כך נראית זעקה בירוק: יותר מ-300 חקלאים ברחבי הארץ קיבלו בשנה האחרונה אישור להקים חוות לגידול קנאביס רפואי למטרות ייצוא. הם השקיעו מאות אלפי שקלים, בתקווה שהענף החדש ייתן דחיפה אדירה לחקלאות הישראלית המדשדשת - אלא שאז הגיעה ההתנגדות המפתיעה של ראש הממשלה שעצרה הכול.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
מדוח מיוחד שהוכן עבור משרד הבריאות ובדק את ההשלכות של יצוא קנביס מישראל עולה כי ייצוא הקנאביס צפוי להכניס לישראל בין 1-4 מיליארד שקל תוך עשור ואף תיצור 2400 משרות חדשות. חלק מהחקלאים נטשו את הגידולים המקוריים שלהם לטובת חממות קנאביס, והמדינה שהתחרטה השאירה אותם עם חור גדול בכיס.
"קיווינו שזה יוציא אותנו מהבוץ שנכנסים אליו, שהחקלאות נכנסת אליו כיום", הסבירו עמי אגמון ובנו יוני מהדרום שכיום מגדלים פלפלים. לפי התכנית המקורית, עמי ובנו יוני - שהגיע לישראל בגלל הרפורמה - כבר היו אמורים להתחיל לגדל קנאביס רפואי לייצוא. משפחות אגמון לא לבד: מאות חקלאים כבר קיבלו רישיונות להקמת חווה לגידול קנאביס רפואי לייצוא, והם מפוזרים בכל רחבי הארץ.
יש לציין כי לא מדובר רק בפתרון או בקרש הצלה לחקלאות המקרטעת, אלא בסוגיה כלכלית ולאומית מהותית: כבר כיום ישראל נחשבת למעצמה עולמית מובילה בפיתוח ומחקר בתחום הקנאביס הרפואי, ואם תחליט לאפשר ייצוא - הביקוש בחו"ל לקנאביס הישראלי יהיה גדול מאוד, כי כיום יש רק 2 מדינות בעולם שמייצאות קנאביס למדינות אחרות.
"זה הכול משחק פוליטי"
הסיפור מתחיל לפני יותר משנתיים וחצי. ביולי 2015 הפתיע סגן שר הבריאות יעקב ליצמן כשהוא מבשר על רפורמת הקנאביס הרפואי במסגרתה כך הובטח, יגדל מספר הרופאים שרשאים לחתום על רישיונות לקנאביס למטופלים, רכישת הקנאביס תתבצע בצורה מסודרת בבתי מרקחת, ובהמשך - חקלאים שיעמדו בתנאים וירצו בכך - יקבלו רישיון לגדל קנאביס רפואי, ולייצא אותו לחו"ל.
ליצמן זכה אז למחמאות רבות על היוזמה המפתיעה. אבל כמעט שנה שלמה חולפת עד שהממשלה מאשרת את הרפורמה הזאת, רק ביוני 2016. ההבטחה הייתה שהרפורמה תצא לדרך בתחילת 2017, אבל גם זה לא קרה - למרות תמיכת משרדי האוצר, החקלאות והמשפטים. במשרד לביטחון הפנים ובמשטרה מתנגדים, בטענה שקנאביס מחוות הגידול לייצוא כאן בארץ - עלול לזלוג לרחובות ישראל, במסגרת סחר בלתי חוקי, אבל נדמה היה שלמרות הכול - זה הולך לקרות, גם אם באיחור.
ואז, ממש לפני כשלושה שבועות, חלה ההתפתחות המפתיעה: ראש הממשלה נתניהו החליט להקפיא את הרפורמה לה ציפו רבים. "זו החלטה שפשוט לא מתקבלת על הדעת", אמר ד"ר דן דבוסקין, מומחה לכלכלה. "אם לא התכוונתם לתת ייצוא - אז בשביל מה עשיתם את הרפורמה?".
רגע נדיר להפוך את ישראל למעצמה עולמית
כשבוע וחצי אחרי הדיווח על ההחלטה של נתניהו לעצור את הייצוא, מגיעה - במקרה או שלא- התבטאות של ליצמן, יוזם הרפורמה שאמר בריאיון לגל"צ כי הוא "אני חושב שקנאביס הוא סם כמו כל הסמים, אין שום הבדל, הציבור טועה... בושה שמדינת ישראל מייצאת קנאביס כי זה סם". על כך דבריו של ליצמן השיב ד"ר דבוסקין: "ומדינת ישראל - שהיא אחת מיצואניות של הנשק הכי גדולה בעולם - זה יותר טוב? לפחות הקנאביס לא הורג אף אחד. זה הכול משחק פוליטי".
לפני כשבועיים הוגשה בשם מאות החקלאים עתירה נגד המדינה לבית המשפט המחוזי בירושלים. מטרה העתירה היא לאלץ את המדינה לעמוד מאחורי החלטותיה ולאפשר ייצוא של קנאביס רפואי לחו"ל. ההחלטה אם לאשר ייצוא קנאביס רפואי לחו"ל היא החלטה לאומית משמעותית, ונדמה שכרגע - פוליטיקה קטנה גוברת על היגיון כלכלי. לא רק בגלל אותם חקלאים אומללים, אלא גם כי זה רגע נדיר שמדינה מקבלת אפשרות להפוך למעצמה עולמית מובילה בתחום כלשהו.