ראש השנה מתקרב ואיתו תמונת מצב לא חגיגית בכלל: אם מחברים את שלל הגזרות האחרונות - הקיצוץ בקצבאות הילדים, העלאת המע"מ ויוקר המחייה שעדיין משתולל - מקבלים תוצאה ברורה: יותר ויותר משפחות נזקקות לסיוע של עמותות המזון.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
מנתונים של ארגון "לתת", המאגד תחתיו מאות עמותות מזון, עולה כי ישנה הרעה כמעט בכל הפרמטרים: כמחצית מהעמותות דיווחו כי חל גידול בביקוש לסיוע ממשפחות שהיו עד לאחרונה במעמד הביניים, וכשליש מהן מדווחות כי מצבם של הנתמכים רק החמיר בשנה האחרונה.
כבר כעת, עוד לפני שבוחנים את ההשלכות שיהיו לכל הגזרות הכלכליות האחרונות, המספרים אסטרונומים: 860 אלף ילדים חיים מתחת לקו העוני, 760 אלף מתוכם מתמודדים עם אי ביטחון תזונתי, ו-360 אלף מהם מוגדרים באי ביטחון תזונתי ניכר.
"לא משוכנע שיהיה שיפור בשנה הבאה"
"רבע מהאוכלוסיה בישראל חיה בעוני, כל ילד שלישי חי בעוני", אמר ערן וינטרוב, מנכ"ל ארגון "לתת", לחדשות 2. "הגיע הזמן לעשות לזה סוף. אנחנו מקווים וגם מאמינים שההבטחה של שר האוצר ושר הרווחה להקצות 200 מיליון שקלים לאי ביטחון תזונתי תהיה התחלה טובה בדרך שלנו להחזיר את האחריות למדינה".
"זה שהמצב השנה חמור יותר מאשר בשנה שעברה זה משהו שהיה צפוי, בעיקר בעקבות הצעדים הכלכליים האחרונים", אמר מנכ"ל הביטוח הלאומי, שלמה מור יוסף, בשיחה עם חדשות 2 באינטרנט. "אני מקווה שהצוות שהקים שר הרווחה למניעת העוני יגיש את מסקנותיו בהקדם. אנחנו מקבלים יותר פניות, אנשים מחפשים דרכים נוספות לקבל כסף אחרי שראו את הירידה בקצבאות הילדים. עד שהם לא ראו את זה בחשבון הבנק שלהם, זה לא היה מוחשי. עכשיו זה מאוד משמעותי. אני לא משוכנע שבשנה הבאה יהיה שיפור".
בחודשיים הקרובים: 200 מיליון שקל ביטחון תזונתי
ערב אישור התקציב בכנסת, הבטיח שר האוצר לפיד שיפעל לתקן את המצב: "הקדשנו מיליארד שקל נוספים למשרד הרווחה, מתוכם 200 מיליון שקלים לקרן לביטחון תזונתי לילדים". אולם למרות ההבטחה של לפיד, הסעיף לא נמצא בספר התקציב.
עם זאת, לפי גורמים בסביבתו של שר הרווחה מאיר כהן, ממפלגת "יש עתיד", לפיד צפוי לקיים את הבטחתו. בתוך חודש או חודשיים יועברו למשרד הרווחה 200 מיליון השקלים שיאיר לפיד דיבר עליהם מסעיף הרזרבות בתקציב המדינה. על פי הגורמים, הכסף ישמש כולו לביטחון תזונתי ב-2014.
במסגרת התקציב יחולקו כרטיסים מגנטיים נטענים לרכישת מוצרי מזון לכל משפחה שהביטוח הלאומי יגדיר ככזאת שסובלת מאי ביטחון תזונתי. המטרה השנייה שלשמה יועבר הכסף היא הצלת מזון. כיום, כל עמותה רוכשת בעצמה את סלי המזון, ואילו עם יישום התכנית לביטחון תזונתי הרכישה תיעשה בצורה מרוכזת מתאגידי מזון לחקלאות בעיקר של מוצרים שהתוקף שלהם עומד לפוג. רכישה שכזאת תאפשר הנחה משמעותית וניצול מקסימלי של כוח הקנייה ושל המוצרים שהיו נזרקים לפח אלמלא היו נאספים.
אולם תקציב שכזה לא יוכל להיות תחליף לתכנית לאומית אמיתית לצמצום מימדי העוני שכולם מדברים עליה, אבל היא אינה קיימת. חלוקת מזון היא כמו פלסטר על עורק מדמם, אבל היא אינה מדיניות רווחה שתיתן מענה אמיתי לעוני.