מה חושבים השרים לשעבר על החינוך כיום? (צילום: רויטרס)
מה חושבים השרים לשעבר על החינוך כיום? | צילום: רויטרס

לא לשנוא את האחר, לא לבלבל את התלמידים - ולהילחם ב'סיקרט': אלו רק חלק מהמסרים שבחרו להעביר היום (שני) כמה משרי החינוך לשעבר בריאיון מיוחד לחדשות 2 Online, ביום שבו נפתחת שנת הלימודים החדשה. השרים לשעבר יוסי שריד, פרופ' אמנון רובינשטיין, פרופ' יולי תמיר וח"כ מאיר שטרית סיפרו מה הם היו עושים אם היו מכהנים כעת בתפקיד. איך היו מתמודדים עם הקיצוץ בתקציב? האם היו פותחים את שנת הלימודים בעוטף עזה כסדרה? ומה דעתם על שלל הרפורמות של השר המכהן פירון?

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"אם הייתי עכשיו שר החינוך, הדבר הדחוף ביותר שהייתי מטפל בו היה הגזענות, שנאת האחר וחוסר הסובלנות המזעזע שהיה ידוע והחריף בחודשיים האחרונים של המבצע", הדגיש יוסי שריד, שכיהן כשר החינוך למשך כשנה בממשלת ברק. "מתברר שמערכת החינוך בישראל מגדלת דורות של שונאים. אומרים תמיד על הערבים שהם מחנכים את ילדיהם לשנאת ישראל אבל מתברר שדבר דומה קורה גם במערכת החינוך שלנו".

עלייה במגזר הערבי, ירידה בחרדי (צילום: חדשות 2)
לחנך לערכים ולקבלת האחר | צילום: חדשות 2

דברים דומים השמיעה שרת החינוך בממשלת אולמרט, פרופ' יולי תמיר: "הסוגיה הדחופה ביותר שמצריכה טיפול היא בעיית הגזענות בחברה הישראלית. צריך לטפל בשיח האלים והמסוכן שנחשפנו אליו בתקופה האחרונה".

שר החינוך בממשלת רבין השנייה, פרופ' אמנון רובינשטיין, חושב שעל מערכת החינוך להתמקד בדרכים שיובילו לצמצום הפערים בחינוך בין הפריפריה למרכז: "צריך שהפערים בין השכבות החלשות והחזקות יצטמצמו. גם בין חילונים לדתיים, בין יהודים לערבים. שלא יהיו פערי לימוד".

אין תמונה
"רפורמות? הכל נייר". שריד

גם הצפיפות בכיתות היא בעיה גדולה בעיניו של רובינשטיין: "הפתרון הוא תקצוב לא לכיתה, אלא פר תלמיד - ושר החינוך הנוכחי דווקא החל בפתרון של הבעיה הזו. זה נעשה בחטיבות הביניים ועזר מאוד שם, וצריך להמשיך וליישם את זה גם בתיכונים וביסודי בכל זרמי החינוך".

ח"כ מאיר שטרית, שכיהן כשר החינוך לתקופה קצרה בממשלת אולמרט, היה בוחר לקדם בעיקר את החינוך לערכים: "לא מחנכים בבתי הספר על ערכים, בקושי מלמדים על זה. משמעת היא חלק אלמנטרי וחיוני ביותר לכך שילד באמת ילמד. אין תורה בלי דרך ארץ".

"להפסיק לשגע את התלמידים והמורים"

ומה חושבים השרים לשעבר על שלל הרפורמות השאפתניות שמבקש לחולל שר החינוך המכהן, שי פירון? "המערכת עוברת כל שני וחמישי רפורמות - ויותר מדי רפורמות גורמות נזק. צריך להפסיק לשגע את התלמידים ואת המורים ולחתור ליציבות", הדגיש ח"כ שטרית.

אין תמונה
"שואה מהגן? טראומה לילדים". שטרית


השר לשעבר שריד לא מאמין שהתכניות של שר החינוך הנוכחי בכלל ימומשו: "הכל מילים. כל הרפורמות האלה זה נייר. מה זה חינוך משמעותי? יש חינוך שהוא לא משמעותי?".

