פרופ' זליכה ומאבק הקנאביס (צילום: חדשות 2)
כמה גובה זליכה? | צילום: חדשות 2

לפני כשנתיים נערכה פגישה עסקית דיסקרטית בין פרופסור ירון זליכה, החשב הכללי באוצר לשעבר, לארגון מגדלי הקנאביס הרפואי בישראל. הרקע לפגישה היה מאבקו של הארגון מול חברת התרופות "שראל", שהתבקשה על ידי הנהלת משרד הבריאות לנהל את תחום הקנאביס הרפואי. המגדלים שמעו כי "שראל" מתכננת רפורמה דרמטית, שכללה את ביטול רישיונות הגידול והמכירה שלהם - וחששו מהתרסקות עסקית.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

חברת "שראל" היא גוף עסקי ייחודי בתעשיית התרופות בישראל: מדובר אמנם בחברה פרטית, אבל היא שייכת לבתי החולים הממשלתיים. הייעוד שלה הוא רכישה מרוכזת של תרופות וציוד רפואי לבתי החולים, במטרה להשיג מחירים נמוכים ככל האפשר. על פי חוק, החברה נהנית ממעין מונופול עסקי, שכן בית חולים שרוכש תרופות וציוד רפואי דרכה מקבל פטור מפרסום מכרז שבו יכולות להשתתף גם חברות שמתחרות ב"שראל".

בעוד שבהנהלת משרד הבריאות זוכה החברה להערכה רבה מזה שנים, במשרד האוצר טענו שיש לבטל את המונופול עוד בתקופת כהונתו של זליכה כחשב הכללי. לטענת האוצר, המונופול לא משיג את מטרתו.

בקרוב קנאביס יהיה חוקי? (צילום: אביר סולטן, פלאש 90, חדשות)
קנביס רפואי | צילום: אביר סולטן, פלאש 90, חדשות

בפגישה הסודית שהתקיימה עם זליכה, הוא נשאל על ידי מגדלי הקנאביס הרפואי אם יוכל להביא לביטול המונופול העסקי ממנו נהנית "שראל", ובאיזה מחיר. בארגון סיכמו אז את תשובתו במסמך מפורט.

במסמך נכתב, בין היתר, כי "פרופסור ירון זליכה נתן הצעה שיש לה מסגרת תקציבית ברורה ופשוטה להבנה". הארגון הציב לעצמו, לפי המסמך, שתי מטרות: ראשית, כתיבת חוות דעת כלכלית השוללת את "שראל"; ושנית, שכנוע כל הפקידים הרלוונטיים שלא לאשר לשראל את הפטור ממכרז על נושא הקנאביס הרפואי, לצד יצירת נתיב חלופי אצל מנכ"ל משרד הבריאות להסדרת התחום. "הסיכויים להצלחה לדעתו של פרופסור זליכה טובים", נכתב במסמך.

המגדלים: הצעתו של זליכה הייתה הוגנת

בנוסף לשכנוע הפקידים הרלוונטיים במשרד הבריאות לבטל את המונופול של "שראל", הצעתו העסקית של  זליכה כללה גם פעילות תקשורתית אותה יבצע יחד עם עורך דין שישכור הארגון. על פי המסמך, ההצעה כללה שני תשלומים עבור שירותיו, שיכלו להגיע לסכום של עד 200 אלף שקלים: תשלום של 100 אלף שקלים שיתפרש על פני ארבעה חודשים, ותשלום נוסף בסכום זהה - רק אם המאבק יצליח. על פי המסמך, ההערכה הייתה כי סיכויי ההצלחה היו של 50%.

בסופו של דבר, מגדלי הקנאביס נאלצו לדבריהם לוותר שכירת שירותיו של זליכה, משום שהיו יקרים מדי עבורם. יחד עם זאת, הם אומרים שהצעתו הייתה הוגנת, ואף נמוכה ביחס למתחרים. בחברת "שראל", לעומת זאת, מותחים ביקורת על עצם נכונותו של הבכיר לשעבר במשרד האוצר להשכיר את שירותיו למגדלי הקנאביס הרפואי.

בשיחה עם חדשות 2 זליכה סירב להתייחס לנושא מכל היבט שהוא.

מהנהלת "שראל" נמסר בתגובה: "אם זה נכון, אנו חושבים שזה חמור מאוד. ישנם אינסטנציות וגורמי אכיפה, שתפקידם לבדוק את הדברים. שראל בבעלות גוף ציבורי ללא מטרות רווח ומהווה כ-15% מכלל השוק בלבד, היא לא מייצגת חברות, ובתי החולים לא חייבים לקנות ממנה, לכן האמירה על מונופול היא פופוליסטית, שרק נועדה להטעות את הציבור. שראל ממשיכה בתפקידיה הלאומיים לשרת את בתי החולים ואת הציבור".

משולחן מגדלי הקנאביס הרפואי נמסר בתגובה: "לצערנו, שרת הבריאות הקודמת יעל גרמן והמנכ"ל רוני גמזו ניסו להסדיר את ענף הקנאביס הרפואי באמצעות נתינת הענף וניהולו לחברה פרטית אחת ללא מכרז והצגתה כחברה ממשלתית. הסדר כזה היה פוגע נואשות בענף ובאלפי מטופליו. בצר לנו, ובאין אוזן קשבת מצד השרה, פנינו לגורמים שונים כדי לבחון את העסקתם לעניין זה בדגש על מלחמה במונופול הפרטי, חברת 'שראל' שהוצגה אז על ידי השרה גרמן כחברה ציבורית. פרופסור זליכה שהכיר היטב את חברת 'שראל' ואת אופי פעילותה הבעייתי מתקופת כהונתו כחשב הכללי היה אחד הגורמים איתם נפגשנו כדי לבחון את העסקתם על ידינו במאבקנו הצודק. פרופסור זליכה היה הגון ביותר והסכומים שביקש אף היו נמוכים מהצעות שקיבלנו מגורמים אחרים".