הצרות של חקלאיי ישראל אינן מסתיימות במחסור במשקעים או בפתיחת שוק הפירות והירקות לייבוא. בין כל אלו יש גם משהו קטן - העכבר. עכברי השדה יכולים להחריב בתוך זמן קצר שדות שלמים. כעת החקלאים מגייסים עזרה אווירית, רחפני נ.מ שיזהו מחילות וילחמו בעכברים.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
מגובה של עשרות מטרים מצלמת הרחפן סורקת את השדות ומחפשת מחילות קטנות באדמה בגודל של סנטימטרים ספורים, בהן חיים עכברים. "כרגע נטיס אותו לראות איפה יש חורים של נברנים", אמר ד"ר מוטי צ'רטר ממכון שמיר באוניברסיטת חיפה. צ'רטר הסביר גם עד כמה השימוש ברחפנים מצליח ומסייע לחקלאים.
"זה נזק פשוט ענק, עד ש'סוגרים שדה' בגלל זה שדות מחזיקים בתאוריה 4-5 שנים, כי זה לא משתלם" מסביר צ'רטר לטענתו המכרסמים יכולים בתוך חודשים ספורים לחסל את הגידולים ולייצר נזק של מיליונים, לכן המאבק בהם הוא מסביב לשעון.
התמונה שמגיעה ממצלמת הרחפן מועברת לתוכנה מיוחדת שפיתחו החוקרים המפענחת היכן ישנו ריכוז גדול של מזיקים שונים. "תראה מה הרחפן איתר", מציג בהתלהבות צ'רטר, "הוא מחפש ומוצא איפה יש קרחות ופחות צמחייה".
הדבר המפתיע הוא שהטכנולוגיה המתקדמת לא משמשת את החקלאי כדי לדעת איפה לרסס בחומרים רעילים, אלא בדיוק להפך - החקלאים מציבים תיבות קינון לתנשמות האוכלות אלפי מכרסמים ויכולות להציל שדות שלמים מחורבן ולהפחית למינימום את חומרי ההדברה שמזיקים לסביבה. הפיתוח הישראלי הזה מוצג במסגרת אירועי שבוע המדע של משר המדע והטכנולוגיה.
ד"ר דן מלקינסון, מהחוג לגאוגרפיה ולימודי סביבה באוניברסיטת חיפה מסביר על השילוב בין הקדמה והמדע לבין הטבע והאקולוגיה: "זה שני קצוות טכנולוגים קיצוניים, מצד אחד תנשמות זה דבר טבעי ואקולוגי ומנגד משתמשים בטכנולוגיה הכי מתקדמת, חיישנים מרחוק. השילוב הזה מייצר חקלאות ואקולוגיה מתקדמת".