אבל כבד בתעשיית הקולנוע הישראלית: הבמאי ומפיק הסרטים מנחם גולן הלך הערב (ו') לעולמו בבית משפחתו ביפו בגיל 85. קרובי משפחתו של גולן ביקרו אותו ולפתע חש ברע ואיבד הכרה. צוותי מד"א שהוזעקו למקום נאלצו לקבוע את מותו. גולן, יליד 1929, היה ממייסדי תעשיית הקולנוע הישראלית, ביים 44 סרטים ולקח חלק בהפקתם של יותר מ-200 סרטים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
גולן נולד בשם מנחם גלובוס לנוח ודבורה, שעלו ארצה מפולין בשנות ה-20. בצעירותו היה טייס בחיל האוויר, אז שינה את שם משפחתו לגולן בשנת 1948. מספר שנים לאחר מכן הוא ביצע את הצעד הראשון שלו בתחום, כששימש כמפיק בתיאטרון בלונדון. לאחר שחזר ארצה הוא שימש כבמאי בתיאטרון "הבימה", וב-1960 טס להשתלמות בתחום הקולנוע באוניברסיטת ניו יורק.
בשנת 1963 הוא חזר לארץ וביים את סרטו הראשון "אלדורדו", בהשתתפות גילה אלמגור וחיים טופול. לאחר מכן הפיק את הסרטים המצליחים "סלאח שבתי" (שאף היה מועמד לאוסקר) וגם את "מרגו שלי", "אני אוהב אותך רוזה" ו"פורטונה". עם בן דודו יורם גלובוס הפיק גם את הסרט "אסקימו לימון", שזכה להצלחה גדולה.
יחד עם בן דודו גלובוס, יצא גולן בשנות ה-70 לארצות הברית במטרה לכבוש את העולם. בשנת 1973 עלה לאקרנים "קזבלן", שזכה להצלחה גדולה. ארבע שנים אחרי, הצמד גולן-גלובוס הכה שנית עם הסרט "מבצע יונתן", שזכה לתהודה בינלאומית. "בקושי ראינו סרט הוליוודי ויצאנו לארצות הברית. שם - העולם נפתח בפנינו", סיפר גולן.
גלובוס וגולן שכנעו בשנת ה-70 את בעלי חברת "קנון" להפקיד בידיהם את ארכיון הסרטים שלהם, ולאחר שמכרו את הארכיון ברווח גדול קנו את הבעלות על החברה. מחברה בת מחזור של שלושה מיליון דולר הפכה "קנון" תוך חמש שנים לחברה שמגלגלת מיליארד דולר.
הוא זכה בפרס כינור דוד שמונה פעמים, זכה בפרס אופיר של האקדמיה הישראלית לקולנוע על מפעל חיים בשנת 1994, בפרס ישראל לקולנוע לשנת 1999 וכן קיבל פרס הוקרה בשנת 2007/8 במסגרת פרס הבמה לילדים ונוער. גולן ביים בין היתר את הסרטים המצליחים "קזבלן", "מבצע יהונתן" ו"מחץ הדלתא".
במאי 2013, תועד גולן במסגרת כתבה ששודרה באולפן שישי, בזמן שעבד על ההצגה "אלדורדו", שהפכה בפועל לפרויקט האמנותי האחרון בחייו. כבר אז, עם ההכנות להעלאת ההצגה, הידרדר מצבו הבריאותי של גולן. בני משפחתו תיארו את העשייה האמנותית של הבמאי המיתולוגי כחלק הכרחי וחיוני לשמירה על יציבות בחייו. "אנחנו יודעים שאי אפשר לומר לו להפסיק", סיפרו אז. "זה חלק ממנו, אי אפשר לעצור אותו".