"פגיעה בממלכתיות": בעקבות תלונות שהתקבלו לאופן הקצאת ההזמנות לטקס הדלקת המשואות ביום העצמאות ה-70, הורה מבקר המדינה, השופט בדימוס יוסף שפירא, להתחיל בביצוע ביקורת בעניין בלא דיחוי. היום (ראשון), שבועות ספורים לפני הטקס הבא, מתפרסם הדוח שבו מצביע המבקר על שורה של ליקויים חמורים שמצא בהתנהלות משרד התרבות בראשות השרה מירי רגב ובהתנהלות מרכז ההסברה במשרד.
כדי לאפשר לציבור הרחב לקחת חלק באירוע החגיגי, נוספו בטקס ובחזרות הגנרליות כ-11,770 מושבים יחד לעומת שנים קודמות - אלא שבפועל, רק כשליש מהם הוקצו לציבור הרחב: אף שבטקס המרכזי נוספו כ-2,460 מושבים, הציבור קיבל תוספת של כ-370 הזמנות בלבד. בסך הכול, מתוך כ-6,860 מושבים זמינים לקהל בטקס - רק כ-520 הוקצו.
יתרה מכך, משרד התרבות ומרכז ההסברה שלו כלל לא פרסמו לציבור הרחב הודעה על חלוקת הזמנות לטקס המרכזי ולחזרה הגנרלית השנייה - לא היה פרסום מקדים, לא בעיתונים ולא במדיה נרחבים יותר, באמצעות שימוש ברשתות החברתיות או כל אמצעי יחסי ציבור אחר. במקום זאת, פרסם המשרד באתר שלו הודעה רק על חלוקת ההזמנות לציבור לחזרה הגנרלית הראשונה באמצעות חברת הפצה - וגם זאת שבע דקות בלבד לפני פתיחת אתר חברת ההפצה. כך נוצר מצב שבו היה ליודעי דבר ולמקורביהם יתרון על פני אנשים מן השורה. על כך אמר המבקר כי הדבר מעורר את החשש שההזמנות למושבים אלה ניתנו לבעלי תפקידים ולמקורבים להם.
אם לא הציבור - אז מי כן קיבל את ההזמנות?
מרכז ההסברה חילק ללשכת השרה רגב, ללשכת מנכ"ל משרד התרבות, לעובדי המשרד ולעובדי מרכז ההסברה שבו 709 הזמנות לטקס שהן כ-11% מכלל ההזמנות שהוקצו, ועוד כ-270 הזמנות לחזרה הגנרלית הראשונה. לדברי המבקר, "חלוקת ההזמנות לעובדי משרד התרבות, במיוחד כאשר הציבור הרחב משווע לקבלת הזמנות, אינה מתיישבת עם החובה לנהוג בהגינות, בשוויון וללא משוא פנים, ועם עקרון היסוד שלפיו עובדי הציבור הם נאמני הציבור. המשרד לא נהג בהזמנות כברכוש הציבור שהוא מופקד על הקצאתו באופן הוגן, ענייני, שוויוני ושקוף".
בנוסף חילק המשרד פחות הזמנות ביחס למספר המושבים הזמינים בטקס המרכזי: למרות שנטען כי הסיבה לכך היא רצונו "להימנע מעומס יתר וכמקדם בטיחות", המבקר מצא שבפועל יותר מ-500 מושבים ביציע המרכזי בטקס שלא נמצאו אסמכתאות על הקצאתם אוישו - בין השאר על ידי בעלי תפקידים במשרד התרבות, "דבר המעורר חשש כי ההזמנות למושבים אלו ניתנו לבעלי תפקידים ולמקורבים להם, תוך מניעת זכות זו מהציבור הרחב".
לא הוזמנו: חתני פרס נובל, חתני פרס ישראל וגם גיבורי ישראל
בביקורת עלה כי מרכז ההסברה חילק גם כ-250 הזמנות לבעלי תפקידים בהווה ובעבר במשרדי ממשלה ובגופים ציבוריים שלא במסגרת ההקצאה שניתנה לארגון שאליו הם משתייכים ואף לבעלי תפקידים בגופים שלא קיבלו הקצאה כלל; כן חילק הזמנות לגופים ללא ציון שם מקבל ההזמנה. המבקר ציין כי בין האישים שלא קיבלו הזמנה לטקס היו חתני פרס נובל, חתני פרס ישראל וגיבורי ישראל.
