נדם קולה של "זמרת המלחמות": יפה ירקוני נפטרה היום בגיל 86 בבית החולים "רעות" ביד אליהו. הלוויתה תתקיים ביום שלישי הקרוב בשעה 14:00 בבית העלמין בקריית שאול, שם תיקבר על פי בקשתה לצד בעלה שייקה ירקוני. השבעה תתקיים בביתה של הבת רותי ירקוני, ברחוב דב הוז 23 בתל אביב.
ירקוני נפטרה ממחלת האלצהיימר ממנה סבלה בשנים האחרונות. לבקשתה, לא יינשאו בהלוויתה הספדים מפי אישי ציבור, ובני משפחתה ביקשו להימנע מצילום של מסע ההלוויה.
יפה ירקוני נולדה ב-24 בדצמבר 1925 בשם יפה אברמוב להורים שהגיעו בראשית המאה ה-20 מקווקז. היא החלה את דרכה האמנותית בבית הקפה המשפחתי "צליל" בגבעת רמב"ם, שם הופיעה עם אחיה ואחותה בהרכב שנקרא "במתי". באותם שנים היתה ירקוני גם רקדנית בלהקת הבלט של גרטרוד קראוס.
הותירה אחריה שלוש ילדות, שמונה נכדים ושמונה נינים
היא נישאה ב-21 בספטמבר 1944 ליוסי גוסטין, שהיה מראשוני המתנדבים לצבא הבריטי והתגייס יום לאחר הנישואין לבריגדה היהודית. גוסטין נהרג ב-29 במארס 1945 במערכה על נהר סניו בזירה האיטלקית במלחמת העולם השנייה.
כדי להנציח את שמו של גוסטין, שמשפחתו ניספתה בשואה, שינתה כל משפחתה של יפה את שמה מאברמוב לגוסטין. את להקת הבלט נטשה ירקוני באותה שנה עקב פציעה ברגלה.
ירקוני שירתה בהגנה כאלחוטאית והמשיכה בכך עם פרוץ מלחמת העצמאות במסגרת חטיבת גבעתי. את ניסיונה כזמרת קנתה בלהקת "החישטרון" שהוקמה בזמן המלחמה. שני שירים ששרה באותה תקופה הפכו לסמלי מלחמת העצמאות: "האמיני יום יבוא" ו"באב אל ואד" שכתב חיים גורי לזכרם של מלווי השיירות לירושלים לאחר תום הקרבות.
ב-1948 נישאה יפה בשנית לשייקה ירקוני, איש ההגנה וממייסדי הח"יש שנפטר ב-1983. לשניים שלוש בנות: אורית שוחט, תמי צרפתי ורותי ירקוני, שמונה נכדים ושמונה נינים.
בשנת 1998 זכתה ירקוני בפרס ישראל לזמר עברי. באותה שנה יצא אוסף של שיריה.
רבקה מיכאלי: "אחת ממרכיבי פס הקול שלנו"
"אני הופעתי איתה הרבה מאוד פעמים, אני לא זוכרת אפילו כמה פעמים", סיפרה השחקנית הוותיקה רבקה מיכאלי בשיחה עם חדשות 2 באינטרנט. "היא תמיד הרשימה אותי מאוד. היינו חוזרים למלון בחו"ל אחרי הופעות והצגות, ובבוקר כשאני הייתי מתעוררת היא הייתה אחרי סיור בפריז עם הילדים". מיכאלי גם התייחסה להיסטוריה של ירקוני. "היא זמרת עם היסטוריה רצינית שהולכת איתה. היא שרה הרבה שנים והיא אחת מהמרכיבים של פס הקול שלנו", אמרה מיכאלי. "היא הייתה מאוד מצחיקה במיוחד בהופעות".
חברה הקרוב של ירקוני, הזמר יזהר כהן, ספד לה בריאיון לחדשות 2 באינטרנט: "אני בשוק. זוהי פרידה קשה. יפה ירקוני, היא אישה מדהימה וזמרת גדולה. מאז שאני תינוק אני מכיר אותה, יפה היתה הדור מעלינו ובשבילי היתה סמל של המדינה בילדותי. אני מכיר את כל הקריירה שלה, עד שהצטרפתי אליה".
