סכנת החול המזוהם בגני הילדים: בוועדה לזכויות הילד של הכנסת דנים הבוקר (רביעי) בבעיה שמטרידה כבר מספר שנים הורים לילדים במעונות ובגנים, שדרשו ממשרדי החינוך והבריאות להחליף את החול במגרשי המשחקים ברחבי הארץ. הדיון מתקיים אחרי שפניות רבות הגיעו לשולחן הוועדה, ביניהן גם של הורים במעון במגדל העמק, בו התגלו מספר מקרים של זיהום בעקבות משחק בארגז החול, שהגיע אף לכדי אשפוז בבית החולים.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
ל', אימא לתינוקת בת שנה וחצי במעון לגיל הרך במגדל העמק, נדהמה לגלות לפני חצי שנה שבתה שחזרה מהגן בעיר לא מפסיקה להתגרד. זה התחיל כנקודות אדומות על כל הגוף שנראו כמו פריחה. בשלב מסוים החלו הנקודות להפוך לפצעים, שלוו בחום גבוה, עד שנאלצו לאשפז את התינוקת בבית החולים. "זה היה מזעזע", סיפרה ל' לחדשות 2 Online. "אפילו הרופאים לא הצליחו להבין מה יש לה עד שקבעו שזה מהחול בגן". הורים נוספים במעון גם דיווחו על מקרים דומים אך רק בתה של ל' נאלצה להתאשפז.
ההורים הזועמים פנו במכתב חריף לעירייה ולמשרד הבריאות, בו דרשו למצוא תחליף לחול המזוהם. ההורים טוענים כי החול משתרע על שטח חצר גדול מאוד שחשוף לזיהום, לצואת בעלי חיים ולמפגעים נוספים. לטענת ההורים, מעבר לעובדה שלא שהחול לא מרוכז כולו בארגז החול כך שניתן יהיה לכסות אותו, בכלל אין כל כיסוי בגודל המתאים ועם החיבורים הדרושים. בנוסף, הם קובלים, החול בחצר לא מוחלף בחול חדש מדי תקופה, אלא מוסיפים את החדש מעל הישן ובכך לא נפתרת הבעיה.
פניות רבות כמו זו של ההורים במגדל העמק הגיעו לשולחנה של יו"ר הוועדה לזכויות הילד, חברת הכנסת יפעת שאשא ביטון (כולנו). בדיון היום מובאים רק חלק מהמקרים הרבים שהתגלו.
בוועדה משתתפים נציגים ממשרד הבריאות, משרד החינוך, משרד הרווחה, מרכז השלטון המקומי, הורים לילדים ועוד. "לחול יכולה להיות תרומה חשובה בהתפתחות הילד בשנותיו הראשונות, כפי שהוכח במחקר והוצג ע"י אנשי מקצוע", מציינת שאשא ביטון.
עוד הוסיף חברת הכנסת: "כשאין יכולת, מסוגלות או רצון לתחזק אותו כראוי, הוא יכול להזיק לבריאות הילדים, וזו איננה הפקר. בין השאר, נבחן חלופות ראויות לארגזי החול, נדרוש את הגברת האכיפה, התחזוקה והטיפול של משרדי הממשלה הרלוונטיים והרשויות המקומיות בנושא ועוד. לא ייתכן שאנו נדרשים לנושא שוב, שנה אחרי הדיון הראשון, ובשטח ארגזי החול ממשיכים להוות מפגע תברואתי חמור".
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "חול עלול להוות מצע להתפתחות מזהמים ופרזיטים העלולים לעורר תגובה אלרגנית בעור. משרד הבריאות מקדם בימים אלו בשיתוף משרד החינוך שיפור ההנחיות הקיימות, ביניהן חיפוי ארגז החול באופן מיטבי שאינו מאפשר חדירת מזיקים פוטנציאליים, ריצוף היקפי סביב ארגז החול, שמירה על איכות החול במהלך שנת הלימודים, תכיפות החלפת החול ובנוסף חשיבות שמירה על היגיינת הילדים לאחר המשחק בארגז החול. בכל מקרה של כניסת בעלי חיים לשטח הגן, זיהום בחול ומפגע העלול לסכן את בריאות ילדי הגן, על הרשות המקומית ו/או נותן הרישוי לדאוג לפתרון מידי וכן החלפת כלל החול בארגז. תלונות המועברות למשרד הבריאות מקבלות מענה מהיר הכולל ביקורת בגן וכן פניה לגורמים הרלוונטיים לשם מעקב וטיפול".
לפניות לכתבת: avivitm@ch2news.co.il