לעומתם, השרה לשעבר תמיר דווקא הביעה תמיכה נלהבת בשלל הרפורמות של השר פירון: "הכיוון שהוא מציג הוא נכון ורצוי, אני מקווה שיתנו לו את התקציבים לממש את תוכניותיו. אני מברכת את שינוי התפיסה של פירון ללימודי עומק ולפחות בחינות. זו למעשה למידה משמעותית".

חלק מהשרים לשעבר יצאו גם נגד היוזמה של פירון ללימודי שואה כבר מגן הילדים: "כל הזמן מלמדים על שואה. מרוב שהילדים שלנו יהיו יהודים לכאורה, הם כבר ייצאו מטומטמים", התרעם שריד.

"לא ראוי בעיניי שילמדו שואה מהגן", אמר ח"כ שטרית. "זה יפה בשביל להיכנס לעיתון, אבל זה סתם יגרום טראומה לילדים. בגן צריך להכין את הילדים לכיתה א', לפתח הישגים קוגניטיביים ולגרות את סקרנותם ללמוד. הפעלתי תכנית לפיתוח חשיבה בגני ילדים ביבנה כשהייתי ראש העיר, וזה עבד יפה".

לימודים בצל חשש: "לא לפתוח את השנה - ניצחון לחמאס"

שנת הלימודים נפתחה היום לאחר חופש גדול לא פשוט במהלכו חיו אזרחי ישראל תחת איום הרקטות ושגרת חייהם שובשה. המועצות האזוריות שבאזור עוטף עזה טווחו באלפי רקטות ופצמ"רים, וההורים באזור חוששים מאוד לשלוח את ילדיהם לבתי הספר - מחשש לחידוש האש והפרתה של ההפוגה.

צפו בסיפורים המעניינים של 29.7 לאורך השנים (צילום: Miriam Alster/FLASH90, חדשות)
"אפשר לקצץ בלי לפגוע בעיקר". רובינשטיין | צילום: Miriam Alster/FLASH90, חדשות


שר החינוך הצהיר בשבוע שעבר כי למרות הכל "ב-1 בספטמבר פותחים שנת לימודים", והשרים לשעבר מסכימים עם עמדתו: "צריך לפתוח את שנת הלימודים כסדרה, וגם אם לא הייתה הפסקת אש היה צריך לעשות את זה, אחרת זו תמונת ניצחון לחמאס", אמר ח"כ שטרית. "את התושבים שחיים בטווח של בין 0 ל-7 קילומטרים מהרצועה הייתי מעביר ללמוד במוסדות צפוניים ובטוחים יותר".

השר לשעבר רובינשטיין היה מתייעץ עם כלל גורמי המודיעין ופיקוד העורף לפני שהיה מכריז על פתיחת השנה כרגיל: "הייתי בודק אם קיים חשש לקיום הלימודים תחת המצב הביטחוני הקיים ופועל למיגון נוסף של בתי הספר ביישובים הסמוכים לרצועה".

"זכותם ואולי אפילו חובתם של ההורים בעוטף עזה לומר שהם חוששים. הייתי מנסה לפתוח את השנה כרגיל", אמר השר לשעבר שריד.

"צריך להתחשב בתושבים בעוטף עזה ולהעניק להם תמיכה, אבל לפעמים התמיכה הטובה ביותר היא דווקא בבית הספר במקום ממוגן", אמרה השרה לשעבר תמיר. "אני משוכנעת שבמשרד החינוך נערכו לעזור לילדים בכל הכלים שעומדים לרשותם, כך שמבחינתי השאלה היא לא האם, אלא איך מתחילים את השנה - תוך הקדשת זמן לטיפול בתלמידים".

"קיצוץ בחינוך ישתק את המערכת - ויפגע אנושות ברפורמות"

אתמול (ראשון) הובאה לממשלה ההצעה לקיצוץ מוערך של כחצי מיליארד שקלים בתקציב החינוך, זאת לצורך מימון ההוצאות הרבות עקב מבצע "צוק איתן". שר החינוך לשעבר שריד פירט ממה בדיוק בנוי תקציב החינוך - ולמה כל קיצוץ שמתבצע בו הוא משמעותי: "תקציב החינוך הוא מוכתב ומשועבד, 85% ממנו הולך למשכורות. אחוזים בודדים ממנו הם התקציב החופשי - וכל קיצוץ בו משתק את המערכת. וזה גם רק הקיצוץ הראשון שיתבצע".

