אחרי שנים של תחושה שנולדה בגוף הלא נכון, בגיל 14 החליטה ג' כי תחיה את חייה כאישה ומאז חלמה לעבור ניתוח לשינוי מין. שלוש שנים לאחר מכן, בגיל 17, היא אובחנה כנשאית HIV ורק בסוף שנות העשרים לחייה פנתה לראשונה לוועדה שמאשרת ניתוחים לשינוי מין כדי שתוכל לעבור את הניתוח בישראל.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
לאכזבתה הרבה היא נתקלה בתשובה שלילית בטענה כי לא תוכל לעבור את הניתוח בארץ מכיוון שהיא נשאית הנגיף. ג' נותרה פגועה ונאלצה להמשיך לחיות את חייה עם איברי מין שאינם תואמים את מגדרה כאישה. גם האפשרות לעבור ניתוח לשינוי מין בחו"ל מעולם לא עלתה על הפרק בגלל העלויות האדירות.
"זה היה פוגע ומעליב מאוד", היא מתארת בהתרגשות את החוויה שעברה. "נותנים לך הרגשה של בן אדם פגום, של אזרח סוג ז'. כאילו עשיתי את זה בכוונה ומגיע לי, זאת התחושה". בזמן שחלף, החליטה ג' שאינה יכולה להמתין ועברה באופן פרטי מספר ניתוחים קוסמטיים שעלותם הסתכמה ביותר מ-60 אלף שקלים.
"בכל פעם שהסתכלתי במראה לא היה לי טוב עם מה שראיתי", היא אומרת. "מדובר בבריאות הנפשית שלי, משהו שאני לא מוכנה לפספס. אני לא חיה בגוף שלי וזה יכול לטלטל את החיים. בשלב מסוים הייתי על כדורים נוגדי דיכאון כי לא יכולתי להתמודד עם הדברים ולהשיג את הכסף לניתוח זה עניין של שנים".
"צדק קטן אחרי שנים של אפליה"
ב-2013, שמונה שנים אחרי שדחו אותה לראשונה, פנתה ג' שוב לוועדה לשינוי מין וביקשה מהם סיוע בפנייה לקופת החולים לשם השתתפות בעלות הניתוח בחו"ל - אך גם במקרה הזה נתקלה בתגובה שלילית. כשנה לאחר מכן, בצעד אמיץ שלא תאם את מצבה הכלכלי, הרחק מבני משפחתה וסביבתה התומכת, עם רופאים וצוות רפואי שאינם מבינים את שפתה החליטה ג' לעבור את הניתוח לבדה בתאילנד.
במקביל לתכנון הניתוח הבינה ג' כי הסירוב של הוועדה היווה אפליה ועליה לדרוש את הזכויות שמגיעות לה. היא פנתה לעו"ד אסף חדי כהן ויחד פנו לוועדה לשינוי מין ודרשו לפצות אותה ולשנות את הנוהל הקיים כך שיאפשר גם לנשאי HIV לעבור ניתוח לשינוי מין בישראל.
החודש הגיעו ג', עורך דינה ונציגי הוועד למלחמה באיידס לפשרה עם המדינה ולפיה תפוצה ב-92 אלף שקלים. במקביל הודיעו בוועדה לשינוי מין כי הסכימו לשנות את הנוהל ולא יסרבו יותר לנשאי HIV לעבור ניתוח לשינוי מין בישראל.
"הפיצוי ששולם ל-ג' עושה עמה צדק קטן, אחרי שנים של אפליה והתעמרות", אמר עו"ד אסף חדי כהן. "לא הייתה כל סיבה לא לאפשר לה לעבור את הניתוח בישראל מלבד בורות ופחד לא רציונלי. אנשים שחיים עם HIV זכאים לקבל את כל הטיפולים הרפואיים בצורה שוויונית ככל אזרח אחר. הוועדה שינתה את הנוהג בעקבות פנייתנו ובעקבות התערבות הוועד למלחמה באיידס.
בוועד למלחמה באיידס בירכו על ההחלטה ואמרו כי היא מעבירה "מסר חד לכל מי שמפלה אנשים שחיים עם HIV". "לצערנו המקרה הנוכחי משקף תופעה פסולה ולא מוסרית שבה נשאים מגיעים לקבל טיפולים רפואיים וגורמי מקצוע אינם מעניקים להם את הטיפול המתבקש", אומרים שם. "אמצעי הזהירות השגרתיים שרופאים נוקטים מונעים כל הדבקה אפשרית וכל תירוץ וטיעון של רופא שיבקש שלא לטפל בנשא, הרי שזו אפליה הנובעת משיקולים לא מקצועיים ולא מוסריים".
מטעם הוועדה לשינוי מין נמסר בתגובה: "ניהול תיקי הרשלנות הרפואית מבוצע בהתאם להנחיות היועץ המשפטי לממשלה ומשרדי הממשלה הרלוונטיים. הסכם הפשרה נחתם לפני כחודש וסכום הפשרה שולם למבקשת במלואו".
לפניות לכתבת: ch2news.avivitm@gmail.com