מפרצת באבי העורקים היא זו שהביאה למותו של הזמר אריק איינשטיין אמש. הפרופסור אהוד רענני, מנהל מערך ניתוחי לב בבית החולים "שיבא" בתל השומר הסביר בשיחה עם חדשות 2 Online על הגורם הרפואי למותו של הזמר האהוב והמוערך.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"אבי העורקים (אאורטה) הינו העורק הראשי שיוצא מהלב ומספק דם לכל חלקי הגוף. הוא מחולק לחלקו העולה, קשה אבי העורקים, שממנה יוצאים כלי הדם לחלק הגוף העליון כולל המוח - והחלק היורד, שמספק דם לפלג הגוף התחתון כולל חוט השדרה והרגליים. קוטרו הממוצע של אבי העורקים באופן נורמלי הוא בין 3 ל-5 ס"מ באדם מבוגר. במצבים מסוימים, העורק מתרחב - וכאשר ההתרחבות הינה משמעותית מעל חמישה ס"מ, זה נקרא מפרצת או אנוריזמה".
"כאשר אבי העורקים מתרחב, הדופן הופכת להיות דקה יותר - וקיימת סכנה לקרע ולדימום מאסיבי. הנטייה של התרחבות של אבי העורקים קשורה או במחלות של רקמת חיבור מולדות כגון תסמונת מרפאן או למצבים נרכשים כמו יתר לחץ דם כרוני, עישון כבד, שומנים בדם וכל מצב אחר שמחיש טרשת עורקים", הסביר הפרופ' רענני.
בחלק מהמקרים ניתן להציל חולים במפרצת אבי העורקים
"אצל חלק ניכר מהאנשים הסובלים ממפרצת, התופעה מתגלית בבדיקות מוקדמות. החולה נמצא במעקב רציף של מרפאה כירורגית אאורטלית וכאשר האאורטה מגיעה לקוטר של חמישה ס"מ, מבצעים ניתוח להחלפת קטע האאורטה החולה. באזור האאורטה היורדת, לפעמים, ניתן לטפל בעזרת תומך פנימי באבי העורקים".
הפרופ' רענני מסביר כי בחלק מן המקרים "לא ניתן לדעת מראש על קיומה של המפרצת והחולה מגיע רק לאחר שקיים דימום מהמפרצת. במצבים אלו החולים מובלים לניתוח דחוף ובחלק מהמקרים ניתן להצילם".
לגבי המקרים שבהם אובחן כסובלים ממפרצת באבי העורקים "יש לטפל בגורמי הסיכון הרלוונטים כלומר איזון לחץ דם, הפסקת עישון ואיזון שומני הדם, גם במקרים בהם הנטייה למפרצת היא מחלה תורשתית יש לאזן לחץ דם באופן קפדני".