פירון עם המצביעים העתידיים, ארכיון (צילום: אדי ישראל,פלאש 90)
כל רפורמות פירון: מה כבר מומש? | צילום: אדי ישראל,פלאש 90

שיעור בהבטחות: שנת לימודים חדשה בפתח, השנה השנייה של שר החינוך שי פירון. מאז נכנס השר הפעלתני והנמרץ לתפקידו בתחילת 2013, הצהיר פירון על שורה של רפורמות שהוא מתכוון לבצע במערכת החינוך - בזו אחר זו - מהתכנית לצמצום מבחני הבגרות, בתי הספר של החופש הגדול ומהפכת האוכל הבריא - ועד ללימודי השואה כבר בגן, הבשורה על ביטול מבחני הפסיכומטרי והמיצ"ב - והחזרתו במתכונת שונה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

לקראת השנה החדשה, ועל רקע הקיצוץ התקציבי הצפוי במשרד החינוך בסך 500 מיליון שקלים, בדקנו אילו מרפורמות פירון כבר מיושמות בשטח, ומתי האחרות צפויות, אם בכלל, לצאת לדרך. במשרד החינוך לא מתכוונים לפגוע בשעות הלימוד או בשכר המורים, אך ייתכן שחלק ניכר מ"המהפכה" עליה הכריז השר תיפגע.

פחות בגרויות - ורק מכיתה י"א (צילום: חדשות 2)
פחות בגרויות - ורק מכיתה י"א | צילום: חדשות 2



רפורמת הבגרויות

מה זה אומר?

בינואר האחרון, הצהיר שר החינוך כי "המדידה הפכה לאלוהי הלמידה" וכי מבחני הבגרות הפכו ל"עגל זהב". עקב כך, הכריז על הרפורמה בבחינות הבגרות, שתיעשה בשתי פעימות: בשלב הראשון - יצומצמו מועדי הבגרויות, ובשלב השני - יצומצמו היקף הבחינות ומספרי השאלונים. כמו כן, הבחינות בכיתה י' יבוטלו, והקבלה למוסדות להשכלה גבוהה תעשה או על סמך בגרות, או לפי ציון פסיכומטרי.

עיקרי הרפורמה קובעים כי 70% מהציון של תלמיד יהיה על סמך הבגרויות ו-30% על סמך הערכה פנימית של בית הספר. בנוסף, מספר הפעמים שבהם תלמיד ייגש לבחינת בגרות יצטמצם ב-40% בממוצע. כמו כן, תחול על התלמידים חובת התנדבות של 3 שנים. על פי התכנית, מבחני הבגרות ייערכו רק בכיתות י"א-י"ב, ולא כמקובל כיום, בהם נבחנים התלמידים בבחינה אחת או יותר כבר בכיתה י'.

מתי זה הולך לקרות?

החל מהשנה הקרובה, תחול הרפורמה על מי שמתחיל כיתה י'. עם זאת, מספר הבחינות (שכאמור, יחלו בכיתה י"א) לא יעמוד על 3-4 בלבד, כפי שהבטיחו בתחילה ב"יש עתיד", אך מספרן יופחת. הציון הסופי במקצוע יורכב גם מעבודות פנימיות. מדובר אמנם ברפורמה משמעותית - אך שונה בתכלית מזו שהובטח תחילה.

בקרוב כבר לא יהיה צורך בפסיכומטרי? (צילום: חדשות 2)
בקרוב כבר לא יהיה צורך בפסיכומטרי? | צילום: חדשות 2


קבלה לאוניברסיטאות על סמך בגרויות בלבד

מה זה אומר?

רפורמה מרכזית אותה מעוניין להוביל פירון היא צמצום הצורך במבחן הפסיכומטרי וקבלה ללימודים באוניברסיטאות על סמך תעודת הבגרות לבדה. מטרת הרפורמה - לחזק את הערך של תעודת הבגרות ולעודד תלמידים לעשות בגרויות ברמה של 4 ו-5 יחידות לימוד - וכמובן להקל על רבים שמעוניינים לרכוש השכלה גבוהה.

