33 חיילים מבסיס מחנה יואב ברמת הגולן חוסנו היום (שלישי) על ידי אנשי משרד הבריאות מחשש שנדבקו בכלבת. הצוות הגיע לבסיס בחשש ראשוני ש-70 חיילים נחשפו לכלב החולה, אולם לאחר התחקיר התברר כי המספר עומד על כמחצית, שחוסנו מידית.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
חיסון נגד כלבת ניתן במקרים בהם אדם נחשף לבעל חיים שחולה או חשוד כחולה במחלה. החיסון ניתן באופן מידי, שכן מי שאינו מחוסן מידית ורק בהמשך מתגלה שאכן נדבק מהמחלה - מוצא את מותו.
אתמול פורסם לראשונה שבניסיון למנוע את התפשטות המחלה לאזור המרכז והדרום, קראו במשרד הבריאות להמית תנים באזור הצפון "לפני שנאבד שליטה". בתגובה לפרסום אמר שר החקלאות אורי אריאל כי הוא מתנגד למהלך - אבל בניגוד לדברי השר, רק אתמול שיגר מנכ"ל משרד החקלאות שלמה בן אליהו מכתב למנהל השירותים הווטרינרים בו הוא תומך בהמלצת משרד הבריאות שחושש מהתפשטות המחלה ליישובי מרכז הארץ, ומורה לו להכין "תכנית פעולה להרעלה שתהיה מוכנה בכל עת".
כרגע התפשטות הכלבת רחוקה מלהיעצר: אם ב-2014 היו 14 מקרים בישראל של חיות שנדבקו במחלה וב-2016 דווחו 29 מקרים, 2017 כבר שברה שיאים עם 74 מקרים - קרוב ל-60 מהם בשלושת החודשים האחרונים בלבד.
בממשלה חוששים לא רק מהתפרצות המחלה אלא בעיקר מפני התפשטותה לחלקים נוספים בארץ, שעלולה לגרום להידבקות של בני אדם ואף ילדים במחלה. לכן משרד הבריאות מאשר למשרד החקלאות בצעד חריג להתחיל בהרעלה של אזורים שלמים שחשודים כנגועים, בהם גם חיות בר ולא רק תנים, שעלולות להעביר את מחלת הכלבת.
בחברה להגנת הטבע הביעו דאגה רבה מהפרסום. "שיטות ההרעלה המיטו אסון על עולם החי הישראלי במאה שעברה, והביאו מינים רבים לסף הכחדה ואף להכחדה מוחלטת, כמו נשרים מקראיים, רחמים, צבועים מפוספסים ועזניות שחורות", מסרו. "הרעלות אינן כלי סלקטיבי, ושימוש בשיטה פסולה זו יביא לנזק בלתי מידתי ובלתי הפיך לעולם החי המקומי, על כל מרכיביו. יתרה מזו - הרעלות לא יפתרו את בעיית התפשטות מחלת הכלבת. את התפשטות מחלת הכלבת ניתן לעצור באמצעות שילוב של פתרונות: עצירת הזמינות הבלתי מתקבלת על הדעת של מקורות מזון מאשפה ופסולת לחיות הבר; חיסונים לחיות בר, חיות משק וחיות מחמד; דילול סלקטיבי, שנעשה בידי מומחים מורשים לעניין; עיקורים וסירוסים של חיות מחמד; ואכיפת חוקים ותקנות קיימים בנוגע להחזקתם של חיות אלה".