אתמול חשף שר החינוך שי פירון את תוכניתו המפתיעה שתציע לימודים אודות השואה כבר מכיתה א' - זאת בניגוד למצב הקיים כיום, לפיו התלמידים מתחילים להתעסק בנושא באופן נרחב רק בכיתה י"א, לקראת מבחן הבגרות בהיסטוריה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
לאחר הצהרת פירון על התוכנית המדורגת שגובשה בשיתוף עם מרכז "יד ושם" לזכר השואה שצפויה להיות מוצגת בעוד כמה חודשים, שאלנו את ענת זהר, פרופ' לחינוך וחברת סגל במכון "מנדל" למנהיגות חינוכית ששימשה בעבר כיו"ר המזכירות הפדגוגית, האם נכון ללמד את הנושא הטעון כבר מגיל כה צעיר ומה עלולות להיות ההשלכות של לימוד השואה מהשנה הראשונה בבית הספר.
האם נכון להתחיל בלימודי השואה כבר בכיתה א', כפי שמציע השר פירון?
להערכתי, הדבר אינו נכון והייתי מחכה שהילדים יגיעו לכיתות מתקדמות יותר כדי להתחיל וללמד את הנושא. אני סבורה שלימודי השואה נושאים בחובם מטען רגשי גדול שגם ככה משפיע על אנשים בכל גיל - אז על אחת כמה וכמה שישפיעו על ילדי כיתה א'. הילדים היום אמנם ידועים הרבה יותר מבעבר, אבל ההיבטים הרגשיים שלהם כבר לא כמו שהיו פעם. יש לחזק את החשיפה בקרב הילדים לאט לאט ולא להתחיל מגיל קטן.
מה עלולות להיות ההשלכות של לימודים אודות השואה בגיל מוקדם?
לימודי השואה מגיל צעיר עלולים לעורר פחדים וחרדות במפלס גבוה בקרב ילדים קטנים. גם אם הן לא ייחשפו לתמונות הזוועה ממחנות ההשמדה והגטאות ורק ישמעו סיפורים על רדיפת יהודים והשמדתם בשל היותם יהודים בלבד, הם עלולים להתחיל לשאול שאלות ולחשוש שרוצים לעשות להם מעשים דומים. זה יעורר פחדים שלילדים צעירים יש כלים פחות טובים להתמודד איתם.
זה נכון שהילדים חשופים לנושא השואה כבר מגיל הגן כשהם עומדים בצפירה ביום השואה ויום הזיכרון ומודעים לחשיבות הנושא, אבל הם לא יודעים את הפרטים לעומקם. למרות חשיבותו של הנושא - שאין לערער עליה - מוקדם מדי לעסוק בו בגיל 6 או 7.
אם לא מכיתה א', מהו האופן הראוי בו ניתן יהיה בכל זאת ללמד אודות השואה מגיל צעיר יותר?
להערכתי, לקראת סוף בית הספר היסודי (כיתה ה'-ו') אפשר לאט לאט להתחיל ולדבר על היבטים שונים של הנושא. ככל שילדים הם יותר בוגרים, הכלים הרגשיים שלהם יותר מפותחים, ויש להם יכולת טובה יותר להפריד בין דברים שקרו פעם לאירועים שהתרחשו בתקופתנו. ככל שהם גדולים יותר, הם יותר בשלים להתמודדות עם נושא כה קשה.
האם את מזהה בהצעה ללמד אודות השואה מגיל קטן רצון לקדם מסר פוליטי?
אני מעריכה שייתכן ויש לזה קשר פוליטי מסוים למסרים המועברים זה תקופה ממושכת לציבור בהקשר של האיום האירני ("קמים עלינו לכלותינו", "אם אין אני לי מי לי"). עם או בלי קשר, צריך להיות מאוד זהירים כשעוסקים בתוכניות לימודים ובחומרים שמעוניינים לשלב בה. ודאי כשמדובר בנושא השואה, ובטח שבגיל כה צעיר. אני מאוד תומכת שילמדו לימודי שואה בהיקף נרחב יותר - אך יש לעשות זאת בצורה יסודית ומקיפה, המצריכה מחשבה מעמיקה. זאת מבלי לגרום לילדים נזק שישפיע עליהם בעתיד.