בקרב הארגונים ומוסדות הציבור שקיבלו הזמנות התגלו פערים ניכרים שמסתכמים במאות הזמנות בין הדיווחים של מרכז ההסברה מזה ושל הארגונים, כגון צה"ל, המשטרה ו"יד לבנים". כך למשל, על פי נתוני המרכז, הוא תכנן להקצות לארגון אלמנות ולארגון יתומי צה"ל 400 הזמנות (200 לחזרה גנרלית ו-200 לטקס). אלא שבפועל, נמסרו לאלמנות וליתומים רק 152 הזמנות לטקס.
המבקר מצא אי-סדרים בהתנהלות של משרד ראש הממשלה, שם גילה חוסר התאמה בין מספר ההזמנות שנמסרו ליועץ ראש הממשלה לבין מספר ההזמנות שחילק בפועל. משרד ראש הממשלה לא מפרסם לכל עובדיו את האפשרות לקבל הזמנות, ואין נוהל מסודר ואמות מידה לאופן חלוקתן.
בפועל נמצא כי על פי אישורי קבלת ההזמנות במרכז ההסברה, נוסף על ההזמנות שקיבל יועץ ראש הממשלה עבור עובדי המשרד, קיבל משרד ראש הממשלה הזמנות נוספות לטקס: 242 לעוזר תפעול בבית ראש הממשלה; 76 למזכירות הצבאית; ו-26 ל"בלפור". כמו כן נמסרו הזמנות באופן ישיר לעובדים במשרד: 23 הזמנות לטקס לארבעה עובדים בלבד. בסך הכול נמסרו 467 הזמנות לטקס שחולקו לבעלי תפקידים שונים במשרד ראש הממשלה - פי שלושה ממה שקיבלו אלמנות ויתומי צה"ל.
גם במרכז השלטון המקומי, שקיבל בסך הכול 572 הזמנות, 375 מתוכן לטקס המרכזי, התגלו אי סדרים משמעותיים: לדברי המבקר, במשרד התרבות והמרכז "זורקים" את האחריות זה על זה, הגרסאות שמסרו שני הגופים סותרות ואין תיעוד שמאפשר לו להכריע ביניהן.
בפועל, ההזמנות חולקו במשרדי המרכז - לשם הגיעה רכזת מלשכת השרה - ובהנחייתה של עוזרת השרה. משרד מבקר המדינה מעיר כי לא נמצא כיצד ומי פרסם את דבר חלוקת ההזמנות וכי ההזמנות חולקו בלי שנקבעו כללים לחלוקה, בלי תיעוד של מקבלי ההזמנות ומבלי שידוע מי קיבל את ההזמנות בפועל.
ליקויים גם בסידורי ישיבה בטקס המרכזי
המבקר מצא גם כי ההזמנות חולקו על ידי המשרד על פי שיוך מפלגתי: מרכז ההסברה מסר 80 הזמנות לטקס למנהלת לשכת יו"ר הליכוד והמקשרת בין הליכוד ללשכת ראש הממשלה. לא נמצא שחולקו הזמנות באופן דומה לנציגים של מפלגות אחרות - ובכך פגע משרד התרבות בהתנהלות הממלכתית שמצופה ממנו: "מן הראוי שמרכז ההסברה יימנע מלהקצות הזמנות על פי שיוך מפלגתי".
במהלך הביקורת מסר מרכז ההסברה למשרד המבקר כי מפת סידורי ההושבה לטקס שנלקחה לשטח על ידי עובדיו "אבדה" - אלא שמשחזור מפת ההושבה (לחצו כאן כדי לצפות בה) על ידי המבקר עלה כי סידורי ההושבה כלל לא תאמו את רשימת סדרי הקדימה הממלכתיים - סגל א' (נציגי השלטון והמדינה לפי דרגת חשיבותם - י"ג). המרכז חילק מאות הזמנות גם למי שלא נמנה עם סגל א' במקומות מרכזיים באיכות צפייה בינונית או גבוהה ביציע המרכזי, וכל זאת בזמן שחלק מסגל א' קיבלו הזמנות בגושים הצדדיים שבהם איכות הצפייה הייתה נמוכה יותר.
רגב בתגובה: לא היו שיקולים זרים בחלוקת ההזמנות
ממשרד התרבות והספורט נמסר בתגובה: "שרת התרבות והספורט מירי רגב מברכת על דוח המבקר ותקים לראשונה מאז קום המדינה ועדה ציבורית שתקבע קריטריונים ברורים לחלוקת הזמנות לכל הטקסים הממלכתיים, ובהם טקס המשואות. אנו מודים למבקר המדינה על ההערות, שאת חלקן כבר יישמנו עצמאית תוך כדי תנועה, ומזמינים את הציבור לצפות גם השנה בטקס שצפוי להיות מרגש, מרשים ומרהיב.
