בישראל 2010 כמעט אין תלמיד שאין לו חשבון ברשת החברתית פייסבוק. אולם לצד הפעילות המהנה שהרשת מספקת - טמונות בה גם סכנות, וכעת משרד החינוך החליט להתערב ולנסות ללמד את הילדים והנוער להציב גבולות גם ברשת.
בחודשים האחרונים התקבלו במשרד החינוך מספר תלונות על מקרים בהם הופצו תמונות מביכות וסרטונים משפילים שהועברו לתלמידים רבים שאף סימנו "לייק" עליהם ובכך הגבירו את החשיפה לחברים נוספים.
אחת התלונות נוגעת לתלמידה שצולמה במצב אינטימי לכאורה עם תלמיד, ובשל זווית הצילום נראה היה כאילו הוא נוגע לה בחזה. התמונה הופצה באופן אוטומטי לתלמידים רבים, מה שהפך באופן מיידי ל"שיחת היום" בבית הספר. התלמידה נכנסה למצוקה גדולה וסירבה להגיע לבית הספר במשך זמן רב.
ב"מעריב" פורסם כי בשירות הפסיכולוגי ייעוצי (שפ"י) במשרד החינוך מספרים על מקרים מביכים בהם מורים ותלמידים הפכו לחברים לצורך קשר לימודי, אך בשל חוסר תשומת לב נחשפו לתמונות אינטימיות. "לפעמים גם לעשות לייק לתמונה יכול להיות פתח לפגיעה", אמרה מנהלת היחידה למניעת התעללות בשפ"י, הילה סגל.
תמונות עירום של המורה עם אשתו
כך למשל נחשפת היום סערה בבית ספר יסודי בתל אביב, אחרי שמורה הזמין את תלמידיו, בכיתה ו', להיות חברים שלו. מה שהתלמידים לא ציפו לו זה להיתקל בתמונות של המורה בעירום עם אשתו ההרה.
כמה מההורים ביקשו לפטר את המורה בעקבות המקרה. "אני לא מבינה איך ההנהלה לא מפחדת להשאיר את המורה הזה שימשיך ללמד עשרות תלמידים, אנו חרדים שיקרה אסון", אמרה אחת האימהות ל"ידיעות תל אביב".
במשרד החינוך אמרו בתגובה, כי המורה לא התכוון לחשוף את התלמידים לתכנים מיניים אלא רק אישר הצעות חברות מתלמידיו, והם אלה שנכנסו לאלבומי התמונות וגילו את התמונות בהן מוסתרים האיברים המוצנעים. המורה בינתיים הסיר את התמונות ונמצא תחת מעקב משרד החינוך.
אז איך צריך להיזהר?
משרד החינוך ממליץ לתלמידים לא לסמן לייק על תמונות שעלולות לפגוע ולא להגיב להן כדי שלא להגביר את החשיפה אליהן. כיוון שגם אתם לא רוצים להיות בצד הנפגע - אל תעלו חומרים שעלולים לפגוע באחרים. תחשבו טוב מי אתם רוצים שיראה את התמונה שאתם מעלים - והגדירו אותה לצפייה עבור אנשים מסויימים בלבד. אין לדעת לאן התמונה שלכם עלולה להתגלגל.
תוייגתם בתמונה פוגענית? הסירו מיד כשאתם מגלים זאת את התיוג שלכם מהתמונה ודווחו על כך להנהלת פייסבוק.
אל תאשרו הצעת חברות מאנשים שאינכם מכירים. בשפ"י מסבירים: כפי שמלמדים ילדים לא לפתוח את הדלת בפני זרים, כך גם לא צריך לפתוח את הכרטיס שלכם בפני כולם. אמנם עד כה לא ידוע על חומרים פוגעניים שתלמידים העלו ונמצאה על כך אחריות פלילית, אך ניתן להתלונן על כך ולהביא לסגירת החשבון ברשת החברתית.
רוני דיין, מנהל גף יישומי מחשב בבתי הספר מפנה אצבע מאשימה גם כלפי ההורים. לדבריו, ההורים מודעים לסכנות האפשריות ברשת, אך לא משתפים פעולה. הוא מספר על הורים בודדים שמגיעים לערבי עיון והדרכה שמשרד החינוך מארגן. הוא מסכם ואומר כי יש לתת מענה לתופעות הבעייתיות שעולות מהחיים ברשת - שהם כבר עובדה מוגמרת.
רוצים לקבל עדכונים בפייסבוק מחדשות 2?