מצבה העגום של מערכת החינוך בישראל - עכשיו זה רשמי: דוח שמפרסם היום ארגון ה-OECD של המדינות המפותחות מעלה תמונה קשה, אם כי לא מפתיעה במיוחד, על החינוך בישראל - החל מעלות ההשקעה בכל תלמיד, דרך שכר המורים וכלה במידת ההשקעה הכספית בכל תלמיד.
בדוח מופיעים נתונים המתייחסים לשנים 2006-2007, והוא מתמקד בניתוח התהליכים בתוך מערכת החינוך הטרום-יסודי, היסודי והתיכון ב-30 המדינות המערביות שחברות בו. מערכת ההשכלה הגבוהה אינה כללוה בדוח.
המורה הישראלי מרוויח הכי פחות
מבין הממצאים המאכזבים בולט במיוחד אחוז בעלי השכלה תיכונית מלאה בשנת 2007, הנמוך בישראל משמעותית מזה של מדינות המערב.
גם שכר המורים בישראל נמוך בהרבה מממוצע ה-OECD, כאשר ישראל נמצאת בתחתית הדירוג העולמי. השכר למורה אחרי 15 שנות ותק יחסית הוא פחות ממחצית יחס השכר במדינות ההשוואה. ישראל נמצאת במקום ה-29 מתוך 32 בגובה השכר למורה.
יש להדגיש כי הדוח מתייחס לנתוני שנת 2007 והוא אינו כולל את השינויים שיצרה רפורמת "אופק חדש". נתונים אלה יתקבלו רק בדוח הבא של ה-OECD שיבדוק את נתוני השכר של 2009.
ההוצאה על כל תלמיד מהנמוכות בעולם
בהתאמה גם מספר שעות העבודה השנתיות שמשקיעים מורי ישראל נמוך מממוצע ה-OECD. מורה ישראלי בחטיבת ביניים עובד בממוצע 945 שעות לעומת הממוצע 1,214, ובחטיבה העליונה 945 לעומת 1,159 שעות בממוצע.
כצפוי, ההוצאה בישראל על כל תלמיד נמוכה מזו של המדינות המפותחות בכל שלבי החינוך. היא שווה לזו שבקוריאה וניו-זילנד בחינוך היסודי, אולם היא נמוכה מהן גם בגן - וגם בחינוך העל-יסודי.
עוד באותו הנושא:
צפו במיטב ההרצאות מכנס החינוך בחולון