אביבה ברקת הבינה תוך זמן קצר שבעלה דוד לקה בשבץ מוחי. האמבולנס הגיע מיד והוא הובהל לבית החולים איכילוב. "הוא היה במצב של שיתוק בחצי גוף ולא יכל לדבר - אבל הוא בטוח הבין, וזה דבר נורא", היא משחזרת. אחרי חודשיים וחצי של נכות קשה, דוד נפטר. אך ייתכן שניתן היה להציל אותו, לו רק היה מגיע בזן לטיפול היחיד שמתאים לחולים במצבו: צנתור מוח, טכנולוגיה פורצת דרך שפותחה בצרפת לפני כ-20 שנים.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
במהלך צנתור המוח, הרופא מחדיר לחולה צנתר - צינורית דקה - למפשעה. משם הצנתר מגיע עד אבי העורקים שבלב, וממשיך למעלה, דרך הצוואר, עד לעורק החסום במוח. בשלב זה הצנתר לוכד את קריש הדם החוסם את העורק במוח ושולף אותו, וכך מתחדשת זרימת הדם והחולה יוצא מכלל סכנה.
"זאת משימה מאוד מאתגרת ומסוכנת, טווח התמרון בין הצלחה לכשלון יכול להיות מאוד צר", מבהיר ד"ר גיא רפאלי, מצנתר מוח בכיר מבית החולים בילינסון ומי שנחשב לאחר הטובים בתחומו בישראל. צילומי הרנטגן, בשילוב תוכנה מיוחדת, משמשים עבורו מפת דרכים לניווט בעורקים של גוף החולה. הציוד הזה הוא חוד החנית הטכנולוגי.
כ-13 אלף ישראלים לוקים מדי שנה בשבץ מוחי, שהוא דימום מוחי או חסימה של עורק במוח. הטרגדיה של הלוקים בשבץ המוחי היא חלון ההזדמנויות הקטן העומד לרשותם. כדי שהחולה יינצל - בארבע שעות הראשונות הוא צריך לקבל תרופה בשם TPA, אבל רוב החולים לא יקבלו את הפתרון הכל כך פשוט הזה בגלל שזמן ההגעה למיון הוא אותן ארבע שעות, היות ולוקח זמן להבין שאדם לקה בשבץ. צנתור מוחי, לעומת זאת, אפקטיבי בשמונה השעות מרגע השבץ, וזו ההזדמנות האחרונה להינצל. 90% מהחולים יפספסו גם את ההזדמנות הזו.
עשרה מצנתרי מוח בכל הארץ
למרבה הצער, גם אותם 10% מהחולים שכן הגיעו בזמן לבית החולים ואפשר להציל אותם במקרים רבים בכל זאת יישארו נכים או ימותו, כי בכל מדינת ישראל ישנם רק עשרה מצנתרי מוח, בשבעה בתי חולים: בבית החולים לגליל מערבי בנהריה, ברמב"ם בחיפה, בסורוקה בבאר שבע, בבילינסון בפתח תקווה, בשיבא בתל השומר, אסף הרופא בצריפים ובבית החולים הדסה בירושלים.
דווקא בבית החולים איכילוב בתל אביב - יש האומרים הטוב בישראל - לא מבצעים צנתורי מוח. יחידת הצנתורים באיכילוב נסגרה לפני שנה בהוראה של הנהלת משרד הבריאות, לאחר באיכילוב טענו שהתנהלותו של ד"ר שמעון מימון, מצנתר המוח הבכיר שם, עלולה לסכן חיי חולים, וזאת למרות יכולותיו המקצועיות.
הטענות נגד ד"ר שמעון מימון, בכיר מצנתרי המוח בישראל, על כך שלעיתים הוא מסרב להתייצב לצנתורי מוח דחופים, אינן דבר חדש - אך במקביל לטענות הקשות נגדו, זוכה ד"ר שמעון מימון להערכה עצומה, הן מצד קולגות והן מצד מטופלים.
"תפרו לד"ר מימון תיק"
בחודש שעבר, משרד הבריאות החליט לשלול לחודשיים את רישיון הרופא של ד"ר מימון, בגלל תלונה על פיה לפני ארבע שנים סירב לטפל באיכילוב בילד בן שבע שסבל מדימום מוחי. משרד הבריאות קבע כי ד"ר מימון "חטא חטא כבד", וכי "שיקולים של אגו מנופח וכעס בלתי מוצדק גרמו לו לאבד את שיקול דעתו הרפואי והאנושי". שלילת הרישיון נדחתה בינתיים, עד לבירור הערעור שהגיש ד"ר מימון.
