משרד החינוך פרסם היום את פרטי התכנית שפורסמה לראשונה בחדשות 2 ללימוד השואה מגיל הגן ועד סיום התיכון: את התכנית עליה הודיע שר החינוך שי פירון במהלך ביקור בפולין גיבשו מומחים ממוסד "יד ושם", מורים, פסיכולוגים ויועצים חינוכיים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
על פי תכנית "בשבילי הזיכרון" שתתחיל לפעול כבר בשנת הלימודים הבאה, בכל גיל ייחשפו הילדים בהדרגה לנושא השואה, בהתאם ליכולותיהם הקוגניטיביות. כיום עוסקים מורים רבים בנושא השואה סמוך ליום הזיכרון לשואה ולגבורה, מבלי שיש להם הכשרה לכך. כך נוצר לעתים מצב בו הילדים נחשפים לאירועים ומקורות אותם הם מתקשים להכיל. רק מכיתה י"א לומדים הנערים באופן מסודר על השואה, במסגרת בחינת הבגרות בהיסטוריה.
משרד החינוך הנחה את גני הילדים לעסוק בנושא השואה אך ורק סמוך ליום עצמו, וגם ביום השואה יש לשמור על שגרת הגן. לקראת הצפירה, יוסבר לילדים, כי יום הזיכרון לשואה ולגבורה הוא יום בו רוצים להזכיר לכל האנשים תקופה קשה שהייתה לפני שנים רבות, בטרם הם או הוריהם נולדו, ויודגש גם הריחוק הפיזי מהשואה. ההנחיות לגננות מבהירות כי יש להימנע משימוש באמצעים הכוללים תכנים מאיימים או ייצרו הזדהות כדי לא לגרום לילדים חרדה.
מכיתה א' ועד התיכון: כך תפעל התכנית
על פי התכנית של משרד החינוך, "בכיתות א'-ב' תכלול התכנית לימוד מבוקר של פרק השואה מתוך ההנחה שחשיפה מותאמת ומבוקרת יכולה להגן מפני טראומה ולמנוע השלכה לא נכונה של המושגים המרכזיים בנושא. בכיתות אלו חשוב להתמקד בסיפורו של היחיד תוך שימת דגש על 'עוגנים נפשיים' שיקלו על ההתמודדות".
בכיתות ג'-ד' העיסוק החינוכי בנושא השואה מתמקד בסיפורה של המשפחה והיחיד בתוכה. "ההתמקדות בעולמה של המשפחה מאפשרת עיסוק במסגרת אנושית שמוכרת לתלמידים ושכלפיה הם יכולים לחוש אמפתיה", נכתב בתכנית של משרד החינוך. "דיון בנושא מאפשר לנו לעסוק בקשיים שבפניהם ניצבה המשפחה בתקופה משברית זו לצד עוגנים נפשיים מתאימים, ואף להכיר מגוון רחב של דמויות ומארג היחסים שביניהן. הרחבת הדיון במושגים היסטוריים בגיל זה מאפשרת לנו לדון גם בנושאים אוניברסליים שעוסקים בשאלות של נקיטת עמדה, כמו במקרה של חסידי אומות העולם".
במשרד החינוך הסבירו כי "המערכים החינוכיים אודות השואה לכיתות ה'-ו' מתמקדים בסיפורם של ילדים אשר הנושאים ההיסטוריים נשזרים בו והם מתרחבים גם לסוגיות של גורלה של המשפחה ומגוון גורלות נרחב יותר. בשלב זה, הסוגיות החינוכיות כגון הצלה, עזרה הדדית ועוד מקבלות עומק נוסף".
עוד צוין, כי בחטיבות הביניים ידונו המורים עם התלמידים על "משמעותה של עמידה רוחנית והתמודדות של הפרט ושל קבוצות שונות, ובכלל זה חיי הקהילה, טרום השואה ובמהלכה. התלמידים בשלב זה טרם למדו את נושא השואה באופן נרחב, ולפיכך יש לעמוד על כך כי לדיונים אלו תהיה אחיזה בהקשר ההיסטורי הרלוונטי".
בחטיבה העליונה, כך על פי התכנית, "יתקיים תהליך של העמקת הידע ההיסטורי במבט בין-תחומי תוך חיבור ושילוב עם נושאים ערכיים ודילמות העולות בנוגע לזהות יהודית ולמוסר אנושי. על התהליך החינוכי לאתגר את התלמידים לחשיבה מורכבת של אירועי השואה על ידי הצגת חומרים מגוונים ומנקודות מבט שונות".