ארגון הסרטן הבינלאומי כי נכון להיום כ-9.6 מיליוני בני אדם מתים בעולם מסרטן מדי שנה. סרטן הוא גורם המוות השני ברחבי העולם. העלות הכלכלית השנתית הכוללת של הטיפול במחלת הסרטן בעולם נאמדת ב-1.66 טריליון דולר.
מירי זיו, מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן, ציינה כי: "יותר משליש ממחלות הסרטן ניתנות למניעה באמצעות אימוץ אורח חיים בריא, הכולל פעילות גופנית, הימנעות מעישון, הימנעות משתיית אלכוהול מופרזת, תזונה בריאה ומאוזנת ושמירה על משקל גוף תקין. יחד עם ההיענות לבדיקות הסריקה לגילוי מוקדם וקבלת החיסונים המומלצים, ניתן להפחית את התחלואה והתמותה מסרטן בישראל בכ-50%".