על אף שכ-3% מסך הילודים בארץ ובעולם נולדים עם פיגור שכלי, עדיין הרבה מאוד ישראלים מתקשים לקבלם ולהכירם. כל זאת כאשר בישראלים חיים לא פחות מ-25 אלף איש הסובלים מפיגור שכלי ברמות שונות. התמונה העגומה מתגלה בסקר שמפרסם הבוקר משרד הרווחה לרגל כנס מיוחד בנושא.
הסקר חושף שגם במקרה הזה, הדעה הרווחת היא: "בטוח מקבל, אבל לא בשכונה שלי". בעוד 79% תמוכים בהקמת הוסטל למפגרים בעירם ו-72% בשכונתם, כשזה מגיע אליהם ממש, הדעה משתנה. לא פחות מחצי מהציבור לא מוכנים שאנשים עם פיגור שכלי יגורו בבניין שלהם.
דעות קדומות רבות עולות מהסקר הזה. 10%-12% מהאוכלוסייה עדיין רואים באנשים עם פיגור שכלי כמסוכנים ואלימים. ואולי גם מסיבה זו, מחצית מהנשאלים לא מעוניינים שיהיה קשר בעלי הפיגור לבין ילדיהם בגן או בבית ספר.
רוב הציבור גם לא רואה באוכלוסייה כזו כבעלת זכויות לקבל החלטות על חייה. רק 38% מהמשיבים לסקר חושבים שבעלי פיגור שכלי יכולים להחליט על הולדת ילדים. שיעור דומה סבור כי אין עליהם שום זכות להחליט על כך. בנושא חתונה וחיים זוגיים המצב קצת יותר טוב, כאשר כ-58% ממשתתפי הסקר סבורים שבעלי פיגור שכלי יכולים להחליט לחיות את חייהם עם בן/בת זוגם.
"למרות שחל שיפור ביחסה של החברה כלפי אנשים עם פיגור שכלי", אמר שר הרווחה יצחק (בוז'י) הרצוג בתגובה לסקר, "אנחנו עדיין במאמץ מתמיד לניפוץ דעות קדומות ושילובם בחברה, בקהילה ובמעגלי החיים שעד כה היו חסומים בפניהם. מי שנחשף ובא בקשרים עם אנשים עם פיגור שכלי מבין עד כמה הדבר אפשרי".