שר הבריאות יעקב ליצמן הוא ללא ספק אחד השרים הדומיננטיים ביותר בממשלה, ואולי הפופולרי שבהם - אחד שיורה לכל כיוון, בעיקר לכיוונם של הסופגניות וההמבורגרים, שהפכו בתקופת כהונתו לאויב מספר אחת של בריאות הציבור. שורה של מקורות הפנו את תשומת לבנו לנושא אחד שבו קולו של ליצמן לא נשמע. דווקא על גורם המוות והתחלואה מספר אחת בישראל - העישון - השר ליצמן שותק.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

למצלמה הנסתרת שלנו אומר שר הבריאות שהוא לא מתעסק בעישון. 8,000 ישראלים מתים בשנה מנזקי העישון - יותר מפי 20 מתאונות הדרכים. כעת דמיינו את שר התחבורה אומר שהוא אינו מתעסק בהרוגים הללו. מאחורי הקלעים, כך אנו מגלים, ליצמן דווקא פעיל. בניגוד לעמדות הדרג המקצועי של המשרד הוא נפגש עם חברות הטבק שאחראיות למותם של רבבות, עושה להן הקלות ומתנגד לחקיקה שמגבילה עישון.

סיגריה אלקטרונית (אילוסטרציה) (צילום: Phirakon Jaisangat, 123RF)
כוכבת התחקיר | צילום: Phirakon Jaisangat, 123RF

לצד ההתעלמות הרועמת של ליצמן מעישון, החל לזרום אלינו מידע פנימי מטריד. הדיווח הראשון דיבר על כך שאל משרד הבריאות בירושלים נכנסו ובאו בשנה האחרונה ראשי תאגידי הטבק הגדולים בעולם לפגישות אישיות עם שר הבריאות. ליצמן עשה זאת בניגוד לאמנה בינלאומית שישראל חתומה עליה, האוסרת מגע עם חברות הסיגריות. בניגוד לאותה אמנה, ליצמן גם שומר על הפגישות הללו בסוד. תהינו מה לשר בריאות ולחברות שהוא אמור להילחם בהן.

מפרסומת בעיתון - לאוזנו של השר

החלטנו להקים חברה לייבוא סיגריות אלקטרוניות מיפן. הכנו לוגו ומינינו את חברי המערכת יולן כהן ועמרי מנשה למנהלי החברה. לא סתם בחרנו בסיגריה האלקטרונית: משרד הבריאות קבע בעבר שהן מסוכנות וביקש להטיל עליהן מגבלות חמורות כמו על סיגריות רגילות. רק לפני כמה ימים יצאה האגודה למלחמה בסרטן בחריפות נגד השימוש בה בישראל. אלא שהשר ליצמן סבור אחרת, וכעת הסיגריות הללו נמכרות ללא כל הגבלה - אפשר אפילו למכור אותן לקטינים.

כמו ישראל היום לנתניהו. "המודיע" (צילום: מתוך המודיע)
כמו ישראל היום לנתניהו. "המודיע" | צילום: מתוך המודיע

התחנה הראשונה בתחקיר היא עיתון "המודיע". כמו "ישראל היום" לנתניהו, כך "המודיע" לליצמן. ליצמן נציג חסידות גור בממשלה, המודיע הוא עיתון החסידות. אנחנו בוחרים לפרסם את הסיגריה האלקטרונית שלנו דווקא בעיתון הזה - אולי זה מה שיפתח לנו את הדלת ללשכת שר הבריאות. "אני אעשה לכם את החיבור הזה", מצהיר בפנינו יעקב רייניץ, כתב של עיתון "המודיע" שהופך למתווך שיוביל אותנו לנציג הבכיר ביותר של החסידות בממשלה. "אני קרוב עם ליצמן ומשם הקשר. אם יהיה לעיתון אינטרס אז יהיה לנו גם אינטרס לדחוף את זה מהצד שלנו".

ואכן, למחרת אנחנו מקבלים טלפון מעיתון "המודיע", שמבהיר לנו כי הקשר אל השר יתקיים בערוץ מקביל ונפגשים עם יעקב רייניץ. עכשיו כבר לא מדברים על העיתון ועל חבילת פרסום, אלא על הדרכים שבהן המאכער רייניץ יסייע לנו לייבא ולשווק סיגריות באמצעות קשריו עם לשכת שר הבריאות.