מתי זה הולך לקרות?

ככל הנראה שכבר אחרי מועד הפסיכומטרי הבא באוקטובר הקרוב. עם זאת, ההערכה היא שהמוסדות יקבעו קריטריונים מאד נוקשים למקצועות המבוקשים - כך שעדיין, הלכה למעשה, רבים יזדקקו לבחינה הפסיכומטרית. האוניברסיטאות רשאיות לקבוע בעצמן את הקריטריונים, כך שלא בטוח שהם לא יעקרו את הרפורמה הזו מתוכנה. ועדה שהוקמה בנושא צפויה לפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים.

ילדים בבריכה בחופש הגדול (צילום: החדשות)
יותר ילמדו בבתי הספר של החופש הגדול? | צילום: החדשות



קיצור החופש הגדול

מה זה אומר?

בנובמבר האחרון, הכריזו שרי החינוך, הרווחה והאוצר על תכניתם לקיצור החופש הגדול, או כפי שכינו: "בתי הספר של החופש הגדול". במסגרת התכנית, תלמידי כיתות א' ו-ב' ממשיכים ללמוד גם בשלושת השבועות הראשונים של חודש יולי, במתכונת קיץ. "כדי לייצר חברת מופת, אנחנו צריכים להיות אחראים גם על שעות הפנאי", אמר אז השר פירון.

במסגרת התכנית, המופעלת בבתי הספר הציבוריים בהנחיית מורים, פרחי הוראה ומדריכים מקצועיים, נחשפים התלמידים לפעילויות המעודדות קריאה ותגבור השפה, פעילויות בנושא זהירות בדרכים ופעילויות בתחום המדע והטכנולוגיה.

מספר התלמידים הממוצע בקבוצה עומד על 28 תלמידים, והתכנית נפרשת על פני חמישה ימים בשבוע - מראשון עד חמישי בין השעות 08:00 עד 13:00 (תלמידי החינוך המיוחד מתחנכים במסגרת שבועית מלאה).

מתי זה הולך לקרות?

בפועל, הרפורמה כבר החלה להיות מיושמת בשטח בחודש שעבר: החל מ-1 ביולי ועד 21 ביולי, למדו רבים מתלמידי כיתות א' ו-ב' רחבי הארץ שנרשמו לתכנית בשלושת השבועות הראשונים של החופשה.

למעלה מ-150 אלף תלמידים נרשמו לתכנית, שנחנכה דווקא על רקע המצב הביטחוני הרעוע. ההורים והתלמידים הביעו שביעות רצון מהתוכנית ובעיקר מכך שהילדים יכלו להמשיך ללכת למסגרת מוכרת ובטוחה ולא לטייל בין קייטנות יקרות ולעיתים לא מקצועיות.

בשנה הבאה אמורים להצטרף לתכנית תלמידי כיתות ג' ו-ד' בכל רחבי הארץ, ובהמשך גם תלמידי כיתות ה' וילדי הגנים. ביישובים המשויכים לאשכולות למ"ס 1-4 התכנית תוענק בחינם, באשכולות 5-7 המחיר יהיה 300 שקלים וביישובים הכלולים באשכולות 8-10 ישלמו ההורים 450 שקלים.

הודות לתקציב נוסף שנמצא במשרד החינוך - זאת כתחליף לכספים שהייתה אמורה להעביר הקרן לידידות - התאפשרה הרחבת התכנית כבר השנה גם לכיתות ג'-ה' ב-42 רשויות מקומיות. לתכנית הצטרפו השנה כ-4,000 מורים ו-5,000 סטודנטים לחינוך וסטאז'רים.

בורקס (צילום: מאקו)
הסוף למאפים ולממתקים בבתי הספר? | צילום: מאקו



מהפכת האוכל הבריא

מה זה אומר?

