אילוסטרציה (צילום: Miriam Alsterl/Flash90)
גל אלימות בקרב בני הנוער | צילום: Miriam Alsterl/Flash90

נער שנדקר במועדון, צעירים שהדיחו נערות לזנות, אונס קבוצתי בשטח בית הספר, רצח נער, סחר בסמים במוסד לימודים וקטטות אלימות. אלה רק חלק קטן מתקריות קשות שבהן היו מעורבים בני נוער בחודשיים האחרונים ברחבי הארץ. יותר מ-20 מקרים שבהם היו מעורבים בני נוער נרשמו במשטרה, לצד אירועים נוספים שככל הנראה לא דווחו.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

למרות ניסיונות מערכת החינוך למגר את תופעת האלימות בקרב בני נוער, קשה מאוד לשלוט על התנהגות הצעירים, שחלקם על פי עדויות תלמידים מנהיגים כנופיות של ממש בשטח בית הספר.

"יש פה כנופיות בבית הספר. זה נשמע כמו סרט אבל זה לא", מספר לחדשות 2 Online תלמיד כיתה י"ב ממרכז הארץ. "כמעט כל יום אני רואה מישהו עם אולר ולא ברור לי למה מגיעים עם נשק לבית הספר. יש גם בנות שמגיעות עם גז מדמיע".

תלמיד אחר הצטרף לדברים: "אני לא כזה, אבל יש ילדים שנחשבים 'חנונים' שפשוט לא יוצאים מהכיתה כי לא רוצים שיכו אותם". הוא מציין כי לא פעם היה עד לאלימות בין כותלי בית הספר שלא מדווחת.

"הרבה פעמים הבנים מנסים לצאת 'חזקים' והולכים מכות בצחוק אבל יש תלמידים שנפגעים מזה אבל בגלל שהם לא רוצים שיעשו עליהם חרם או יצחקו עליהם הם לא מדווחים למרות שהם מדממים", מסבירה תלמידה אחרת, שגם היא מתארת תקריות אלימות כדבר שכיח וחלק מ"הווי בית הספר".

460258
צילום:
460265
צילום:

משרד החינוך: "מחייב אותנו לחשוב"

במשרד החינוך מאשרים כי לאחרונה התרחשו הרבה מאוד אירועי אלימות בקרב תלמידים. "זה מחייב אותנו לעצור, לחשוב ולקבל החלטות", אומרת לחדשות 2 Online עינב לוק, הממונה על קידום אקלים חינוכי מיטבי וצמצום אלימות במשרד החינוך.

עם זאת, למרות האירועים הרבים, לפי מחקרים וסקרים שנעשו במשרד עולה דווקא תמונה חיובית יחסית - עם צמצום במספר האירועים, זאת לצעד עלייה בתחושת המוגנות של תלמידים. אתמול פרסם המשרד ערכה חדשה שכוללת תכנית התערבות שמתייחסת לפיתוח אחריות אישית וחברתית להתמודדות עם בריונות.

"בכיתה יש לא רק פוגע ונפגע אלא יש גם כאלה שמסייעים, שעומדים מהצד וכאלה שמגנים", מדגישה לוק. "אפילו אם על פניו יש רק שני ילדים שמעורבים בקטטה, על פי מחקרים מעורבים בה הרבה יותר ילדים".

נאור אטיאס ז"ל (צילום: מתוך הפייסבוק)
נדקר למוות. נאור אטיאס ז"ל | צילום: מתוך הפייסבוק

האב מכה את המנהלת - מה הילד ילמד מזה?

פרופ' ארנון אדלשטיין, קרימינולוג מהמכללה האקדמית לחינוך על שם קיי בבאר שבע, מסביר כי תרבות הרחוב חדרה לבתי הספר ומציין כי יש עלייה באלימות בקרב בני הנוער בישראל. הוא מצביע על מספר משתנים קבועים שמביאים לאותם מקרים: אובדן הסמכות ההורית בשל הרצון להשקיע בעבודה, הרצון להיות "חברים" של הילדים, החומרנות, האינדיבידואליזם והעצמת ה"אני" על פני "האחר".

"הזהות העצמית שלי והאגו נבנה על מי אני ומה אני, וברגע שמישהו מאיים עלי - אני רואה בזה איום קיומי, כי אין לי בסיסים ערכיים אחרים", הוא מסביר. "ילדים לומדים שיש זילות של חיי אדם, והענישה נגד מבצעי מעשים אלימים היא מגוחכת והילדים לומדים את זה". כך למשל, מה ילמד ילד מאביו, שהגיש ללשכת המנהלת שלו והכה אותה? להיות אלים יותר.

לטענתו, בני הנוער גם חוששים שאם הם לא ידאגו לעצמם - המדינה לא תדאג להם: "השינוי צריך לבוא קודם כל כדוגמאות אישיות מלמטה עד רמת ההורים. הפכנו לחברה שכל אחד מנסה לגרוף לעצמו כמה שיותר ולכן השינוי".

"הנוער שלנו איבד את הערכים והמוסר שלו", קובעת ד"ר יעל וילצ'יק אביעד, חוקרת ומרצה במחלקה לקרימינולוגיה באוניברסיטת אריאל. "אני חושבת שאנו חייבים ליצור מערכת לערכים ומוסר וזה עשוי לנטרל את ההשפעה השלילית שיש לחברה הישראלית". היא מציינת כי בני הנוער חיים בעולם תחרותי, בו אתה נמדד עד כמה אתה "גבר" מבחינה מינית ופיזית, ולא כמה אתם חכם.

"לבחון רישום פלילי לכל עובד" (צילום: אייל בן יעיש)
"מי שמרביץ הוא גבר" | צילום: אייל בן יעיש

"הנערים מבוהלים בחקירה"

"רוב בני הנוער שמגיעים לחקירות מבוהלים כי זו עבירה ראשונה שהם נקלעו אליה", מסביר לחדשות 2 Online ניצב משנה יצחק גטניו, ראש אגף החקירות והמודיעין של מחוז ת"א. "כשנער נכנס לחקירה הוא מרגיש לא בנוח, ואנו משתדלים לרכך את המפגש הזה. כשאתה מגיע עם מדים לנערים בגילאים 15-14". לרוב, החוקרים מגיעים עם לבוש אזרחי כדי להקל על הנערים.

ניצב משנה יצחק גטניו (צילום: משטרת ישראל)
ניצב משנה יצחק גטניו | צילום: משטרת ישראל

עם זאת, יש גם נערים מיומנים ביותר - שלא חוששים: "כשבא נער מיומן עם יכולות ומכיר את המערכת הוא לא נרתע מהשוטרים. כשסוחר סמים נתפס 5-4 פעמים המערכת המשטרתית כבר לא מרתיעה אותו והוא עבריין לכל דבר".

במשטרה אומרים כי למרות האירועים החמורים האחרונים, אין מגמה ספציפית: "בחמש השנים האחרונות יש דווקא ירידה של 30% בפשיעה של בני נוער", הוא מסכם - ומדגיש כי הרבה מהעבירות נובעות גם מהחינוך בבית.

בני נוער אלימים - התקריות בחודשיים האחרונים:

באר שבע: נער נדקר - מועדון "הפורום" נסגר

חשד: צעירים הדיחו נערות מהצפון לזנות

אקדח בידי בן 10: "קיבלתי במתנה"

רובה, מחסנית ותחמושת נתפסו בתוך תיק בית ספר

חשד: נערים צילמו בת 13 במלתחות - וסחטו ממנה כסף

חשד: אונס קבוצתי בשטח בית הספר

נעצר חשוד ברצח הנער בבני ברק

פתח תקווה: נער בן 16 נדקר למוות

ביקשו שיחה - ונמלטו עם הסמארטפונים

נעצרו חשודים בדקירת הנער בדימונה

חשד: בן 12 שפך כלור על עובדת סוציאלית ממוצא ערבי

חשד: תלמיד סחט מאות דולרים מחברו בבית הספר

חשד לאונס בשרון: שני נערים תקפו בת 13

חשד: בן 17 חתך אוזנו של נער ששרק לחברתו

סגרו את הילד בכיתה והכו אותו: "הם באו לסגור איתי חשבון"

שוהם: שני קטינים נעצרו בחשד שסחרו בסמים בבית הספר

בריונים ניסו להכות תלמיד - ונהדפו על ידי המורה

חשד: בני 16 תקפו מינית בת 13, צילמו המעשים - והפיצו

תל אביב: חתך לתלמיד את האוזן - ונמלט

קטטה בין תלמידי תיכון באשדוד: בן 15 נדקר ונפצע בינוני

לפניות לכתב: Matanh@ch2news.tv