חבריו של האמן מנשה קדישמן שהלך לעולמו אמש (שישי), מתקשים עדיין לעכל את הידיעה על פטירתו. הם הכירו את קדישמן לא רק בשל יצירותיו הידועות וחשיבותו האמנותית, אלא ראו בו אפילו כבן משפחה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"הייתי אתמול ליד מיטתו בבית החולים ונפרדנו ממנו בבוקר", סיפר חברו, השחקן והאמן חיים טופול, לחדשות 2 Online. "היינו באמת כמו משפחה, לא רק שנינו. גם הבת שלו היא חברה של הילדים שלי, וכולם היו אצלנו הרבה בבית".
"הוא היה מין מנטור שלי בתחום הציור", סיפר טופול. "אחד האירועים המצחיקים ביותר שהיו לי איתו היה בפרמיירה של הסרט 'כנר על הגג'. הוא היה אחד האורחים שלי, ובמסיבה שהייתה לאחר ההקרנה כולם ניגשו אליו ובירכו אותו על התפקיד של טוביה החולב. כולם היו בטוחים שהוא זה שגילם אותו".
"גם כשהיה לו קשה הוא לא הפסיק ליצור"
"הוא לא רק היה חבר, הוא היה ממש אח", אמר הבוקר האמן דני קרוון. "הכרתי אותו מילדות, הוא גר קרוב מאוד אלי ובמשך השנים התקרבנו מאוד. הוא היה פשוט משפחה. אפילו חגגנו יחד את הפסח כשהוא חזר ארצה עם הילדים שלו".
"הוא היה איש נפלא", הוסיף קרוון. "הוא היה גדול פיזית וגדול נפשית. הוא אהב לתת מעצמו והיה בן אדם. בשנים האחרונות היה לו קשה מאוד להחזיק את הגוף הגדול על הרגליים הדקות שלו, אבל הוא לא הפסיק ליצור".
"אפיינה אותו גם צניעות ופשטות גדולה", הדגיש קרוון. "כשהוא קיבל את פרס ישראל הוא הבטיח להתלבש יפה, אבל פתאום ראינו שהוא בא לטקס עם סנדלים. כששאלנו אותו למה הוא בא ככה, הוא אמר 'אמרו לי להתלבש, לא אמרו לי לנעול'".
האמן עופר ללוש שמע על מותו המצער של חברו הקרוב בזמן ששהה בבייג'ין. "הוא היה איש גדול מהחיים", אמר ללוש. "הוא ניחן בתכונה הכי יקרה שיכולה להיות: לאהוב ולהיות נאהב. היה לנו קשר ארוך, הרבה מאוד שנים, גם באמנות וגם בחיים. כמו משפחה. הוא היה אמן גדול ולא פחות מכך - איש חכם".
קדישמן נולד באוגוסט 1932 בתל אביב. לאחר שירותו הצבאי הוא שימש כרועה צאן - דבר שהשפיע רבות על יצירותיו מלאות הכבשים. בשנות ה-50 למד קדישמן פיסול במספר מוסדות נחשבים באנגליה, וב-1978 פרץ עם "מוטיב הכבשים" לתודעה האמנותית הבינלאומית באמצעות מיצג בביאנלה של ונציה.
לאחר מכן התפרסם קדישמן בזכות ציורי דיוקנאות הכבשים הצבעוניים שלו. הוא הפך לחלק מהנוף העירוני של תל אביב בזכות פסל הרחוב "התרוממות", שניצב ברחבת התיאטרון הלאומי הבימה בתל אביב עד היום. פסל ידוע נוסף שלו שוכן ברחבת הכניסה למתחם בתי המשפט בתל אביב, ופסלים אחרים שלו מוצבים בין השאר במכון ון ליר בירושלים, באזור התעשייה בתפן ובמכון ויצמן למדע ברחובות.
ב-1995 זכה קדישמן בפרס ישראל לפיסול. כמו כן, הוא זכה בפרס סנדברג לאמנות ישראלית מטעם מוזיאון ישראל, בפרס ראשון בתחרות פיסול בפריז ובפרס דיזנגוף לאמנות הציור והפיסול מטעם עיריית תל אביב יפו.