מה עושים אם יש תיקו באירוויזיון? (צילום: Eurovision.tv, חדשות)
מה עושים אם יש תיקו באירוויזיון? | צילום: Eurovision.tv, חדשות

תיקו באירוויזיון? כך בוחרים את המנצחת: באירוויזיון בשנה שעברה בליסבון, ההכרעה הייתה ברורה. נטע מישראל ניצחה. אבל חשבתם לרגע מה היה קורה אם הקרב בין נטע ואלני מקפריסין, שהגיעה למקום השני, היה צמוד והן היו מקבלות את אותו מספר נקודות? מי מהן הייתה מוכתרת לזוכה? אז זהו, שיש דרך להכריע - מה שלא בהכרח היה קיים בעבר, וגרם לצרות.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

לפני 50 שנה בדיוק, באירוויזיון 1969 שנערך במדריד, התחוללה אחת השערוריות הגדולות בתולדות התחרות: במקום זוכה אחת, בחרו לא פחות מארבע מנצחות! ארבעה שירים מנצחים בתחרות אחת - השירים מטעם המדינה המארחת ספרד, צרפת, בריטניה והולנד - כולם קיבלו 18 נקודות, ולא הייתה יכולת להכריע מי הזוכה.

איך קרה המצב המוזר הזה? אז עוד לא הייתה קיימת שיטת ה"דוז פואה" המוכרת ולא היו גם סמסים, אז מי שניקדו את השירים היו 10 חברים בצוותי שיפוט של כל מדינה. על פי השיטה שהייתה נהוגה אז, כל חבר העניק נקודה אחת לשיר האהוב עליו מבין כל השירים המתחרים - וכך נוצר התיקו המרובע והמבלבל הזה. אז לא היה כלל ברור של מה עושים במקרה של שוויון - ולכן, כל הארבע הוכרזו כזוכות.

4 מדינות עם 18 נקודות (צילום: מתוך יוטיוב, חדשות)
4 מדינות עם 18 נקודות | צילום: מתוך יוטיוב, חדשות

מדינות לא מעטות התרעמו על המצב המתסכל שנוצר - ופרשו מהתחרות במחאה שנה לאחר מכן, ב-1970, מה שגרם לאיגוד השידור האירופי לקבל החלטה שבכל שנה תהיה רק זוכה אחת. אם שוב היה נוצר תיקו - המדינות שהגיעו למצב של שוויון היו מופיעות שוב - ואז הייתה נערכת הצבעה חוזרת ומכריעה.

ב-1975 החל השימוש בשיטת ה"דוז פואה" המוכרת לכולנו - וצוותי השיפוט בכל מדינה דירגו את 10 השירים המועדפים עליהם בסולם של 1 עד 8, 10 ו-12 נקודות לשיר הטוב ביותר. מ-1989 נקבע שבמקרה של שוויון בנקודות - המדינה שקיבלה הכי הרבה פעמים דוז פואה - היא המנצחת.

שוודיה וצרפת בתיקו, אירוויזיון 1991 (צילום: מתוך יוטיוב, חדשות)
שוודיה וצרפת בתיקו, אירוויזיון 1991 | צילום: מתוך יוטיוב, חדשות



שנתיים לאחר מכן, מקרה התיקו השני בתולדות התחרות הגיע: באירוויזיון 1991 ברומא, שוודיה וצרפת קיבלו 146 נקודות כל אחת בתום ההצבעה. כשהתבקשו להכריע ביניהן, התברר שהן קיבלו גם את אותו מספר של דוז פואה - 4 פעמים. אז עברו לספור כמה פעמים כל מדינה קיבלה 10 נקודות - שוודיה קיבלה יותר פעמים 10 נקודות מצרפת - ונקבעה כזוכה. ישראל, אגב, הגיעה למקום השלישי באותה תחרות.

(מימין) אסי עזר, לוסי איוב, בר רפאלי ואר (צילום: החדשות)
מה עושים אם יש תיקו? המנחים מתורגלים | צילום: החדשות



ומה קורה אם יש תיקו במקום הראשון בתחרות של היום? במקרה כזה, להצבעת הקהל יש עדיפות על פני הצבעת השופטים (בעשור האחרון, לשופטים ולקהל יש משקל שווה בהצבעה). המדינה שקיבלה נקודות מכמה שיותר מדינות בהצבעת הקהל היא הזוכה. אם גם אז יש שוויון, המנצחת תיקבע בשיטה הקודמת: המדינה שקיבלה הכי הרבה פעמים 12 נקודות מהקהל תזכה.

אם גם אחרי זה יש תיקו - עוברים לספור את הפעמים שכל מדינה קיבלה 10 נקודות - עד להכרעה. ושימו לב לכלל הזה: אם מתרחש מקרה נדיר במיוחד שבו לא מצליחים להגיע להכרעה גם באופן הזה (עד שמגיעים לספירה של כמה פעמים הוענקה לכל מדינה נקודה אחת) - המדינה שהופיעה קודם מבין השתיים בסדר ההשמעה נקבעת כמנצחת.