משרד האוצר יעביר מיליארדים לחיזוק ההשכלה הגבוהה בישראל, אך בכפוף ל"רפורמה מהפכנית" באוניברסיטאות - כך הצהיר היום שר האוצר יובל שטייניץ במסיבת עיתונאים בבניין המועצה להשכלה גבוהה בירושלים. כאן בחדשות 2 באינטרנט העברנו בשידור חי את מסיבת העיתונאים המשותפת לשר האוצר שטייניץ ולשר החינוך גדעון סער.
"הרפורמה היא מבחינתנו לא רק בחינוך אלא חלק מהמדיניות הכלכלית של הממשלה", פתח שטייניץ את מסיבת העיתונאים. "ההצלחה הכלכלית של ישראל מבוססת בעיקר על ההון האנושי שנמצא במערכת ההשכלה הגבוהה", הוסיף שר האוצר.
אתמול פורסם כי המשא ומתן בין האוצר לבין הסטודנטים על הרפורמה בהשכלה הגבוהה, שצפויה הייתה לכלול גם את העלאת שכר הלימוד, פוצץ. עם זאת, הדגיש שר האוצר כי הרפורמה הזאת היא חיונית למערכת.
סער: "הרפורמה תשפר את הכשרת המורים"
"לשחיקה התקציבית היו תוצאות מאוד קשות - בהיעדר תקנים, בתופעה של בריחת מוחות, בשינוי לרעה ביחס של מרצה-סטודנטים ובהזדקנות יחסית של הסגלים האקדמיים", אמר שר החינוך. "בסופו של דבר התחלנו לראות שקיעה ולכן אנחנו מבצעים את הרפורמה בנקודת זמן קריטית במערכת", הוסיף סער.
שרי האוצר והחינוך הדגישו בדבריהם את המעבר לתקצוב האוניברסיטאות על פי הישגים ולא על פי כמות ואת הקמת מרכזי המצוינות. "הכיוון הזה של מצוינות הוא כיוון שיבוא לא רק בתכנית להקמת מרכזי מצוינות, אלא גם במודל תקצוב חדש", אמר סער.
שר החינוך הוסיף כי עידוד המצוינות באוניברסיטאות ובהשכלה הגבוהה צפוי להשפיע גם על מערכות חינוכיות אחרות בישראל. "הרפורמה גם תשפר את הכשרת המורים במדינת ישראל ובמערכת החינוך בפרט", אמר סער.
לאחר סיום מסיבת העיתונאים, הגיב יו"ר התאחדות הסטודנטים בועז טופורובסקי ואמר כי למרות שהוא תומך ברפורמה, חשוב לוודא שהכספים אכן יועברו למערכת. "כל רפורמה שמזרימה כסף להשכלה הגבוהה היא טובה", אמר טופורובסקי בראיון לערוץ החדשות, "אבל לצערי זה לא תמיד יוצא לפועל".
"בסופו של דבר, צריך הרבה יותר כסף להשכלה הגבוהה", אמר טופורובסקי והזכיר את פיצוץ המשא ומתן בין האוצר לבין הסטודנטים. "חשוב לזכור שאנחנו לא חתמנו על ההסכם", הוא הוסיף.
בסופו של דבר גם כנראה שגם שכר הלימוד יעלה
על פי עיקרי התכנית המתגבשת, כשבעה מיליארד שקלים וחצי יועברו לתקציב אוניברסיטאות במהלך שש השנים הקרובות. באוצר הבטיחו כי מדי שנה יועברו כ-1.2 מיליארד שקלים, כשחלק ניכר יגיע מקופת המדינה.
חלק ממימון הרפורמה יגיע באמצעות העלאה של שכר הלימוד ב-15%-50%, כשבאוצר מקווים להעלות את שכר הלימוד לתואר ראשון ל-14,000 שקלים לשנה ו-18,000 לתואר שני. עם זאת, מדובר בסלע המחלוקת בין נציגי האוצר לבין נציגי הסטודנטים, ולסעיף שהביא לפיצוץ המשא ומתן. בשנים האחרונות ניסו באוצר להעלות את שכר הלימוד מספר פעמים, אך ללא הצלחה.
מקור נוסף למימון הרפורמה יגיע מהאוניברסיטאות עצמן, אשר יחויבו להעביר תקציבים לטובת העניין. עם זאת, עדיין לא נקבע מה הסכום שיידרשו האוניברסיטאות להעביר.