"הופעתי איתה המון והפכתי לחלק מהמשפחה שלה ושל בנותיה. אנחנו היינו החוג הקרוב ביותר אליה. אהבתי את האישה הזאת מעבר להיותה זמרת וסמל ישראלי. אני חשבתי שהיא תחייה עד מעל גיל 100. היא היתה אישה מאוד עוצמתית וחזקה. אני פשוט בהלם, אין מילים לתאר", אמר כהן בעצב.
הזמרת קורין אלאל ספדה גם היא לירקוני: "אני ממש בשוק, אני לא יכולה לדבר. אני הייתי בקשר מצויין איתה, שרתי שירים שלה, יצא לנו לעבוד ביחד. בשנה האחרונה שהיא חלתה לא הייתי איתה בקשר לצערי. היא אחד האנשים הזמרים הראשונים שהשפיעו עלי, שבאתי לארץ היא היתה אז בשיא הדרה. זה יום עצוב לי מאוד".
פרס: "הזמיר של צה"ל", נתניהו: "קולה המיוחד יחסר לכולנו"
גם במערכת הפוליטית מיהרו להספיד את "זמרת המלחמות". "ברצוני לשלוח את תנחומי לבני משפחתה של יפה ירקוני, מגדולות זמרות ישראל וכלת פרס ישראל לזמר עברי", אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו. "שירתה של יפה ירקוני היוותה את הפסקול הישראלי עוד מימי הישוב, דרך הקמת המדינה ועד ימינו". נתניהו הוסיף כי "קולה המיוחד יחסר לכולנו והיום, בהתאם לבקשתה 'אל נא תאמר לי שלום', אנו נפרדים ממנה אך לא מהמורשת התרבותית והמוזיקלית שהיא משאירה אחריה".
נשיא המדינה פרס פתח אחה"צ את טקס הענקת פרס בן גוריון לרמטכ"ל בני גנץ עבור צה"ל בדברי הספד ליפה ירקוני שהלכה לעולמה. "באב אל וואד, הן אפשר, האמיני יום יבוא", ספד הנשיא. "מי יכול לשכוח את המילים האלה ואת הזמרת יפה ירקוני שהלכה היום לעולמה. כשצה"ל כבש עמדות אויב היא כבשה את לבבות החיילים. היא הייתה הזמיר של צה"ל ושל העם כולו שציפה לשיר עמה את השיר הנפלא הזה של צבא ההגנה לישראל. היא חייה עמנו כל הזמן בליבו, וצה"ל חי בליבה". בסיום דבריו ביקש הנשיא מהקהל הרב לעמוד יחד אתו לדקת דומיה לזכרה של הזמרת האהובה.
שר הביטחון אהוד ברק אמר כי "יפה ירקוני, 'זמרת המלחמות', ליוותה בשיריה את ישראל מאז הקמתה והייתה סמל לישראליות היפה, הציונית, הערכית ואוהבת הארץ. לוחמים רבים שרו איתה שירים שהיו ספוגים באהבת הארץ. ירקוני שרה את 'באב אל וואד', 'יצאנו אט', 'איך אפשר', 'האמיני יום יבוא' ועוד עשרות רבות של שירים שיילוו את המדינה עוד שנים רבות. יהי זכרה ברוך".
שרת התרבות והספורט לימור לבנת אמרה כי "שיריה ואלבומיה של יפה ירקוני, המלווים את מדינת ישראל מאז מלחמת השחרור ולאורך כל שנותיה ומלחמותיה, הפכו עוד בחייה לנכסי צאן ברזל של המוסיקה הישראלית ונכנסו להיכל התהילה של התרבות הישראלית. יפה ירקוני הייתה זמרת ייחודית שזכתה תמיד לאהבה גדולה מצד הקהל ולהערכה מקצועית רבה. מותה הוא אבידה גדולה מאד לזמר העברי ולתרבות הישראלית".
יו"ר האופוזיציה ציפי לבני מסרה כי "יפה ירקוני היתה מגדולות הזמר העברי. כשם נרדף לישראליות, פניה וקולה חצו דורות של ישראלים שגדלו וגידלו על שיריה. יפה ירקוני היתה מהסמלים המובהקים של הציונות וביחד עם זמרים וזמרות נוספים בני דורה - עיצבה את פס הקול של המדינה. שיריה מייצרים געגוע לארץ ישראל היפה ופטירתה היא אובדן גדול לתרבות של כולנו. יהי זכרה ברוך".