"אתם יודעים איך זה עובד"

אז למה בדיוק מתכוון רייניץ כשהוא מציע את שירותיו? "כל מה שאתם צריכים", הוא אומר לנו בפגישה. "אם אני לוקח את הנושא הזה אני אלמד אותו קצת יותר טוב לעומק - ופשוט להתחיל לקדם את זה מול הדרג המקצועי במשרד. לפתוח דלתות איפה שצריך ובמקום שתחכו ולא יתייחסו אליכם, התורים מתקצרים. אתם יודעים איך זה עובד". הבקשה שלנו פשוטה: ברוב מדינות העולם יש מגבלות על ייבוא שיווק ופרסום של סיגריות אלקטרוניות. בישראל ליצמן סירב לכל מגבלה. אנחנו רוצים לוודא שהמצב הזה יימשך ושהחברה שהקמנו תוכל ליהנות מרווחים על חשבון בריאות המעשנים לאורך זמן וללא הפרעה.

יעקב רייניץ (צילום: חדשות 2)
יעקב רייניץ | צילום: חדשות 2

"יש איש אחד שאחראי על הנושא הזה, פרופסור איתמר גרוטו", מבהיר לנו רייניץ. "זה האיש. להגיע אל האיש הזה זה מסובך. אם נעבוד ביחד אז אפשר להסדיר לכם פגישה איתו. תראו את זה כמשהו שאפשר לפתור אותו. הוא לא סוף העולם". כדי לארגן פגישה עם פרופ' איתמר גרוטו, ראש שירותי בריאות הציבור והמשנה למנכ"ל משרד הבריאות, מבקש יעקב רייניץ, 4,000 שקלים - 2,000 שקלים לפני הפגישה ועוד 2,000 אחריה.

רייניץ כבר מתחיל לעבוד בשבילנו, הוא לא סתם מתרברב. בשיחת טלפון שהוא מקיים מלשכת השר הוא נשמע מדבר עם מוטי בבצ'יק, יועץ השר ומי שמתואר כאדם החזק ביותר במערכת הבריאות - כזה שאפילו נתניהו עושה לו כבוד. "בעיקרון אני עובד אצל רייניץ, אבל ככה בקטנה לפעמים אני נמצא אצל ליצמן", מתבדח איתנו בבצ'יק בטלפון.

עכשיו כבר אין לנו ספק שהחבורה שמקיפה את שר הבריאות משתפת פעולה עם האיש שלנו רייניץ, וכללי המשחק ידועים להם - אפילו לשר עצמו, כפי שרייניץ מתרברב. "ישבתי עם השר ועם העוזר שלו בבצ'יק, תפסתי אותו, מה שנקרא, הושבתי אותו ואמרתי לו 'יעקב, זה תיק שלי'", מספר רייניץ. "והוא אמר לי 'בסדר, רייניץ, עליך'. הוא אמר 'אני כמיטב המאמצים שלי אעשה מה שאני יכול לעשות פה. הוא אמר לי 'בוא, אני עובד בשבילך ועושה את זה. אל תסגור איתם פחות מחצי שנה, מה קורה לך? אני גם רוצה שתרוויח, מה קרה לך?".

הפגישה עם הבכירים ומעטפת הכסף 

המהירות שבה הכסף פותח דלתות מפתיעה אותנו. שבוע וחצי אחרי שהעברנו למקורבו של ליצמן מעטפה ובתוכה 2,000 שקלים, דלת ראשונה במשרד הבריאות עומדת להיפתח בפגישה עם פרופ' איתמר גרוטו - הסמכות המקצועית הבכירה ביותר במשרד. אבל רגע לפני שזה קורה, אנחנו נתקלים בקשיים. "איתמר טען שיש אמנה בינלאומית בנושא הזה והוא לא יודע אם הוא צריך להיפגש", אומר לנו רייניץ. "הוא ניסה ככה להתחמק, לא יודע למה. ואז הלחצתי קצת יותר, אז בסדר... אז הוא הסכים לפגישה".

836107 (צילום: חדשות 2)
הפגישה בלשכת גרוטו | צילום: חדשות 2

רייניץ, המאכער מעיתון המודיע, מצליח בזכות קשריו בלשכת השר לכפות את דעתו על פרופ' גרוטו. צריך להבין, פרופ' גרוטו אינו מינוי פוליטי, הוא סמכות מקצועית - האיש שקובע את המדיניות של המשרד, בין היתר בנושא העישון. הסיבה שהוא הסתייג מפגישה איתנו קשורה באמנה שישראל חתומה עליה, שאוסרת על אנשי משרד הבריאות להיפגש עם חברות סיגריות.

