אחרי השימוע שבסופו החליטה "רשת אורט" שלא לפטרו, מספר המורה אדם ורטה היום (ש') בריאיון לפגוש את העיתונות על "מסע הרדיפה" שלטענתו עבר עליו. הוא דורש התנצלותו, אך מסרב לומר שוב באופן גלוי מה דעתו על מוסריותו של צה"ל.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"כל ההליך מדיף ריח מאוד לא טוב של רדיפה פוליטית", אמר ורטה. "השימוע הראשון היה ניסיון למשפט שדה. כשאני אמרתי שאני שוקל להתפטר אז הם עודדו אותי בכיוון הזה, לטובתי ולטובת המערכת כמו שאמרו לי".
למרות הכל, המורה מבית הספר בקריית טבעון לא מתכוון להתפטר. "אני מחויב לתלמידים שלי, הם השמחה הגדולה שלי והגאווה הגדולה שלי. ידעתי שיש לי תלמידים נפלאים, אבל לא עד כדי כך, עכשיו אני יודע, והחובה שלי כלפיהם גדולה עשרות מונים".
לדבריו, השימוע השני נסב בעיקר סביב טענתה של התלמידה ספיר סבח על כך שלא כיבד את דעתה. "ישבו שם עשרה אנשים, מתוכם חמישה עורכי דין, חלקם מהבכירים בארץ ועסקו בשאלה: 'איך יכול להיות שנעלבה תלמידה ממורה?' - דבר שקורה עשרות פעמים ביום ואמור להיסגר אצל מנהלי בתי הספר".
"ביקשתי מהתלמידים סליחה"
ורטה סיפר כי עוד בטרם השימוע השני שוחח עם התלמידה והתנצל בפניה. "הגעתי לכיתה והיא חיכתה שם", תיאר, "ביקשתי מהתלמידים סליחה, ואמרתי שאני רוצה לצאת לדבר עם ספיר. התיישבנו בחוץ, ובין היתר אמרתי לה שלא היתה לי שום כוונה לפגוע בה מעולם, שמעולם לא אמרתי שום דבר שהמטרה שלו היתה לפגוע בה, ושאם היא נפגעה אז אני מצטער על זה".
המורה מדגיש כי הדיון שעורר את הסערה בינו לבין התלמידה לא היה בדיוק על המוסריות של צה"ל. "אני כבר לא זוכר על מה הדיון. אני זוכר שהתלמידים הביאו את הטיעון שצה"ל הוא הצבא המוסרי בעולם", ציין ורטה.
הוא הוסיף כי כיוון שמדובר היה בשיעור פילוספיה החליט להציג בפני התלמידים שורה של שאלות. "אמרתי להם בואו נסתכל על הטענה הזאת ונבין מהי אומרת? מה צריך להתקיים כדי שטענה כזאת תהיה אמיתית? מה זה אומר שמישהו או משהו הוא הכי מוסרי בעולם? והאם כשאנחנו אומרים על מישהו שהוא הכי מוסרי בעולם, האם אנחנו מתבוננים בכלל במוסריות של המעשים שלו? או שאנחנו כבר מפסיקים וכל מעשה שלו לא ישנה את העובדה שהוא הכי מוסרי בעולם?".
המורה הוסיף כי בתום הדיון שאלו אותו התלמידים לדעתו. "במצב כזה שהתלמידים שואלים את המורה מה דעתו על כל נושא, לא משנה מה, אני חושב שזה מחובתו של המורה להגיד את דעתו, בלי פחד", הסביר ורטה, "ואני אמרתי להם שיש לדעתי מעשים של צה"ל שהם לא מוסריים".
"יחסו לי מעשים שלא עשיתי"
אחרי הפרשה, שעוררה סערה ציבורית, המורה מקריית טבעון מצפה להתנצלות. "מרשת אורט לא שמעתי אפילו עשירית התנצלות כלפיי. מגיעה לי התנצלות, כי הם ייחסו לי מעשים שלא עשיתי שעוברים על נוהל שהם המציאו ולא קיים, וכך התנהל השימוע הראשון שלי".
ורטה לא בטוח שאחרי מה שעבר עליו מורים בבתי הספר יירצו להביע את דעתם. "אני שואל את עצמי אם אחרי הסיפור הזה מורה שמסתכל עליו אומר: 'כדאי לי להביע את דעתי או לא'? ואני לא בטוח שזה המסר שעובר שכדאי להביע את הדעה. נראה לי שהמסר הוא הפוך דווקא".
המורה שעמד בעין הסערה, בגלל דעות שסומנו כ"שמאלניות", מאמין שיש מקום להביע בכיתה גם דעות מהצד השני של המפה הפוליטית. "כל עוד הדעות שמושמעות הן לא גזעניות או מסיתות לאלימות כל דעה היא ראויה", הבהיר.
מרשת "אורט" נמסר בתגובה: "הרשת אינה מתעניינת ולא התעניינה מעולם בדעותיהם הפוליטיות של מי ממוריה. לכל אורך הדרך, פעלה רשת אורט על פי נהלי משרד החינוך אליהם היא מחוייבת עד לסיומו של התהליך ביום חמישי בערב".