חבר הכנסת דב חנין (הרשימה המשותפת), המכהן כיושב ראש שדולת הבריאות הציבורית של הכנסת, טוען היום (רביעי) כי חברת כימיקלים לישראל מסרבת לחשוף נתוני תחלואה בסרטן במפעלה. לדברי חנין, ביוני האחרון דרשה ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת מהחברה למסור את נתוני התחלואה במפעל רותם-אמפרט שבנגב, אך היא סירבה לעשות זאת למרות פניות חוזרות ונשנות בנושא.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בשאילתא שהגיש לשר הבריאות - אך הועברה למשרד הכלכלה בצעד תמוה - הסביר חבר הכנסת כי "מנתונים שהוצגו בפני הוועדה עולה כי בארה"ב יש בקרב עובדי מכרות פוספטים פי 2.5 תחלואת סרטן בהשוואה לאנשים אחרים. ישנה סכנה גדולה לבריאותם של 55 אלף אנשים בסביבות ערד כתוצאה מהקמת מכרה פוספטים".
חבר הכנסת אף הזכיר כי במקומות אחרים בארץ בהם נחשפו הנתונים בנושא קיבלו עובדים פיצויים בעקבות חשיפתם לפוספטים. "העובדה שחברת כי"ל נמנעת מלספק תשובות לוועדה, למרות דרישות חוזרות, מעוררת הרבה הרבה סימני שאלה", סיכם חבר הכנסת, "אי אפשר להגיד שכריית פוספטים היא טובה ובריאה אם לא מספקים את הנתונים המינימליים".
השרים יעקב ליצמן (יהדות התורה) ויריב לוין (הליכוד) - שהגיע כשר המקשר בין הממשלה לכנסת במקומו של שר הכלכלה, ראש הממשלה נתניהו - הביעו מעל בימת הנואמים בכנסת תמיהה על שליחת השאילתא למשרד הכלכלה. עם זאת, לוין הבהיר כי "על פי החוק, חובה על רופאים ומעבידים לדווח על מחלות תעסוקתיות שנובעות מגורמי סיכון במקום העבודה". השר ליצמן, מצידו, הוסיף כי "לא יעלה על הדעת שבעיר בה ישנו חוק עזר עירוני נגד נטיעת צמחים אלרגניים כדי להגן על חולי אסתמה יקימו במרחק שלושה קילומטרים משהו מזהם פי עשרה".
חבר הכנסת חנין הביע בשיחה עם חדשות 2 Online תמיהה מהעברת השאילתא למשרד הכלכלה, ורמז כי הדבר לא נעשה במקרה, "נוכח הרקורד של נסיונות התערבות לשכת ראש הממשלה בעמדות משרד הבריאות בפרשה". עם זאת, הבהיר חבר הכנסת כי ימשיך במאבקו נגד המפעל, ובכוונתו להמשיך בלחץ לקבלת הנתונים - ועוד היום יוציא מכתב לשר הבריאות ולשר להגנת הסביבה בנושא.
מכי"ל נמסר בתגובה: "אין תחלואה עודפת בקרב עובדי רותם - כך קבע גם הרופא התעסוקתי במשרד הכלכלה, שהוא הסמכות הרלוונטית בממשלת ישראל, ושבידיו מצוי מידע שלם וכולל על עובדי רותם ועובדים במקומות עבודה אחרים. בנוסף, בחוות דעת של פרופסור סאמט, מומחה בינלאומי שנשכר על ידי משרד הבריאות, נקבע כי אין בספרות המקצועית בעולם ראיות לכך שקיימת תחלואה עודפת בקרב עובדי תעשיית הפוספט".