"משרד התרבות והספורט מברך על ממצאי דוח המבקר, שחלקם כבר יושמו עצמאית על ידי המשרד ועל ידי מרכז ההסברה כחלק מהפקת הלקחים מהטקס בשנת 2018. פעילותם המהירה של המשרד ומרכז ההסברה זכו למחמאות מצד המבקר - שמציין זאת בדוח המפורט והחשוב שכתב. נציין עוד כי עם קבלת טיוטת הדוח לפני מספר שבועות, הוחל ביישום חלק ממסקנותיו, כחלק מהיותנו משרד המשפר תוך כדי תנועה את הטעון שיפור, מתוך אחריות ושליחות ציבורית.
"אין חולק כי הטקסים בארבע השנים האחרונות היו מהמרהיבים שראתה המדינה, שעה שהביאו לידי ביטוי את הפסיפס הרחב שממנו מורכבת החברה הישראלית. הדבר התבטא גם בזהות מדליקי המשואות, שכפי שציין המבקר, לא נפל שום פגם בבחירתם. גם בהקשר זה, ולקראת הטקס הקרוב, התקנון השתנה בהתאם להפקת הלקחים וממצאי המבקר.
"לראשונה השרה רגב פתחה את טקס חגיגות השבעים לציבור הרחב על ידי הוספת חזרה גנרלית נוספת והגדלת כמות המושבים לטובת הציבור הרחב באמצעות חברת בימות. כחלק מהפקת הלקחים ולאור מממצאי המבקר באשר לאופן חלוקת ההזמנות לטקס, יזמה השרה רגב, מתוקף תפקידה כיו"ר ועדת טקסים וסמלים, את הקמתה של ועדה ציבורית בראשות השופטת בדימוס נחמה מוניץ. הוועדה תבחן לראשונה את סוגיית חלוקת ההזמנות לכל הטקסים הממלכתיים כולל טכס הדלקת המשואות.
"חלוקת ההזמנות לאירועי ה-70 נעשתה באופן זהה לנוהג הקיים על פיו חולקו כרטיסים לטקס לגופים ממלכתיים שונים מאז קום המדינה, בתוספת של מרכז השלטון המקומי, זאת לאור שיתוף הפעולה והמעורבות של מספר רב של רשויות והסיוע שלהן בהפקת האירועים הרבים שהיו ברחבי הארץ, כפי שאף עולה מהדוח. כל ניסיון להציג תמונה אחרת ולטעון או לרמוז לשיקולים זרים בחלוקת ההזמנות הינה שקרית ואין בה כל אחיזה במציאות ויש בה להטעות את הציבור ולגרום לעיוות מכוון של דוח המבקר, שאין בו כלל טענה כזו, כי אם רק דרישה לעשות סדר אחרי 70 שנה.
"ב-70 שנות קיומה של המדינה היה נוהג קבוע לפיו חולקו הכרטיסים למוזמנים בלבד והאחריות על חלוקת הכרטיסים הייתה על הגופים הממלכתיים שבאופן מסורתי קיבלו כרטיסים בהקצאה. הוועדה תקבע לראשונה אמות מידה גם לעניין זה. השרה מודה לשופטת מוניץ על היענותה לבקשה. במשרד לוקחים לתשומת הלב את הערותיו של המבקר ומודים לו על כך, כפי שהם מודים לו על המחאות שחילק באשר לארגון הטקסים, העמידה בתקציבים, הסדר המופתי, השמירה על הסדר והביטחון על אף המורכבות הגדולה.
"משרד התרבות והספורט והשרה רגב מודים לאנשי מרכז ההסברה ולכלל הגורמים המקצועיים של המשרד, שפעלו ללא דופי ועשו לילות כימים לקיום עשרות אירועים איכותיים ומרגשים לרגל חגיגות ה-70 למדינת ישראל. אנו מזמינים את כולם לצפות גם השנה בטקס החשוב, שצפוי להיות מרהיב, מרגש ומרשים".
בעקבות פרסום דוח מבקר המדינה בנושא התנהלות משרד התרבות, מהתנועה לאיכות השלטון נמסר בתגובה: "לצערנו הרב בשנים האחרונות מככב משרד התרבות והשרה העומדת בראשו בעשרות מכתבים ועתירות של התנועה העוסקים בחוסר השקיפות, בבזבוזי הכספים ובהתנהלות בלתי תקינה של המשרד ושל השרה רגב עצמה.
"דוח המבקר מהווה למעשה סיכום תקופה וסקירה מקיפה של כלל הרעות החולות שפשטו במשרד התרבות, בפגיעה הקשה במנהל התקין וכתוצאה מכך בציבור ובקופה הציבורית. נזכיר כי גם כיום אין ממונה על חוק חופש המידע במשרד התרבות ומקום בו אור השמש לא מגיע – שם מתחילות הצרות".