כבר 20 שנה שצוות מעון "נווה אתגר" בלהבות חביבה מלווים ללונה פארק בתל אביב את קבוצת הלוקים בפיגור שכלי שמתגוררת במעון. היום (ה') הזדעזע הצוות כשמפעילי מתקנים באתר לא התירו ל-60 מחברי המעון לעלות לחלק מהמתקנים למרות שהביקור תואם כבר לפני חודשיים מול ההנהלה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"הגענו הבוקר באוטובוס עם הקבוצה, מלווים באחות הראשית ועם צוות כוח אדם מתוגבר", סיפר לחדשות 2 באינטרנט רמי דדשוב, הבעלים והמנהל של מעון "נווה אתגר". "מדובר באנשים בכל הגילאים שחוץ מהבעיה המנטאלית הם עצמאיים לגמרי כמו כל אדם אחר. אין שום בעיה ואין סכנה".
על פי רכז החינוך כפיר דדשוב, כשהקבוצה התכוונה לעלות על אחד המתקנים, המפעיל אמר שהם לא יכולים לעלות כי הם "מוגבלים". אחות המעון הסבירה לו שלא מדובר במוגבלים פיזית אלא בבעלי פיגור, אך זה לא השתכנע, והפנה את הקבוצה לאחראי מעליו. אך גם הוא היה איתן בדעתו: "יש 7-6 מתקנים (בהם האנקונדה) שאנחנו לא מעלים עליהם אנשים עם פיגור שכלי ומוגבלים פיזית", הוא אמר להם לטענתם.
"חלקו בכו והשתוללו, לא הבינו למה עזבנו"
הצוות המשיך בניסיונות לשכנע שיש הבדל בין פיגור לאנשים שסובלים ממוגבלות פיזית - אך זה לא שינה את דעתו. "בכל פעם שהיינו כאן בעבר לא הייתה הגבלה", הסביר לו רכז החינוך - שהתבקש לטענתו מהאחראי שהאחות של המעון תחתום על אישור אצל עורך הדין של הלונה פארק כתנאי לעלייה למתקנים.
לאחר חילופי דברים קצרים, ובעוד 60 מחברי המעון לא מבינים מדוע הם לא עולים על המתקנים, החליטו בצוות לעזוב את המתחם בבושת פנים. "לא הסכמתי שישפילו אותנו אז פשוט יצאנו והלכנו", סיפר רכז החינוך. "הם (חברי המעון) לא הבינו למה הלכנו ולא היה לי לב להסביר להם. חלק בכו והשתוללו. זה אחד המקומות שהם הכי אוהבים ולא מוותרים עליו".
במקום המתקנים - פיקניק עם ממתקים
בלית ברירה, ובמקום לעלות על המתקנים וליהנות, צוות המעון ערך לאנשי המעון פיקניק גדול ורכש עבורם ממתקים כדי לעודד את רוחם. "אסור לעבור על זה בשתיקה, לכל מי שעובד עם לוקים פיגור זה גורם לבכות. הבורות שלהם גורמת לנו לסבל", המשיך דדשוב. "נתקלתי לא מעט בחוסר הבנה ואטימות, אבל זה השיא".
יובל וגנר, יו"ר עמותת "נגישות ישראל", זעם עם היוודע לו המקרה. "חשבתי שעברנו כבר את הימים האלה וזה מרתיח", אמר בשיחה עם חדשות 2 באינטרנט. "זה שהם אנשים בעלי מוגבלות שכלית והתפתחותית זה לא אומר שהם לא יכולים ליהנות כמו כל אדם אחר. גם לאנשים עם מוגבלות מגיע ליהנות בקיץ - לא יכול להיות שמקום כזה יוצר אפליה, זה בלתי מתקבל".
מאקי"ם נמסר בתגובה על המקרה: "אנו מקווים ומאמינים כי אירוע זה נבע מחוסר ידיעה ומטעות בתום לב, ולא מרצון להדיר ולהפלות את האנשים עם המוגבלות מבילוי בלונה פארק". לדברי האגודה, המוגבלות השכלית אינה מחלה והיא אינה מלווה בהכרח במוגבלות פיזית. אדם עם מוגבלות שכלית יכול להיות עצמאי בהתנהלות היומיומית שלו, תוך סיוע ותמיכה. אנשים עם מוגבלות שכלית יכולים להיות ספורטאים, שחקני תיאטרון, עובדים בשוק העבודה החופשי, חיילים בצה"ל, מתנדבים בשירות לאומי והם יכולים ובוודאי זכאים ליהנות מפעילות פנאי בקהילה ככל אדם אחר".
תגובת "עיר השעשועים": "ה"לונה פארק" הוא בית לכל ילדי ישראל. האתר עצמו, מתקני השירותים וחלק מתחנות הבילוי נגישים לנכים ובעלי מוגבלויות. יחד עם זאת, חלק מהמתקנים המכונים מתקני אקסטרים אינם מתאימים לנכים ולאנשים עם מוגבלויות וזאת מתוך שיקולי בטיחות ושמירה על חיי אדם, ולפיכך הם נהנים מ-50 אחוז הנחה במחיר הכרטיס, וכן ממלווה הנכנס חינם".
"הנהלת ה"לונה פארק", בוחנת אפשרות, בהליך רב שנתי, להפיכת חלק נוסף ממתקניה לנגישות לנכים ובעלי מוגבלויות. מדובר בפעולה סבוכה, שצריכה להתבצע בתאום עם יצרני המתקנים בחו"ל, שכן החברה רוכשת את מתקני האקסטרים מיצרנים בין לאומיים".
"לעצם העניין, במקרה המדובר הדגישה הנהלת הפארק, כי מלבד 5 מתקני האקסטרים, אשר יועץ בטיחות אינו מאשר העלאת מכייפים נכים ובעלי מוגבלויות, ישמחו לארח את חברי הקבוצה בשאר המתקנים. מדריך הקבוצה לא קיבל את עמדת הנהלת הפארק, אשר מחויבת לשמור על בטיחות המכייפים ובריאותם. הדבר תמוה אף יותר, לאחר שבשנים עברו בהם ביקרו בפארק, אך לא עלו על מתקני האקסטרים".
"צר לנו שמדריך הקבוצה שהינו פעם ראשונה מלווה את הקבוצה ל'לונה פארק', הציב דרישות שלא העלו מדריכים בשנים קודמות,והודיע תוך 2 דקות כי הוא מסיים את הבילוי בפארק. הנהלת הפארק, השיבה את דמי הכניסה ששולמו".
מנכ"ל מעון "נווה אתגר" אמר בתגובה לטענות שהועלו כי "לאורך השנים הורשו חברי המעון לעלות בכל ביקור לכל המתקנים ב'לונה פארק'".