מבקר המדינה, מיכה לינדנשטראוס, מגיש היום לוועדה לענייני ביקורת המדינה של הכנסת את "דוח מעקב - היבטים בטיפול במפוני גוש קטיף בעקבות ההתנתקות", שחיברו אנשי משרדו בשנים האחרונות.
הדוח מטפל במספר נושאים מרכזיים כמו יישוב מפוני ההתנתקות בדיור קבע, היעדר היערכות ועבודת מטה ראויות, מצב התשתיות באתרי מפוני ההתנתקות, מציאת עבודה למפונים, טיפול בעסקים שפונו ורווחת מפוני ההתנתקות.
3 שנים וחצי חלפו מאז תוכנית ההתנתקות ותמונת המצב המצטיירת, על פי הדוח, בנוגע לטיפול במפונים היא קשה ועגומה. הדוח מציין כי הליקויים נמשכים, וכי קיימת גרירת רגליים וסחבת בטיפול במפונים.
שיקום המפונים - לקוי
בשנת 2005 ביצעה מדינת ישראל את "תכנית ההתנתקות" שבמהלכה פונו אלפי אזרחים מבתיהם שברצועת עזה וביישובים באזור צפון השומרון. בדוח מציינים כי למרות הזמן הרב שחלף עדיין לא נמצאו מגורי קבע ראויים למשפחות רבות ומאות מהן נאלצות עדיין להתגורר בדיור ארעי.
עוד מצוין בדוח כי שיקום המפונים מבחינה כלכלית גם כן לקוי, הן מבחינת ההשמה בעבודה והן מבחינת הטיפול בעסקים שפונו. בנוסף לכל אלו גם מתן שירותי רווחה המיועדים למפונים לוקים בחסר.
עוד מבקר הדוח את התנהלות הממשלה ומנהלת סל"ע בסחבת, "שאינה עולה בקנה אחד עם האחריות הכבדה שהוטלה על כתפיהן". עוד מציין המבקר בנוגע למנהלת סל"ע, "בהיעדר עבודת מטה מקדימה, מקיפה ומתועדת היא לא עשתה כל שניתן למזער את הפגיעה במפונים".
האוכלוסייה הפכה לנזקקת ותלותית
בדוח מסכם המבקר, כי המבחן לסיומו האמיתי של מבצע הפינוי הוא השגת השתלבות תקינה ועצמאית של המפונים ביישוביהם החדשים ומניעת הפיכתם לאוכלוסייה נזקקת, תלותית וחלשה. למפונים, כך בדוח, יש קשיים בניהול אורח חיים תקין באתר הדיור הזמני, בין היתר עקב ליקויים בתשתיות, מחסור בתשתיות וצפיפות דיור שלעתים מהווה סכנה בטיחותית. פתרונות התעסוקה והדיור שלהם טרם הושלמו.
עוד נכתב בדוח כי יש לקצר ולפשט ככל האפשר את ההליכים הביורוקרטים, כדי שיינתן סיוע מהיר למשפחות. לדעת גורמי הרווחה המקצועיים ולדעת המפונים עצמם, מציאת פתרונות לבעיות התעסוקה ולעיכובים במעבר לדיור הקבע תתרום רבות לשיפור רווחתם של המפונים.
"על גורמי הרווחה ובהם משרד הרווחה, מנהלת סל"ע ומחלקות הרווחה המקומיות, להמשיך במאמציהם תוך שיתוף פעולה עם נציגי המפונים לאיתור ולמציאת פתרון לבעיות הקיימות תוך חשיבה ותכנון מוקדמים שייתנו
מענה לבעיות שיעלו עם המעבר לדיור הקבע. על כל הגורמים המטפלים לנקוט את כל האמצעים כדי להקל את מצוקת המפונים", כך מסכם מבקר המדינה.
"על הגורמים האחראים למתן שירותי הרווחה לגבש הסדר מוסכם עם המפונים להפעלת המועדון לילדים באתר הזמני ניצן ולבחון אפשרות לשיפור ההליכים לקבלת הסיוע המשפחתי שהקצתה מנהלת סל"ע".
ממינהלת סל"ע נמסר הערב בתגובה לדוח מבקר המדינה: "מטיוטות הדוחות השונים שהועברו על ידי מבקר המדינה, לא עלתה ביקורת כלפי פעילות המינהלה בעניין קצב הטיפול ביישוב המפונים בבתי הקבע, אלא טענה כי עשתה יתר על המידה למען מפוני גוש קטיף, לעיתים, כך נטען, מבלי להקפיד על הכללים".
"כיום, שלוש שנים לאחר ההתנתקות, יש פיתרון לכל 1,100 המשפחות המעוניינות לשמור על המסגרת הקהילתית. 650 מגרשים כבר נמסרו למשפחות ו-1200 מגרשים ברחבי הארץ ממתינים ללא דורש מצד אוכלוסיית המפונים".