תמונת המצב הקשה של בני ה-40 ומעלה בשוק העבודה: רבים מהם לא מסוגלים למצוא עבודה - פשוט כי מעדיפים צעירים על פניהם.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"בשנת 97' התקבלתי לעבודה כעוזר נהג חלוקה בענף הזימון והתקדמתי מעוזר נהג למנהל קו חלוקה, מנהל מכירות ואחר כך למנהל מכירות אזורי. למדתי תואר ראשון ושני, עברתי לחברה גדולה יותר, היתיי סמנכ"ל סחר ומכירות והיום - אני שוב נהג חלוקה".
גיא בן גל רק בן 41. הוא מחלק לחם כל הלילה, כל לילה - מקווה שזה רק זמני עד שמישהו יענה לקורות החיים ששלח כי בינתיים זה לא קורה: "מכולם קיבלתי תשובה שלילית או תשובות סתמיות. בריאיון האחרון מישהו בחברת השמה נפלט לה שיש לה חבר'ה צעירים ממני".
גם עדנה שגיא מראשון לציון עברה לפני 6 שנים את גיל 40. גם היא חושבת שמכאן רק מתחילות הבעיות שלה עם שוק העבודה. היא עבדה כמפיקת אירועים, בעלת חנות, מנהלת שיווק ומאז שעזבה את העבודה האחרונה היא מחפשת את העבודה הבאה: "לפעמים אני רואה מודעה ואומרת לעצמי שזה תפור עליי אבל הם לא מתקשרים. תנו לי רק להגיע לשם, אני תמיד אומרת. אני כותבת להם שאני רוצה להגיע לפגישה- ולא. הפסד שלהם".
את פרץ האנרגיות שלה היא מתעלת למיזמים שהיא הוגה שיכניסו לה בינתיים משהו לחשבון הבנק. היא גרושה ויש לה שלושה ילדים לפרנס, אז היא הקימה את "עדנה בטבע" לטיולי משפחות ואת אמצע השבוע היא מקדישה לפיתוח מיזם שלה ושל הקונדיטור אבי ארביב לעוגות ביתיות. "אולי צריך לחוקק חוק לחייב בעלי חברות ועסקים לעשות חצי-חצי שיהיה הון אנושי צעיר יותר והון אנושי קצת יותר בוגר".
"50% פחות סיכוי למצוא עבודה"
גם עדנה וגם גיא מרגישים שהם בשיא פריחתם אבל השוק מעדיף אותם צעירים יותר. מחקר שנערך באוניברסיטת בן גוריון העלה ממצאים מטרידים: הסיכוי של גבר בן 45-54 למצוא עבודה הוא רק חצי מהסיכוי שלו להיות מועסק אם היה בתחילת שנות ה-30 לחייו.
אצל נשים המצב אפילו גרוע יותר: רק לשליש מבנות 45-54 יש סיכוי לעבוד לעומת חברותיהן בתחילת שנות ה-30 לחייהן. עניין הגיל שייך גם לשכר: גם כאן יש מלכוד - אם כבר מצאת עבודה השכר יהיה נמוך משקיבלת ובעולם היי-טק הדבר גרוע עוד יותר.
אורן גלנץ, יזם ואיש הייטק ראה שיש בעיה והחליט להקים יחד קהילה ששמה "ביי דה פיפל". מטרתה לעזור להם להפוך לעצמאים בשטח: "להיות שכיר זו דרך אחת של תעסוקה שנהיית יותר ויותר קשה. הרעיון שלנו זה לקחת את אותם אנשים שרוצים לבנות עסק עצמאי, ולעשות את זה ביחד. זה מקל מאוד". בעקבות המבוגרים, הגיעו גם הצעירים שמקבלים בחברה תמיכה מקצועית, הצעות עבודה וגם מישהו לרכל איתו בפינת הקפה.
"זו גזענות על רקע גיל"
בשבועות האחרונים מופצים ברשת יותר ויותר סיפורים של אנשים שבאמצע חייהם ולא מקבלים הצעות עבודה. גם גיא החליט לפרסם את הסיפור שלו - ולא רק באינטרנט, אלא שלח מכתב לכל 120 חברי הכנסת. "אני מאוד רוצה לעבוד אבל מה לעשות, אני מעל גיל 40", הוא כתב. "כולם אמרו שהם ערים לתופעה ומגנים אותה אבל זו עדיין תופעה". הוא לא מחכה שהח"כים ישנו את החוק אלא מחתים עצומה ברשת.
אומרים שבכל מה שקשור לאיכות החיים, בני ה-50 מרגישים מזמן צעירים. מה לעשות שבעולם התעסוקה הדברים קצת הפוכים: אתה אולי מרגיש צעיר, אבל המעסיקים רוצים שגם תאריך יוכיח את זה. "זה מכעיס, זה מתסכל ואני לא ידוע איך לומר את זה בצורה יפה אבל זה לא צריך להיות כך. אני קורא לזה גזענות, זה גזענות על רקע גיל, אני בשיא שלי ומסוגל לתת ולתרום ולשפר ואני רק צריך מישהו שיקשיב".