מרלין יעקב עובדת קשה, הרבה שעות. ביום הולדת 5 של הבת שלה היא משקיעה - ובגדול. "כל עוד שהיא נהנית ומרוצה, אז גם אני מרוצה", אמרה יעקב לחדשות 2. "לא יודעת אם לקרוא לזה פיצוי, אבל זה מה שהיא רצתה אז זרמתי איתה".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
מיקה בת 8, לומדת בכיתה ג' וחוזרת לבדה מבית הספר. מאחת ועד חמש, כשאמא חוזרת מהעבודה, היא המבוגר האחראי. "עד שאמא מגיעה, נראה טלוויזיה. זה מה שאנחנו עושים כל הזמן", סיפרה מיקה. "הורה שמרגיש 'אני לא איתם, ואני אקנה להם', באיזה אופן הוא יכול להחליף את מה שבאמת חסר להם?", תהתה אנאבלה שקד, מדריכת הורים בכירה במכון אדלר.
סדנאות הורים המטפלות באיזון שבין עבודה לילדים הפכו בשנים האחרונות למבוקשות מאוד. "כשאנחנו באים ברגשות אשם ומפצים את הילדים שלנו, אז בהרגשה שלהם מגיע להם פיצוי", הבהירה להורים מדריכה של אחת הסדנאות. "הם בהחלט חושבים ומאמינים שהם מקופחים".
המומחים כבר מסכימים: אין צורך להתנצל על כך ששני ההורים עובדים. מה שכן, צריך להקפיד על האופן שבו מציגים את הדברים לילדים. "הרבה פעמים ילד לא יידע שהוא מפסיד משהו, אם לא יספרו לו שהוא מפסיד משהו", הסבירה אנאבלה שקד. "ילד לא יודע שהוא מסכן אם לא מרחמים עליו. ולכן, אם אנחנו מעבירים מסר שקריירה זה חלק מהחיים של אנשים מבוגרים, אז ילדים יודעים שהחיים מחולקים לחיי משפחה ולחיי קריירה".
"ילדים צריכים התעניינות, חום והדרכה"
פגשנו את תהילה עוז, רואת חשבון בכירה שחוזרת הביתה במקרה הטוב רגע לפני שהבנות שלה הולכות לישון. "אנחנו עושים טעויות", הודתה עוז. "בשביל להיות הורה טוב, צריך לעשות טעויות. וחלק מהטעויות זה המתנות הקטנות האלו שמפצות. הן יותר בשבילנו מאשר בשבילם".
פעם אחת בחודש מצליח דניאל בראון לגנוב שעה פנויה מהעבודה ולקחת את הילדים למסע קניות. "זה חלק מהפיצוי", הוא נימק. "אנחנו, במצב של היום, מפצים אותם בקניות ומתנות". "הוא כל הזמן חוזר מאוחר, ואנחנו רואים אותו רק בבוקר", אישרה בתו, מיקה.
אז מה הנזקים של הפיצוי לילדים? "פינוק יתר", השיב אילן טלר, אחד ההורים המשתתפים בסדנאות המדוברות, "כמעט אני לא אומר להם 'לא'. כל דבר שהם מבקשים הם יקבלו". קובי אוסטרוביץ, גם הוא משתתף בסדנאות טען כי הילדים מבינים ש"אמא מגיעה בתשע? אוקיי, אז מחר תקני לי את זה וזה. אין בעיות, סגרנו את הדיל כבר מעכשיו, ולאט לאט הדרישות הולכות וגדלות".
"מה שילדים צריכים זה התעניינות, חום, הדרכה", הדגישה אנאבלה שקד, אלא שלטענתה "הורים ממשיכים לתת תחליף די עלוב למשהו שחסר, במקום לעצור ולהגיד 'אני אתן יותר ממה שבאמת הם צריכים'".
ואכן, אין תחליף לזמן שמבלה הורה עם ילדיו. אפשר לבקש התחשבות מהמעסיק, אפשר לצפות להתערבות מהמדינה, אבל מעל הכל - זו האחריות שלנו. הרי אין ברירה, אנחנו הורים עובדים.
הכתבות הקודמות בסדרה: