ברוב בתי הספר בארץ עובדים בשיטה של 'הכל או כלום' - או שלכולם יש מחשבים, או שלכולם אין.
אבל בחטיבת הביניים "שזר" בקריית אונו זה עובד אחרת, שם החליטו המורים לאפשר לתלמידים להגיע לבתי הספר עם המחשב הנייד האישי ואפילו עם מכשיר האייפד שלהם. "אני מרשה לתלמידים להביא מחשבים מהבית, או אביזרים שעוזרים להם ללמוד", אומר אחד המורים בבית הספר.
על פי הוראת שר החינוך גדעון סער, החל מהשנה הבאה כל ספרי הלימוד ייצאו בגירסה ממוחשבת. הצעת חוק חדשה של ח"כ עינת וילף, שנידונה בימים אלה בכנסת, קובעת כי תלמידים בעלי מחשבים ניידים יוכלו לרכוש את הספרים הדיגיטליים ולבוא עימם לבית הספר, אפילו אם לחבריהם לכיתה - אין כאלו ספרים.
"ברגע שספרים דיגיטליים יהיו זמינים וזולים משמעותית, אנחנו מדברים על 50% - 60% ממחירו של ספר קשיח", אומרת ח"כ עינת וילף ומוסיפה: "במקביל, הטכנולוגיה תתקדם באופן שטאבלטים וקוראים דיגיטליים יהיו זולים מאוד. הדבר יהיה כדאי מבחינה כלכלית לרוב המכריע של ההורים, על פני רכישת ספרי לימוד קשיחים".
"בבית אנחנו עם המכשירים המתקדמים, בביה"ס חוזרים שנים אחורה"
נטע דורון, אם לשלוש בנות במערכת החינוך, מספרת כי "במכללות ובאוניברסיטאות הכול מתנהל בעולם הדיגיטלי, אז למה שלא יהיה גם בבתי הספר? אם נסתכל עוד שנתיים - שלוש קדימה, ניתן לראות שלשם העולם צועד ממילא".
בקרב אנשי חינוך, ואף בקרב רבים מהתלמידים, הדעות חלוקות. הסברה היא כי הדבר יגביר את הפערים בין התלמידים. "אם לי יש כסף, אז אני יכול להרשות לעצמי לקנות מחשב נייד, ואם לך אין, אז אתה כותב במחברת", אומרת אחת התלמידות בבית הספר. חברתה מציינת כי "זה מגוחך שבבית אנחנו עם מחשבים ניידים וטלפונים חכמים, ואז אנחנו הולכים לבית הספר לכמה שעות וחוזרים כמה שנים אחורה".
"מחשבים בבית הספר זה דבר חשוב ומומלץ ביותר אבל זה צריך להיות חלק מתכנית הלימודים של בית הספר וחלק מההיערכות הפדגוגית. לא כחפץ אישי ופרטי שמישהו מביא כי אז זה פשוט ריק מתוכן", אומר מורה בבית הספר.
הצעת החוק נועדה לתת מענה לשנים הקרובות, שבמהלכן מהפכת המחשוב של משרד החינוך עדיין לא תגיע לכל בתי הספר. היא תובא להצעה ראשונה בכנסת, וגורלה תלוי במידה רבה במשרד החינוך שעדיין בוחן את הנושא.