פעם בשבוע מגיעים כל הנכדים לבקר את סבא צביקה. באותה הזדמנות הם זוכים לבקר את הדוד אלדר בן ה-16 ואת דודה רומי בת הארבע - ילדיו של צביקה מנישואיו השניים. זו המציאות במשפחות רבות בישראל, שבהן בן הזוג התחתן בשנית והחליט להביא צאצאים נוספים לעולם.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
אחרי שהתגרש מאשתו הראשונה ונסע לעבוד בחו"ל, התחתן צביקה וולמן עם רושנה הצעירה ממנו ב-20 שנה. היום היא בת 43 והוא בן 63 - ומתפקד כאבא במשרה מלאה. "היה לי ברור שאם אני מתחתן עם אישה צעירה היא תרצה משפחה וילדים. לקחתי את זה בחשבון ולקחתי את זה בקלות", מעיד האב המבוגר המתקשה לתפקד בו-זמנית כאבא וסבא. נכדיו וילדיו מתמודדים עם המצב בחיוך: "קשה לי להאמין שאני בן 12 ואני מרים את הדודה שלי", אומר נכדו של וולמן בעודו משחק עם דודתו הצעירה ממנו.
במקום אחר ובזמן אחר, הרגיש ארם דקל, בן 52, שהוא זקוק לשינוי. לפני חמש שנים הוא התגרש, עזב עבודה בטוחה בחברת החשמל ופתח מסעדה ומבשלת בירה סמוך לביתו. במקביל, הוא נישא לבת שבע ויחד הם הביאו לעולם את בנם סול. "משהו פה בער לי שיהיה ילד, שתהיה את ההרגשה הזאת של המשפחה", מסביר דקל. "התא המשפחתי המורחב משכיח את הגיל ומשכיח את היום יום". זוגתו של דקל משלימה עם עובדה זו בצחוק: "ברגע שאגמול את סול מחיתולים אני אצטרך לקנות לארם", היא מתבדחת.
גיל האבהות בישראל עולה בהתמדה
לא מדובר בטרנד חולף אלא במציאות של ממש. אולי זאת הקריירה שתופסת חלק נכבד מהחיים, טיפולי הפוריות והגידול הניכר במשפחות חד הוריות, אך המגמה ברורה - גיל האבות בישראל עולה בהתמדה. במקרים רבים, אחרי שהזוגיות הראשונה התפרקה ובן הזוג נישא בשנית, גם האישה החדשה רוצה ילדים ביולוגיים. "חשבתי שיהיו לנו ילדים משלנו. זה היה ברור לשני הצדדים", אומרת וולמן. "בשם האהבה, הצד השני מסכים".
לפעמים כל הקשיים מתחברים למשימה מאתגרת אחת, כמו במקרה של המשורר והסופר אילן שיינפלד, בן 54 ואב חד הורי לתאומים. מדובר במשימה כלל לא פשוטה, אפילו עבור זוג צעיר ונמרץ. שיינפלד יצא למסע אבהות כנגד כל הסיכויים. הוא נפרד מבן זוגו שלא רצה בילדים, גייס רבע מיליון שקלים, חלקם בהלוואות, ונסע עד הודו כדי למצוא פונדקאית ותורמת ביצית. כך הגיעו לעולם בניו מיכאל ודניאל. "הרגשתי שהעובדה שאני לא הורה היא סוג של כרת שאני מקבל על עצמי, שזה העונש הכי נורא ביהדות, בגלל שאני הומוסקסואל. אין שום סיבה בעולם שזה יהיה כך", מספר שיינפלד על התהליך הפנימי שעבר.
הורות מבוגרת עלולה להיות הימור מסוכן
אך אליה וקוץ בה. ד"ר חנה גילאי גינור, פסיכולוגית קלינית, מסבירה כי הבאת ילדים לעולם בגיל מבוגר כרוכה בסיכון. "יש ילדים שמגיבים למצב הזה של האב המבוגר בהתרחקות רגשית מהאב, אחרים נוקטים בדרך הפוכה ולוקחים על עצמם את תפקיד המטפל. שני הפיתרונות האלה מכבידים על ההורות ועל הילד וההתפתחות הרגשית שלו", היא מסבירה, אך מוסיפה כי "אבא מבוגר זה אבא שיש לו מוטיבציה מאוד גבוהה להביא את הילד לעולם, הוא עוטף את הילד בהרבה אהבה. זה בדרך כלל אבא שיש לו בשלות נפשית".
בניגוד לדעה הרווחת, מתברר שגם אצל הגברים יש מחיר בריאותי לאבהות מאוחרת. מחקר ישראלי שבדק 300 אלף תינוקות מצא שהסיכון לאוטיזם גבוה יותר אצל ילדים לאבות מבוגרים. "בעוד שנשים נולדות עם מספר קבוע של ביציות, הגברים ממשיכים לייצר תאי רבייה כל חייהם. ככל שהגבר מבוגר יותר, הסיכון שתהיה איזושהי תקלה בייצור של תאי הזרע גדל", מסביר ד"ר רז גרוס, פסיכיאטר מהמרכז הרפואי שיבא בתל השומר.
אך הכמיהה לצאצאים גוברת על הלבטים, כפי שמעיד דקל: "אין לנו שליטה על זה, אין לנו יכולת להתערב בזה. אנחנו בכל מקדמי הסיכון נמצאים ברמה הגבוהה ביותר ובכל זאת יצאה כזו מתנה, שמדי פעם אני צובט אותו כדי לראות שזה אמיתי".
השעון מתקתק
מלבד הדאגה לבריאות הילד, ההורים המבוגרים חיים עם הידיעה שלא תמיד יוכלו להיות שם בשביל ילדיהם וכי לא יוכלו לעצור את מחוגי הזמן. "ברור לי שכשסול יהיה בן 20 אני אהיה בן 70 וכבר לא אהיה כמו שאני היום. זה רע לי מאוד", משתף דקל בתחושותיו. ואילו לוולמן יש רק משאלה אחת: "הייתי רוצה לראות אותם כשהם מתחתנים, אם אני אזכה לזה".
לצד השאלות, הלבטים והחששות מהעתיד, כל האבות המאוחרים מעידים על מרץ מחודש ועל סיבה אמיתית לקום בבוקר. "מעולם לא הייתי מאושר כל כך בימי חיי. שום דבר אחר לא עשה אותי מאושר כמו שני הילדים האלה", מעיד שיינפלד. בעוד חבריהם מתחילים לחשוב על שנות הפנסיה ומתכננים לצאת להפלגה ביאכטה מסביב לעולם, הם מתכננים את הסיבוב הנוסף עם העגלה מסביב לגינה.