מ' הייתה ספורטאית, תלמידה מצטיינת, מתנדבת במד"א - עד שיום אחד הכל נעצר. היום היא בקושי מצליחה לקום מהמיטה. היא חולה במחלה אוטואימונית - לדבריה, כתוצאה מחיסון שקיבלה נגד וירוס הפפילומה האנושי, שעלול לגרום לסרטן צוואר הרחם.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"שום דבר שאגיד לא יכול להעביר את הסבל וההתמודדות שעברתי כל השנים מהרגע שקיבלתי את החיסון", היא אומרת. "ארבע שנים הסתובבתי עם כאבים נורא קשים. ילדה בת 16 הולכת עם קביים, עוברת מאשפוז אחד לשני. אם ימליצו לכם עכשיו על החיסון הזה, דעו לכם שאם חלילה תיפגעו ממנו - אף אחד לא יהיה שם לעזור לכם, אף אחד לא יגיד לכם שזה נגרם בגלל החיסון".
לפני שבועיים הבאנו בחדשות 2 את סיפורה של לוטם, ילדה בת 14 שקיבלה את החיסון בבית הספר. אחרי החיסון הראשון והשני היא הרגישה לא טוב, וביום שבו קיבלה את החיסון השלישי היא איבדה את ההכרה. מאז היא נמצאת במצב של הכרה מינימלית. בעקבות אותה כתבה פנו אלינו עשרות צעירות ואימהות שהתלוננו על תופעות קשות שצצו אחרי החיסון.
"אני חיסנתי את הילדים שלי"
"כבר שלוש שנים שהחיסון ניתן בישראל ולא ראינו עלייה בתופעות לוואי מהסוג הזה", אומר פרופ' איתמר גרוטו, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות. "אנחנו כמדינה חייבים להציע את החיסון, ההורים צריכים לבחור. אני באופן אישי חיסנתי את הילדים שלי".
משנת 2014 - כל תלמידי ותלמידות כיתה ח' בישראל שהוריהם חתמו על טפסי האישור מקבלים את חיסון הגרדסיל, שניתן בבתי הספר וממומן על ידי משרד הבריאות. המשרד ממליץ גם לצעירות וגם לבוגרות להתחסן. ככל שמקבלים את החיסון מוקדם יותר, ולפני שמתחילים לקיים יחסי מין, כך הוא יעיל יותר.
"החיסון הוא לא נגד סרטן אלא נגד וירוס הפפילומה האנושי", מבהירה ד"ר שגית ארבל אלון, מומחית בגניקולוגיה אונקולוגית. "הווירוס יכול לגרום במיעוט המקרים לסרטן צוואר הרחם, אבל ברוב המקרים הוא לא גורם לשום דבר".
"מי שיש לו תופעות לוואי צריך הערכה מחודשת"
את היעילות של החיסון נגד הסרטן נוכל לאמוד רק בעוד כמה שנים ובכל זאת חשוב לציין שהחיסון מאושר על ידי ארגון הבריאות העולמי וניתן במרבית מדינות ארצות הברית ואירופה. עד היום חוסנו 200 מיליון בני אדם.
"בארבע השנים האחרונות, שלוש חולות שונות בנות 12-13 הגיעו אלינו עם תמונה דלקתית משמעותית של החלק הפנימי של העין, מה שאנחנו מכנים אובאיטיס", אומר ד"ר ארז בקשי, מומחה במחלות אוטואימוניות של העין בביה"ח אסף הרופא. לדבריו, הדבר המשותף היחיד לכל הנערות היה חיסון נגד וירוס הפפילומה בתקופה של שבועיים עד חודש לפני הופעת התלונות.
"כל מי שיש לו תופעות לוואי צריך לבוא ולעשות הערכה מחודשת", מדגישה ד"ר אלון, "זה לא שונה משום תרופה אחרת". חשוב להדגיש - לחיסון הזה יש לא מעט יתרונות. לא לחינם המדען הראשון שהוכיח שיש קשר בין נגיפי הפפילומה לסרטן צוואר הרחם זכה בפרס נובל. אבל גם חשוב להקפיד לעקוב ואם יש תופעות לוואי חריגות אחרי החיסון הראשון או השני - כדאי לעצור רגע, להתייעץ, שחלילה לא יהיה מאוחר מדי.