חודש לאחר שדיווח משרד החינוך על ירידה בהישגי תלמידי ישראל בבחינות הבגרות והפער בין המגזרים השונים, מתפרסמת הבוקר הרשימה המלאה של נתוני הזכאים על פי יישובים - ומלמדת שוב על תמונת המצב העגומה.
מהדוח לשנת 2008 עולה כי הפער בין אחוז הזכאים ביישוב שמוביל את הרשימה, כוכב יאיר, לבין היישוב שבתחתית, בני ברק, עומד על יותר מ-67 אחוזים. 82.3% מתלמידי כוכב יאיר שניגשו לבחינה יכולים להתגאות בתעודת בגרות -לעומת 14.9% בלבד בבני ברק.
במקום השני ברשימה היוקרתית ניצבת שוהם עם 77.94%, לאחר ירידה של כ-3% ביחס לשנה הקודמת. בפוריידיס נרשם זינוק חד של יותר מ-20% במספר הזכאים והיא תופסת את המקום השלישי עם נתון מרשים של 75.8% זכאות.
בהמשך הרשימה המובילה: רמת השרון, הוד השרון, מודיעין-מכבים, רעננה, מבשרת ציון וזכרון יעקב. בתל אביב עומד שיעור הזכאים על 68.55%, ואילו בירושלים השיגו 50.8% מהניגשים את התעודה הנכספת.
ערבים וחרדים מאחור
על פי הנתונים התלמידים החרדים והערבים נמצאים הרחק מאחור. במגזר הערבי חלה ירידה משמעותית בזכאות לבגרות באוכלוסייה: 35.53% בשנת 2007 לעומת -31.94% בשנה שעברה.
בתחתית הרשימה, מלבד בני ברק, נמצאות ג'סר א-זרקא עם 21.88% זכאים לתעודה, בית"ר עלית עם 23.77%, ובהמשך בין היתר: ערערה, קלנסווה, טייבה ורהט.
במשרד החינוך הסבירו כי הסיבה לירידה בשיעור הזכאים לבגרות היא הבעיה המגזר החרדי וערביי מזרח ירושלים. במסגרת ניתוח הסיבות לירידת אחוז הזכאים לתעודת בגרות מצאה ד"ר נורה כהן ממשרד החינוך כי גידול באוכלוסייה שאיננה לומדת לבגרות ואיננה נבחנת מסיבות עקרוניות בבחינות הבגרות - מהווה סיבה לירידה באחוז הזכאים מפני שהיא נכללת בבדיקה.
"נתוני הניגשים לבגרות של שנת הלימודים תשס"ח הם עדות נוספת לצורך לחולל מהפכה במערכת החינוך", אמר בחודש שעבר שר החינוך, גדעון סער, לאחר פרסום הנתונים. "המפנה הנדרש הינו במימד ההישגים של המערכת, כמו כן במימדים נוספים כגון חינוך לערכים. בין יעדי המשרד לשנת הלימודים הבאה יהיה העלאת אחוז הזכאות לבגרות בבחינת הבגרות שיתקיימו בסוף שנת הלימודים".