בבואנו להיפגש עם פרופ' גרוטו אנחנו מופתעים מהפורום שמחכה לנו בחדר: 4 רופאים, בהם 2 פרופסורים, כולם בכירים במשרד הבריאות שנתבקשו להיפגש איתנו. הסגן של גרוטו, העוזר שלו, גם היועץ המדעי של ראש שירותי בריאות הציבור נקרא לישיבה. "למעשה היום אין שום רגולציות", מסביר לנו פרופ' גרוטו. "יכולים להביא מה שרוצים מתי שרוצים ואיך שרוצים, אין לנו שום סמכות רגולטורית. יש לכם מזל, יש לכם שר והוא לא ממש נגד הרעיון".

ניכר שאנשי המקצוע מרגישים שלא בנוח מהפגישה. הם מצטטים כל העת באוזנינו את המחקרים שמצביעים על כך שסיגריות אלקטרוניות בעייתיות. אחרי כל הטיעונים המקצועיים, והעמדה הרווחת בעולם, ליצמן, הם מסבירים, מכתיב מדיניות אחרת. מיד אחרי הפגישה המוצלחת, אנחנו משלמים את התמורה בעבורה: עוד 2,000 שקלים.

וכך תמורת 4,000 שקלים, קיבלנו בתוך שבוע וחצי יחס וי איי פי - שמטרתו לסייע לנו להחדיר מוצר מזיק לשוק הישראלי. ורייניץ כבר מסמן את היעד הבא: המעטפה השלישית תוביל אותנו ללשכה הכי חשובה בבניין, לשכת שר הבריאות ליצמן.

תגובות

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "המידע שניתן בפגישה היה אך ורק מידע פומבי המבוסס על מחקרים ופרסומים. לאנשי המשרד לא היה ידוע על זהותו ומעורבותו של מר רייניץ בפגישה ועם קבלת הפנייה מכם התגלה לנו במה מדובר ואנו רואים זאת בחומרה רבה מאוד ובפרט בנוגע לתמורה שניתנה בעד הישיבה".

מלשכת שר הבריאות יעקב ליצמן נמסר בתגובה: "נדהמנו לשמוע כי לטענתכם גורם מסחרי הציע תשלום תמורת קידום פגישה עם השר. ברור כי מדובר במעשה פסול מיסודו וככל שהדברים נכונים, השר יפנה מיידית לגורמים הרלוונטיים בכדי לבדוק זאת לעומק לאלתר. ברור כי לשר הבריאות או מי מלשכתו לא היה שום מידע על כל התקשרות של מר רייניץ עם גורם אחר, אם אכן היתה כזאת.

"למר רייניץ אין כל תפקיד או מינוי בלשכת השר, וככל שנאמרו דברים ע"י רייניץ או כל גורם אחר, מדובר בהתרברבות חסרת בסיס שנאמרה על דעתם בלבד. שר הבריאות ליצמן נוהג להיפגש עם כל גוף או חברה ואין כל צורך לשלם לאף אחד כדי לפגוש את השר".

מעיתון "המודיע" נמסר בתגובה: "עיתון המודיע אינו מקדם פגישות עם שר הבריאות ליצמן או כל גורם אחר עבור המפרסמים בעיתון ועוסק בעיתונות בלבד. אנו רואים בחומרה רבה פעילות כזאת אם בוצעה על ידי מי מעובדי העיתון והעובד יוזמן לבירור משמעתי. לא פעלנו לקדם את ענייני החברה שפנתה אלינו במישורים אחרים ואיננו עושים זאת כאמור עבור אף אחד מהמפרסמים".

מיעקב רייניץ נמסר בתגובה: "העבודה נעשתה במסגרת עצמאית פרטית שאינה קשורה כלל לעיתון 'המודיע' בו הוא עובד. עובדה זו הובהרה מראש ללקוח המתחזה מיד בפגישה הראשונה. למותר לציין כי לא ניתן לאף אדם במשרד הבריאות ובלשכת השר שום תמורה עבור קיום הפגישה עבור הלקוח המתחזה והם לא היו מודעים לקשר כזה. רייניץ אומר כי אינו לוביסט כהגדרתו בחוק הכנסת, ואינו עוסק בתחום הלובינג, לכן עיסוקיו הפרטיים הנוספים אינם מעניינו של אדם כל עוד הוא פועל כחוק ובדיווח לרשויות המס".

ממוטי בבצ'יק נמסר בתגובה: "מר בבצ׳יק מעולם לא קיבל כל תשלום, לא בכסף ולא בשווה כסף, מכל אדם, בעבור פעולותיו כעוזרו של השר ליצמן ואף לא ידע כי הועבר כזה למי שטען לסיוע בתיאום. מר בבצ'יק אף רואה בחומרה רבה תופעה לפיה מאן דהוא משלם כסף עבור קיום פגישה. המונח ׳אני עובד אצלו׳ כפי שנאמר בשיחה שהושמעה - הוא הלצה בלבד".