שנת הלימודים תשע"ג יוצאת לדרך במוסדות האקדמיים: במשרד החינוך מציינים כי זו השנה הרביעית ברציפות שבה צפויה שנת הלימודים להפתח כסדרה. בפועל, צפויות השבתות במכללות הטכנולוגיות ועיצומים של חברי הסגל הבכיר באוניברסיטת בר אילן.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
לקראת פתיחת השנה פרסמה המוצעה להשכלה גבוהה את נתוני המוסדות והסטודנטים לשנה הקרובה. שנת הלימודים תצא לדרך ב-67 מוסדות להשכלה גבוהה בישראל - 7 אוניברסיטאות המחקר, האוניברסיטה הפתוחה, 37 מכללות אקדמיות ו-22 מכללות להכשרת עובדי הוראה.
כ-305 אלף סטודנטים יילמדו השנה במוסדות השונים, מתוכם 236 אלף לתואר ראשון; כ-57 אלף לתואר שני וכעשרת אלפים לתואר שלישי. המכללות גוברות על האוניברסיטאות - לא פחות מ-66% מהסטודנטים לתואר ראשון יילמדו בכללות, ורק 34% בקמפוסים הראשיים של האוניברסיטאות.
מספרם של הסטודנטים עלה ביחס לשנה שעברה, כשמרבית העלייה במכללות והמוסדות להכשרת עובדי הוראה. באוניברסיטאות נרשמה דווקא ירידה של כשליש האחוז.
ומה רוצים הסטודנטים ללמוד?
ומה הם המקצועות המבוקשים ביותר? תחום הארכיטקטורה ובינוי הערים כבש את המקום הראשון ביחס המועמדים למתקבלים, עם 165 מתקבלים על כל 650 מועמדים. מיד אחר כך, ניצב תחום הרפואה עם 1600 מועמדים ו-440 מתקבלים. אחר כך ממוקמים המקצועות העזר רפואיים, מנהל העסקים, והנדסת החשמל והאלקטרוניקה. בתחתית הרשימה ניצבים תחומי הכלכלה, הפסיכולוגיה ומדעי הרוח הכלליים.
אף על פי הכרזות שר החינוך סער, שנת הלימודים האקדמית תפתח אמנם כסדרה, אך לא בכל המוסדות. המכללות הטכנולוגיות ברחבי הארץ ישביתו את הלימודים במחאה על המצב הכלכלי הקשה אליו נקלעו.
בהמשך היום צפויות הפגנות סמוך למכללת שנקר ולמכללה הטכנולוגית בבאר שבע, שם ימחו התלמידים על הסחבת במשא ומתן עם האוצר והתמ"ת על רקע הדו"ח אותו הציג השבוע שמואל סלבין, מנכ"ל משרד האוצר לשעבר, המתריע על מצבן של המכללות הטכנולוגיות ושל לימודי ההנדסאים בישראל.
גם באוניברסיטת בר אילן ירשמו שיבושים, אך אלה נחשבים קלים יחסית. הסגל הבכיר באוניברסיטת בר אילן לא יגיע היום לכיתות הלימוד, זאת על רקע מחלוקת עם משרד האוצר על תוספות להפרשות השכר של חברי סגל שפרשו מתפקידם. הנהלת בר אילן מדגישה כי הלימודים מתקיימים כסדרם ברוב הקורסים למעט אלה המועברים על ידי חברי הסגל הבכיר.
"האקדמיה הופקרה לתנאי השוק"
בוועד ראשי האוניברסיטאות החליטו לנצל את המועד הסמלי כדי להתריע פעם נוספת על ההליך המכונה "בריחת המוחות". לדבריהם "הדילול בתשתיות המחקר הפיזיות והאנושיות השפיע ישירות על בריחת המוחות ב-10 השנים האחרונות. במקביל, הפרויקט להשבת מדענים חוזרים לא מניב את התוצאות המצופות. בריחת המוחות חייבת להיעצר", הם מבהירים בהודעה שפרסמו.
עוד הם כתבו - "ישראל הפכה לפס ייצור לשיווק מדענים - אנחנו "מייצרים" מדענים מוכשרים, נותנים להם את כל ההכשרה וכשהם מוכנים הם יוצאים לחו"ל. חובה על המדינה לדאוג לכך ש"המוחות" המעולים, פרי ההשכלה הגבוהה, ייבחרו להישאר בארץ או בוודאי לשוב אליה אחרי הכשרה בחו"ל".
"קיים הכרח לתעדף תקציבית את המחקר האקדמי הנערך באוניברסיטאות", הם מסכמים, "על מנת לשמור ואף להגדיל את הישגי המדע הישראלי".
עוד על רקע פתיחת שנת הלימודים מתריע ועד ראשי המכללות האקדמיות הציבוריות מפגיעה במערכת ההשכלה הציבורית. הוא קורא למועצה להשכלה גבוהה בין היתר, שלא לאשר הקמת מכללות פרטיות נוספות, עד לגיבוש מדיניות ברורה.
פרופ' יונה חן, יושב ראש הועד ויוסי מלכה, המנכ"ל, פרסמו הצהרה ובה טענו: "האקדמיה הופקרה לתנאי השוק החופשי וזה הזמן לבחון בכובד ראש את ההשלכות ".
בין היתר על פי פנייתם, התחרות שיוצר ריבוי המוסדות פוגע ברמה האקדמית של המוסדות וביכולת הבוגרים להשתלב בשוק התעסוקה.