טנקים, קומנדקרים, איפור ותלבושות מושקעות, שחקנים מקצועיים מאנגליה, מאות ניצבים מאוקריאנה ועשרות עובדי הפקה מישראל, הפקה הוליוודית לכאורה של מיליוני דולרים בעיר לבוב שבאוקראינה. רק דבר אחד חסר פה בסט הסופר מושקע - מצלמת קולנוע. את סרט השואה הזה מצלמים באייפון אחד. ורוד. ובתוצאה תוכלו לצפות רק בסטורי באינסטגרם.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
לפרויקט השאפתני אחראי מתי כוכבי שמביים את הסרט, למרות שניסיון אין לו. הוא בכלל יזם מצליח שעשה את הונו מההייטק. את ההפקה הוא מימן מכיסו, אין נותני חסות וגם כסף בחזרה הוא לא ייראה. זאת תרומה שלו במטרה לחבר את הנוער לשואה.
הסיפור שבחרו מבוסס על יומנה של אווה היימן. נערה יהודייה בת 13 מהונגריה, שעד פלישת הנאצים לעירה, חיה חיים רגילים כמו כל מתבגרת. את היומן שמתאר את שלושת החודשים האחרונים בחייה, הם הפכו לסדרה של סטורי. בעצם בלוג וידיאו שמציג את ההידרדרות בחיים של אווה ומשפחתה בזמן שואת יהודי הונגריה ב-1944.
את הרעיון לפרויקט הגה כוכבי יחד עם בתו מאיה שגם מביימת איתו את הסרט. "זה פרויקט מאוד חשוב", מסביר כוכבי, "הוא עלה כחלק משיחה על איך צריכים לשמר את זיכרון השואה. זה לא רק מוזיאונים וזה לא יוכל להיות רק ספרים. צריך למצוא את הדרך הנכונה. שאלנו את עצמנו איפה כולם נמצאים ואז הפלטפורמות החברתיות עלו שאחת מהן זו אינסטגרם - שם נמצא הקהל שמעניין אותנו. אבל הוא רגיל לראות שם מסרים אחרים ותכנים אחרים ועולמות אחרים".
כל ניסיון להביא את השואה לאמצעי הסיפור המודרני הוא תמיד בעייתי. בטח כשמדובר על קטעים שמועלים באורך של 15 שניות כל אחד. כבר כשעלו שלטי החוצות שבישרו על הפרויקט נשמעה ביקורת על כך שמדובר יוזמה רדודה שמקדשת את תרבות הלייקים גם כשמדובר בנושא רגיש כל כך כמו השואה.
לדבריו מצטרפת בתו של כוכבי מאיה שמגיבה על הטענות לשטחיות שברעיון: "הסיפור שלה זה רק שואה, זה סיפור כמו של הילדים של היום. זה מאבק מתמיד עד כמה אנחנו רוצים לזעזע את הצופה. אינסטגרם היא פלטפורמה מהירה, בוטה, היא לא רדודה. יש בה תכנים מאוד חשובים, ומי שאומר שזה רדוד - הוא רדוד".
"אני חושב שהוא שטחי ולא שטחי", מצטרף כוכבי לדברים. "הוא נותן רמה של אינטימיות מאוד גבוהה. זה לא מצלמה שמתסכלת מעל או מספר הכל-יודע, זה בעצם המספר שלא יודע כלום".
את אווה משחקת השחקנית הבריטית מיה קוויני, שגילה לא רחוק מזה של אווה באותה עת. היא מספרת כי מיד התחברה לנושא והבינה את החשיבות של לספר את סיפורה של הנערה ההונגרית. "היא נערה כל כך חכמה, היא יודעת בדיוק מה קורה ומתי. כשהאודישנים נערכו מיד הסיפור מצא חן בעיניי. זה מעולם לא נעשה לפני זה, אני חושבת שזה מהפכני".
הסרט שאורכו כ-70 דקות לא מוקרן ברצף והוא עולה לעמוד אינסטגרם ייעודי בחלקים במשך 24 שעות מכניסת יום השואה.