משרד החינוך הכיר בצורך למנוע מכירת מזון לא בריא בבתי הספר כבר בשנת 2006, אולם רק בחודש שעבר אושרה בכנסת הצעת החוק של שר החינוך שי פירון, שתאפשר למשרד החינוך לפקח על המזון שנמכר בבתי הספר.

על פי החוק לפיקוח על האוכל בבתי הספר, משרד החינוך יוכל להטיל קנסות על מוכרי מזון במוסדות החינוך: מכירת מזון לא בריא תחויב בקנס של 6,000 שקלים, מנהלי בתי הספר יעדכנו את ההורים על הרכב המזון הנמכר בבתי הספר והרכב המזון יפורסם לתלמידים.

משרד החינוך ומשרד הבריאות יהיו אלו שיקבעו מה ניתן למכור בבתי הספר. בין המזונות האסורים למכירה כבר כעת - איסור שלא ממש נאכף: צ'יפס, שניצל, בורקס, מלוואח, ממתקים - ושתיה ממותקת. לעומת זאת מותר למכור ירקות ופירות טריים, כריכים עם ממרחים מזינים ודלי שומן, מעדני בריאות עד 3% שומן ושתייה לא ממותקת.

"אנחנו לא נהפוך את הילדים לאוכלי חסה ושותי מים", הבהירה עירית ליבנה, המפקחת על תחום הבריאות במשרד החינוך. "אנחנו נגוון להם את המזון, אנחנו נאפשר להם לבחור ממזון מגוון, בריא ומותאם".

מתי זה הולך לקרות?

השנה הקרובה תהיה שנת היערכות לספקים, ובשנת הלימודים שאחריה, שנת תשע"ו, צפויים להיכנס הכללים המחמירים לפועל. הסמכויות קיימות - עכשיו רק צריך ליישם אותן בפועל.


מיצ"ב במתכונת שונה - החל מהשנה (צילום: חדשות 2)
מיצ"ב במתכונת שונה - החל מהשנה | צילום: חדשות 2


שינוי במתכונת מבחני המיצ"ב

מה זה אומר?

לפני שנה החליט שר החינוך לבטל את בחינות המיצ"ב - מבחני מדידה ויעילות בית ספרית הנערכים לתלמידי בתי הספר היסודיים וחטיבות הביניים על מנת לספק למנהלים מידע על רמת התלמידים בבית הספר ולאפשר להם לבנות תכניות חינוך תואמות.

השר המליץ לבטל את המבחנים שכינה "השוט המכה בבתי הספר" וטען כי הם השפיעו לרעה על תהליכי ההוראה והלמידה בבתי הספר. פירון החליט לבטל את המבחנים - עד להגשת מסקנותיה של ועדה מיוחדת שהוקמה לבדיקת הנושא.

עם סיום עבודת הוועדה המיוחדת והמסקנות שהסיקה והגישה לשר פירון, החליטו במשרד החינוך לחדש את מבחני המיצ"ב - אבל במתכונת שונה מהמקור. ביוני האחרון הוצג המתווה החדש של הבחינה, לפיו כל בית ספר ישתתף במיצ"ב אחת לשלוש שנים.

על פי המתווה החדש, יכלול המיצ"ב מבחני הישגים וסקרי אקלים וסביבה פדגוגית. לגבי קבוצות הגילאים, נקבע כי תלמידי כיתות ה' ייבחנו במיצ"ב בשלושה תחומי דעת, תלמידי כיתות ח' ייבחנו בארבעה תחומי דעת, ואילו מבחני המיצ"ב לכיתות ב' יתקיימו במתכונת פנימית.

"ההפחתה בתדירות המיצ"ב לצד המדיניות החדשה של המשרד המטמיעה למידה משמעותית, יצרו מדידה מאוזנת, ראויה ונכונה יותר. מתווה זה יאפשר לבתי הספר ליצור תרבות עבודה המתבססת על תהליכים ארוכי טווח", אמרו במשרד החינוך.

