ביותר מ-60% מהמפעלים הגדולים שנבדקו במפרץ חיפה נמצאו חריגות בפליטת חומרים מסוכנים לסביבה בדגימות פתע בארובות שהתבצעו ב-2016, כך עולה מדוח "אזרחים למען הסביבה" המתפרסם הערב (ראשון). הדוח מרכז את הנתונים של הפליטות מהמפעלים בחיפה בשנים 2012 עד 2016, כולל נתונים אודות מספר מפעלים במפרץ שנבדקו בהם: בתי הזיקוק, דור כימיקלים, דשנים, פז שמנים, חיפה כימיקלים, שמן תעשיות ועוד.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
המסמך מהווה חלק מסדרת דוחות המתמקדים במפעלי מפרץ חיפה אותם מבצעת עמותת "אזרחים למען הסביבה". בעמותה מציינים כי איסוף הנתונים נעשה בעיקר באמצעות מידע שהגיע מהמשרד להגנת הסביבה לפי חוק חופש המידע, אך הוסיפו כי נתקלו בקשיים בשל פעולות שהקשו על האיסוף.
לפי הנתונים, מאז תחילת הבידוק ב-2012 חלה עלייה במספר המפעלים המחויבים לבצע דיגום תדיר של סביבת המפעל (פעם או פעמיים בשנה) והוא עומד על 9. עם זאת, במהלך השנים אירעו עשרות מפגעים מתמשכים וחמורים של זיהום אוויר, ריח או שפכים ב- 13 מפעלים - בייחוד בבז"ן.
בעמותה ציינו כי במשך שלוש שנים עמלו בכדי לפרסם דוחות ממוקדים בנושאים ספציפים בנושא, בכדי לעקוב מקרוב אחר הזיהום במפרץ. לדבירהם הדוח הוא תוצר של מאבק משפטי ממושך בכדי לקבל את המידע אודות פעילות המפעלים.
"מידע אמין עבור הציבור"
"הרשויות והמפעלים משתדלים ככל יכולתם שהציבור לא יכיר את העובדות המלאות על המפעלים", אמרה ליאורה אמיתי, מתנדבת בארגון וממובילות המאבק נגד הזיהום במפרץ לחדשות 2 Online. "בכל פעם שהנושא של מפרץ חיפה עולה לכותרות, יש מאמץ משותף שלהם להרגיע ולגמד את עוצמת המחדל והנפיצות של האזור. ארגון אזרחים למען הסביבה פועל כבר שנים נגד המגמה הזאת באמצעות סדרת דוחות תחת הכותרת שקט תעשייתי, המהווים מידע שלם ואמין עבור הציבור".
"איסוף המידע שהחל באוקטובר 2013 עבר דרך שתי עתירות מנהליות, בעיניין חופש מידע, נגד המשרד להגנת הסביבה", ציינה עו"ד ג'מילה הרדל ואכים, מנהלת עמותת אזרחים למען הסביבה. "בזכות העבודה המתמשכת על הדוח הזה והמאבק המשפטי, המשרד החל לפרסם באופן שיטתי מידע באתר שלו, במיוחד על מפעלי מפרץ חיפה. מהמידע שאנו מפרסמים היום מתברר שרוב המפעלים לא התבקשו עד היום לעשות דיגום בסביבת המפעלים. ולאחרונה חלקם נדרשו".
"דיגום סביבתי הוא חשוב יותר מהדיגום בארובות כי זה מה שמגיע לציבור, ובעזרתו מנטרים את מה שתחנות הניטור לא מנטרות", הוסיפה. "הדוח מגלה שסביב המפעלים בהם נערך דיגום, כמעט בכולם היו חריגות מערכי היעד - המשרד והמפעלים טוענים שהמפעלים עומדים בתקנים הכי מחמירים, אבל הדוח ממחיש שהטענה אינה נכונה. כעת כל אחד יכול להכנס לדוח ולהוציא את כל המידע על 18 המפעלים הגדולים, במתחם הפטרוכימי הנפיץ והמזהם ביותר בארץ".