תקווה חדשה באמצע הנגב: מעון לנוער בסיכון שאין בו מרצפות אטומות ותחושת אבל בין הקירות, אלא חדר משחקים עם פייסבוק פתוח. מאחורי "שנטי במדבר לנוער בסיכון" עומדת מריומה, שהקימה לפני שלושה עשורים את בית השנטי בתל אביב ועכשיו היא באה להפריח בנגב את חייהם של בני הנוער במצוקה.
כל צעיר במצוקה מגיל 14 עד 21 יוכל להיכנס בשער ולזכות לבית וללמוד לנגן על פסנתר, לתופף וגם לרקוד. יש מועדון שמאובזר בכל טוב וכן גם במחשבים עם כניסה חופשית לפייסבוק. בנוסף, תוכלו למצוא פינות רגיעה מול הנחל. בית השנטי הוקם בהשקעה של שבעה מיליון דולר שהתחלקו בין תורמים לבין המדינה.
האישה מאחורי הפרויקט היא מריומה - אישה קצת היפראקטיבית, אבל עם לב ענק. לפני 27 שנים היא הקימה את בית השנטי בתל אביב, שבו עברו אלפי בני נוער במצוקה ועכשיו היא עושה את זה במדבר. במקום יש מתחם בנים ומתחם בנות כשהכול בסטייל. חמישה בכל חדר ובסך הכל יש 25 בנים ו-25 בנות בהפרדה.
"כשנכנסתי להוסטלים ופנימיות גם בארץ וגם בחו"ל ראיתי קירות לבנים ומסגרת כחולה ומיקי מאוס מחייך לך כמו בבית חולים. ואני אומרת בואנ'ה הם חיים פה מגיל שש עד שמונה עשרה - צריך להעביר להם חום", מסבירה מריומה את הרקע להקמת הפרויקט החדשני. למבקרים שאומרים שזה מוגזם, היא עונה: "אני אומרת להם 'תשמעו ילדים במצוקה, מגיע להם! יש להם את כל הזכות לקבל את הטוב ביותר'".
"אל תשכח מאיפה באת ולאן אתה הולך"
בני הנוער עובדים במרץ לקראת טקס חנוכת מקום חדש במתחם - "אוהל הידידות". יהיו פה גם הרצאות על בית השנטי, גם הרצאות מנע נגד סמים, אלכוהול ואלימות. הדבר השני שיהיה יהיו פה מופעים של כל חוגי השמרטפיה של הילדים כולל אומנים שבאים להתארח", מפרטת מריומה את התוכניות עם המבנה החדש.
לכל אחד מהנערים והנערות יש סיפור ייחודי. למשל הנוק, צעיר בן 23 שמדריך בבית השנטי ובעבר חניך בעצמו, שהגיע מאתיופיה בגיל 13 אחרי שהוריו מתו. "המשפחה המאמצת, לא הסתדרתי איתם. כל הילדים שלהם היו הולכים ללמוד אני נשארתי בבית. כי הם רצו שאני אעבוד בשבילם, לנקות בשבילם ולבשל בשבילם. אז ברחתי ולקחתי איתי רק תיק ושוקולד", שיתף הנוק והוסיף משפט שמלמד על האופטימיות שמחדירה מריומה בכל בני הנוער שעוברים דרכה: "איך אומרת מריומה כל הזמן במשפט שלה - 'אל תשכח מאיפה באת ואל תשכח לאן אתה הולך'. אני לוקח את המשפט שלה ואני יודע שאני אגיע עם זה רחוק...".