מתי זה הולך לקרות?

החל מהשנה הקרובה תיערך בחינת המיצ"ב במתכונת חדשה. כאמור, כל בית ספר ישתתף במיצ"ב אחת לשלוש שנים.


ישיר: מצעד החיים בפולין (צילום: רויטרס)
לימודים על השואה - כבר מגן הילדים | צילום: רויטרס


לימודי שואה כבר מגן הילדים

מה זה אומר?

באפריל האחרון, פרסם משרד החינוך את פרטי התכנית שפורסמה לראשונה בחדשות 2 ללימוד השואה מגיל הגן ועד סיום התיכון, אותה גיבשו מומחים ממוסד "יד ושם", מורים, פסיכולוגים ויועצים חינוכיים.

על פי תכנית "בשבילי הזיכרון", הילדים יחשפו בהדרגה לנושא השואה, בהתאם ליכולותיהם הקוגניטיביות. כיום עוסקים מורים רבים בנושא השואה סמוך ליום הזיכרון לשואה ולגבורה, מבלי שיש להם הכשרה לכך. כך נוצר לעתים מצב בו הילדים נחשפים לאירועים ומקורות אותם הם מתקשים להכיל. רק מכיתה י"א לומדים הנערים באופן מסודר על השואה, במסגרת בחינת הבגרות בהיסטוריה.

משרד החינוך הנחה את גני הילדים לעסוק בנושא השואה אך ורק סמוך ליום עצמו, וגם ביום השואה יש לשמור על שגרת הגן. לקראת הצפירה, יוסבר לילדים, כי יום הזיכרון לשואה ולגבורה הוא יום בו רוצים להזכיר לכל האנשים תקופה קשה שהייתה לפני שנים רבות, בטרם הם או הוריהם נולדו, ויודגש גם הריחוק הפיזי מהשואה. ההנחיות לגננות מבהירות כי יש להימנע משימוש באמצעים הכוללים תכנים מאיימים או ייצרו הזדהות כדי לא לגרום לילדים חרדה.

מתי זה הולך לקרות?

התכנית תתחיל לפעול כבר בשנת הלימודים הקרובה.


הצעת חוק: מצלמות בתמורה לרישיון הפעלת הג (צילום: רויטרס)
להשקיע יותר בפריפריה | צילום: רויטרס

תקצוב דיפרנציאלי לצמצום הפערים החברתיים

מה זה אומר?

מאז נכנס לתפקידו, שואף פירון לממש תכנית לצמצום הפערים החברתיים בחינוך - זאת על ידי תקצוב דיפרנציאלי. המשמעות היא שתקציב הממשלה לחינוך יינתן על פי מצבו הסוציו אקונומי של כל יישוב - כלומר שאוכלוסיות מוחלשות יקבלו יותר תקציבים, גם על חשבון רשויות חזקות.

מתי זה הולך לקרות?

התכנית עדיין לא מומשה וטרם ידוע האם תמומש ומתי.

פחות לימודי ליבה, פחות תקציב (צילום: גרשון אלינסון, פלאש 90)
פחות לימודי ליבה, פחות תקציב | צילום: גרשון אלינסון, פלאש 90

חיוב חרדים בלימודי ליבה

מה זה אומר?

משרד החינוך אפשר לפתוח תלמודי תורה קטנים בהם לומדים לימודי ליבה חלקיים במקצועות אנגלית, מתמטיקה ועברית באופן מלא. השר הורה להפחית תקצוב למוסדות שלא ילמדו את מקצועות הליבה.

מתי זה הולך לקרות?

בקרב תלמודי תורה קטנים שלא למדו את מקצועות הליבה, אכן הופחת התקצוב המועבר ממשרד החינוך. בישיבות הקטנות כלל לא מחויבים בלימודי ליבה, ועל כן - התכנית בוצעה באופן חלקי בלבד.