עו"ד ד"ר אבי רובינשטיין, משפטן מומחה לרשלנות רפואית ורופא מנתח מוח, טוען כי לדעתו נתפר לד"ר מימון תיק. חיזוק לטיעון הזה, לפי מקורבי ד"ר מימון, אפשר לשמוע בדברים שאמר חבר בכיר בוועדה , שעל סמך מסקנותיה הוחלט לסגור את יחידת צנתורי המוח באיכילוב. הוא מדבר על פרופ' ארנון אפק, מנכ"ל משרד הבריאות דאז, שמינה את הוועדה.
"דיברתי עם ארנון אפק - אני לא יודע אם אתה מכיר אותו, אבל זה נראה לי בן אדם חסר עמוד שדרה לחלוטין", אומר חבר הוועדה בהקלטות בלעדיות שהגיעו לידי חדשות 2, "כמובן שהם רוצים שאתה (ד"ר מימון) תלך. הוא אומר לי 'אם לי הייתה בעיה, הייתי פונה לשמעון מימון שיבוא לעזור לי'. אמרתי לו: 'תגיד לי, אתה שומע את עצמך? אתה קולט את האבסורד?'"
"עיבוי מערך מצנתרי המוח - משימה לאומית"
יחידת צנתורי המוח בבית החולים איכילוב סגורה כבר שנה. משרד הבריאות קבע שהיחידה תיפתח מחדש עד יולי 2015, אבל מאז כבר חלפו שמונה חודשים והיחידה עדיין סגורה. אך אפילו אם היא הייתה פעילה, זה עדיין לא היה פתור את הבעיה: "מדינת ישראל צריכה בין 20 ל-30 מצנתרי מוח", אומר ד"ר שאדי ג'השאן, מצנתר מוח בכיר בבית החולים הממשלתי בנהריה. ד"ר רפאלי מסכים: "זו משימה לאומית, אנחנו חייבים לעבות את מערך מצנתרי המוח בישראל" .
בנוסף, מספר המצנתרים המועט מקשה על הטיפול בחולים, בעיקר בפריפריה. כך, לדוגמא, תושב צפת יפונה לבית החולים בנהריה; תושב טבריה יפונה לרמב"ם בחיפה; מאשקלון יפנו את החולה לאסף הרופא שבצריפין; ומי שלקה בשבץ מוחי בשדרות ייאלץ להגיע עד סורוקה בבאר שבע - כל זאת, כמובן, בהנחה שחדר הצנתורים פנוי והמצנתר זמין. למרבה הצער, לא נראה פתרון באופק: רק שלושה רופאים ישראלים מתמחים כעת בתחום צנתורי המוח בחו"ל - והתמחות נמשכת שלוש שנים.
תגובות: "המחלקה נסגרה מתוך דאגה לבריאות הציבור"
מהמרכז הרפואי תל אביב נמסר בתגובה: "משרד הבריאות הורה להנהלת בית החולים איכילוב לסגור את היחידה לצנתורי מוח. בימים אלו אנו נערכים לפתיחתה במתכונת חדשה".
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "פרופסור אפק החליט על מינוי ועדת בדיקה לבירור התלונה כנגד ד"ר שמעון מימון. מדובר בתלונה חמורה כנגד הרופא שסירב לקבל לטיפול ילד חולה במצוקה קשה ביותר. הרופא ניסה לשדל את המשפחה לפנות לטיפולו באופן פרטי תוך הצגת מצב כוזב לפיו רק בדרך זו ניתן יהיה להשיג את מעורבותו בטיפול.
אין כל קשר לחוזק או חולשה, הפוסל במום במומו פוסל. כך מצפה הציבור ממנכ"ל משרד לנהוג וכך נהג פרופסור אפק על פי צו מצפונו ויושרו המקצועי. הוא היה הראשון שפעל בנחישות וסגר את היחידה מתוך דאגה לבריאות הציבור ועל מנת לאפשר הבראתה. פרופסור אפק יזם תוכנית לאומית לשיפר המענה לשבץ מוחי הכוללת מתן מלגות לרופאים להשתלמות בצינתורים מוחיים בחו"ל, כמו כן, פעל לקידום הסברה בתחום לצד הגברת תיאום בין היחידות המטפלות בתחום זה.
יודגש כי כבוד השופט בדימוס אמנון סטרשנוב קבע בהחלטתו מיום 9/2/16 כי התנהלותו של ד"ר מימון בפרשה היתה בלתי הולמת, לא אתית וכי פעל בניגוד גמור למחויבותו על פי שבועת הרופא ולכן יותלה רשיונו לחודשיים החל ב- 3/4/16".