מאות בני אדם קיימו הערב הפגנת מחאה בתל אביב נגד "המדיניות הגזענית" של המדינה בנושא הפליטים מאפריקה. המפגינים ובהם ניצולי שואה וילדיהם, שמוחים נגד הגירוש, נשאו שלטים עליהם נכתב בין היתר: "כולנו פליטים" ו-"כי גר היית בארץ מצרים".
הצעדה יצאה מצומת הרחובות שאול המלך ואבן גבירול לכיוון בית אריאלה, שם נערכה העצרת. ליוזמה אחראיות אורן רימון, נערה בת 15 מרמת גן, ואטה בכמן בת 65, דור שני לניצולי שואה. רימון פגשה בבכמן בבית האבות שבו היא מתגוררת, כשהגיעה למקום במסגרת פרויקט של בית הספר.
"אי אפשר לשתוק יותר"
הערב הסבירה רימון מה הניע אותה. "כששמעתי את אטה הבנתי שאין ביכולתי לשתוק יותר וחייבים לעשות משהו בנידון", אמרה. "היו אנשים שנתנו את החיים שלהם וסיכנו המשפחות שלהם בשביל היהודים בתקופת השואה. אותם אנשים שאחרים הקריבו למענם את הכל - הם ומשפחותיהם עושים זאת כעת למען אנשים אחרים".
בכמן עצמה אמרה: "מהסיפורים של ההורים של הבנתי, שלשם השנאה הזאת הולכת. מה שקורה כאן היום עם הפליטים, זה בדיוק אותו דבר כמו שהיה בגרמניה כשהתחילה השנאה וההתנכלות ליהודים".
נגד שנאת חינם ובעד נתינה וחמלה
שמעון סגלי, ניצול שואה, סיפר מה הביא אותו לצאת להפגין. "אני זוכר איך אספו אותי מהרחוב כאחרון הפליטים וזרקו אותי למשאית בקר עם עוד 100 ילדים", אמר. "ככה נסענו שלושה ימים וחצי עד שהגענו למחנה הריכוז".
לדבריו, "אני מגיע לכאן היום, לא כי אני אוהב את האפריקנים ולא כי יש לי איזשהו קשר אליהם, אלא בשל העובדה שאני מכיר את התחושה מה זה להיות רעב וחסר בית".
יגאל שתיים, פעיל חברתי המתנדב בעמותת "מרק לוינסקי" שגם היא בין המארגנים, ציין את העיתוי הסמלי. "הבחירה לקיים את התהלוכה בערב תשעה באב היא לא פחות מגאונית. אפילו כל חילוני יודע שבית המקדש חרב בשל שנאת חינם, וזה ממש לב ליבה של התהלוכה הזאת - נגד שנאת חינם ובעד נתינה וחמלה".