סערת התרבות נמשכת - והשרה זכתה לקריאות בוז: שרת התרבות מירי רגב הגיעה הערב (רביעי) לנאום בפרמיירה בתיאטרון "הבימה" בתל אביב, שעות ספורות לאחר הדיון הסוער בכנסת על הצעת "נאמנות בתרבות". כאשר עלתה לנאום היא התקבלה בשריקות בוז מצד חלק מהקהל בעוד אחרים מחאו לה כפיים בהתלהבות, אך המשך נאומה לא הופרע. רגב הדגישה בדבריה כי לא תפגע בחופש הביטוי, אלא רק במימון של אותם גופים שפוגעים במדינה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בתחילת נאומה דיברה השרה על העקרונות שמנחים את עבודתה - צדק תרבותי וחיזוק הפריפריה, לצד הפעילות התרבותית במרכז הארץ ותמיכה בסקטור הערבי והחרדי, שלא נהנו בעבר מתקציבים עודפים. היא התייחסה לשמועות לפיה תעביר תקציבים מהמרכז לפריפריה: "הדברים לא נכונים, לא העברתי החלטה שמשמעותה פגיעה במוסדות התרבות במרכז", הדגישה רגב לקהל בהתייחסותה ליוזמת התקצוב שלה שנחשפה בחדשות 2 בחודש ספטמבר 2015.
"פעלתי להגדיל את תקציב משרדי כדי לבטא את הרב-תרבותיות. המרכז והפריפריה מפרים זה את זה. אני מאמינה באבחנה בין חופש הביטוי לחופש המימון. אין לי שום כוונה לפגוע בחופש הביטוי", הוסיפה. "ביממה האחרונה סערו הרוחות בעקבות הצעת החוק שלי, אבל אין לי שום כוונה לעסוק בצנזורה או בתוכן כזה או אחר".
"יש לכל גוף אפשרות לומר את דעתו. אבל לא אתן יד שהמדינה תממן תחת חופש הביטוי מקומות שיוצאים נגד מדינת ישראל", סיכמה. מהקהל נשמעו גם מחיאות כפיים עם תום נאומה.
דיון סוער בכנסת: "מי את שתקבעי?
הבוקר התייחסה רגב, במהלך דיון בוועדת החינוך והתרבות של הכנסת, להצעה - ועוררה מהומה. "האם תפקיד משרד התרבות הוא להיות כספומט או לקבוע מדיניות?", תהתה רגב. "יש הבדל מהותי בין הספורט לתרבות: בספורט המשרד הוא יוזם ואקטיבי. בתרבות אנחנו פסיביים, אנחנו צינור שמעביר כספים למוסדות תרבות בלי לשאול שאלות מדיניות. גוף מקבל תמיכה לפי קריטריונים - כמה הרצות, כמה כלים יש על הבמה, מה גודל התזמורת... מה אני, מפיקת על? מה זה מעניין אותי? איפה מדיניות של משרד שאומר מהי תרבות?", תקפה.
"איך ייתכן שמגזרים שלמים במשך שנים לא קיבלו כסף - המגזר הערבי, המגזר החרדי, הפריפריות... למה אין תיאטרון דרוזי? למה אין תיאטרון אתיופי? למה אין תיאטרון לנשים? למה אין מדיניות ברורה בנושא תרבות? כי זה משרד שהוא כספומט - לא בבית ספרי", הוסיפה רגב.
ח"כ יוסף ג'בארין (הרשימה המשותפת) השיב לשרה רגב בשאלה: "מי יפרש את החוק? מי יחליט מי חותר תחת חוקי המדינה? את תשפטי אותו?". רגב הבהירה כי ועדת התמיכות של משרד התרבות והספורט היא זו שתוכל לשלול את התמיכה מגופים שונים.
ח"כ סתיו שפיר (המחנה הציוני) אמרה כי "מירי רגב מפחדת מאזרחי ישראל. כששרי הממשלה מתנהלים כרדופים על ידי האזרחים שלהם, התוצאה הרסנית. היא משתמשת בסמכות שלה לדכא את האומנות והרוח ולא לחזק אותם". ח"כ דב חנין (הרשימה המשותפת) אמר כי "יש לנו הרבה מה ללמוד מההיסטוריה: תמיד לא קוראים לזה צנזורה תרבותית. צנזורה תרבותית אצלנו? מה פתאום. אנחנו פשוט נגד החתירה נגד המדינה". "תמיד במבט לאחור הימים האלו של החלת הצנזורה על התרבות הם רגע השבר, נקודת המפנה", הוסיף חנין. "המדרון הזה מוביל אותנו למקומות מאוד נמוכים ומסוכנים. את ההידרדרות חייבים לעצור לפני שנעשה מאוחר מדי".
כפי שנחשף לראשונה בחדשות 2, רגב מתכננת לקבוע בחוק שתמיכה כספית במוסדות התרבות תותנה על בסיס נאמנותם של המוסדות לחוקי מדינת ישראל. מדי שנה תוכל ועדת התמיכות של משרד התרבות והספורט להחליט שהיא אינה מעבירה תמיכה ותקציבים למוסד שייפול באחד הקריטריונים החדשים.
הקריטריונים החדשים לשלילת תמיכה במוסדות התרבות הם: שלילת קיומה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית; הסתה לגזענות, לאלימות ולטרור; תמיכה במאבק מזוין או במעשה טרור, של מדינת אויב או של ארגון טרור, נגד מדינת ישראל; ציון יום העצמאות כיום אבל; או מעשה של השחתה או ביזוי פיזי הפוגע בכבוד דגל המדינה או סמל המדינה.