תומכת נלהבת ברפורמות. פרופ' תמיר (צילום: חדשות 2)
תומכת נלהבת ברפורמות. פרופ' תמיר | צילום: חדשות 2

השרה לשעבר תמיר הזהירה מפני הקיצוץ הצפוי בתקציב החינוך - ואמרה כי קיצוץ כזה אינו חד פעמי, ועשוי לפגוע אנושות בתכניות השר פירון: "מה שנראה כמו קיצוץ של פעם אחת, הוא בעצם קיצוץ לנצח. המשמעות היא שיהיה קשה מאוד ליישם את הרפורמות".
 
השר לשעבר שטרית סבור אחרת: "הבעיה במערכת החינוך היא לא תקציב, התקציבים הם מאוד גדולים. הבעיה היא ניהול נכון יותר של המשאבים שצריכים להיות מופנים למקומות חלשים יותר. יש בתי ספר רבים מדי בזרם החינוך החרדי והדתי, בהם ההורים נאלצים לשלם אלפי שקלים בשנה והחינוך הממלכתי-דתי נותר בפיגור. זה מצב חמור שהמדינה ממשיכה לממן וזה לא בסדר. הולכים קמים יותר ויותר זרמים שמשתמשים בכסף של המדינה".

"אני סבור שהילדים צריכים להיות בבית הספר מ-8 בבוקר ועד 5 אחר הצהריים. זו הסיבה שחוקקתי את חוק יום לימודים ארוך. על הילדים לקבל חינוך פורמלי ובלתי-פורמלי בשעות האלה. אפשר לעשות את זה גם עם התקציב היום", הבהיר.

מה יעלה בגורל הרפורמה? פירון (ארכיון) (צילום: חדשות 2)
שר הרפורמות. שר החינוך פירון | צילום: חדשות 2



השר לשעבר רובינשטיין סיפר איך התמודד עם שני קיצוצים רוחביים שבוצעו במשרדו - וגם סיפק פתרון אפשרי: "כשמקצצים, צריך לבדוק אם אפשר לבצע קיצוץ בלי לפגוע במשימות העיקריות של המערכת. בתקופתי ביצענו חסכונות מנהליים שלא פגעו במערכת עצמה".

"לחסום לשימוש את אפליקציית סיקרט"

מה שמאפיין יותר מכל את מערכת החינוך של היום הוא הטכנולוגיה - והמידע הזמין לכל תוך שניות בודדות. אלא שהטכנולוגיה, כאמור, טומנת בחובה גם סכנות רבות - סוגיה שגם אליה התייחסו שרי החינוך בעבר.

לאחרונה התרבו בישראל הפרסומים על צעירים שנפגעו מפרסומים שקריים ופרובוקטיביים, תמונות מביכות, תכנים מיניים וגידופים באפליקציה "סיקרט", המאפשרת לשתף תכנים מבלי להזדהות.

שרי החינוך לשעבר השמיעו קול נחרץ וברור נגדה: אם זה היה תלויה בח"כ שטרית, האפליקציה הייתה מוסרת מכלל הסמארטפונים בישראל: "צריך לחסום אותה ממש. בעזרתה פותחים מעין קו שיכול להעליב אחר בלי לדעת מי זה וזה נורא. צריך לא לאפשר גישה אליה בארץ".

בת"א הפלאפונים יושארו מחוץ לכיתות (צילום: חדשות 2)
"סיקרט - אפליקציה נוראה". אילוסטרציה | צילום: חדשות 2



"זו אפליקציה נוראה, השלכותיה על ילדים חמורות", אמר השר לשעבר שריד. "מהניסיון למדתי שקשה מאוד להתמודד עם תופעות מגונות בדרך של איסורים ושל מחיקות, הלוואי שזה היה עוזר. חינוך לערכים הוא הכלי שיכול לסייע".

השר לשעבר רובינשטיין הסכים שמדובר באפליקציה נוראה, אך גם השלים עם המציאות: "אני לא רואה דרך שבה אפשר להגביל את המהפכה הטכנולוגית. לא הייתי פועל לחסום את זה".

דברים דומים השמיעה גם השרה לשעבר תמיר: "זו אכן אפליקציה הרסנית, אבל אני לא מאמינה שאפשר לחסום אותה. השאלה היא שאלה של חינוך. אם לא האפליקציה הזו, אז יבוא משהו אחר במקום. יותר חשוב לחנך לערכים מאשר לבלום כלים קיימים".