קבוצות הוואטסאפ הפכו כבר מזמן לחלק בלתי נפרד מחיינו, לטוב ולרע. אחדים יאמרו כי הן מהוות מטרד, מבודדות אותנו מהסביבה ויוצרות אינטראקציה נטולת מגע אנושי. אחרים יצדדו בהן עקב יכולת הבקרה התמידית על המתרחש וסיפוק הצורך להיות מעודכנים כל העת. אך נראה שהטכנולוגיה אינה רעה כשלעצמה, אלא האופן שבו אנחנו משתמשים בה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
כשיעל לבני, תושבת תל אביב, רכשה לעצמה מכונית חדשה, היא לא ידעה שבכל ערב כשתשוב מעבודתה יצפה חיפוש ארוך ומייגע אחר חניה.
"פעם מה שהיינו עושים זה להגיע עם האוטו ולחכות", סיפרה לבני. "אני הייתי לוקחת את האופניים ומתחילה לחפש חניה וברגע שהייתי מוצאת הייתי מתקשרת לחבר שלי שיביא את האוטו". לדבריה, החיפוש ארך בין 45 דקות לשעה תמימה.
יעל ובן זוגה החליטו שהם לא מתכוונים לבזבז את זמנם על חניה והחליטו לעשות ניסוי חברתי - הם חיברו את כל דיירי הרחוב לקבוצת וואטסאפ אחת. וכך, רגע לפני שיעל מגיעה לרחוב היא בודקת אם מישהו מפנה חניה באזור. "לפני שתי דקות הודעתי שאני מגיעה והשכנה החמודה הודיעה לי שהיא מחכה לי", הדגימה יעל כיצד מתנהל הניסוי החברתי בהצלחה. "וזהו עכשיו הגענו, היא מפנה ואני נכנסת".
ה"סטארט-אפ" של יעל צובר תאוצה והקבוצה למציאת חניה כוללת כבר 50 חברים. דיירי הרחוב קיצרו את זמן חיפוש החניה מ-45 דקות לחמש דקות בלבד. ברחובות אחרים בתל אביב כבר אימצו את הרעיון המוצלח ומחקים אותו.
לדברי יעל, הקבוצה לא רק מסייעת במציאת חניה במהירות, אלא יוצרת אחווה הדדית בין הדיירים. "פתאום אתה מתחיל להכיר את השכנים שלך ולפני כמה ימים מישהו השאיר את האורות דלוקים בתוך האוטו אז מישהו שלח לו הודעה בוואטסאפ כדי להודיע לו", סיפרה יעל.
קבוצות הוואטסאפ הפכו מזמן לחלק בלתי נפרד מחיינו - מקבוצת הורים בפעוטון שמקבלים עדכונים מהגננת דרך בני המשפחה שמתאמים את ארוחת החג ועד קבוצת לימוד בתיכון או באוניברסיטה.
הוואטסאפ תורם גם לכלבים
גם אלכס בלום וכלבו פיטי הם חלק מקבוצת וואטסאפ שכונתית בה חברים למעלה מ-30 אנשים. רגע לפני שהוא מוציא את הכלב לטיול, הוא מעדכן את חברי הקבוצה. "עכשיו אנחנו עומדים לצאת לטיול בגינה עם פיטי", הודיע אלכס. "אנחנו מעדכנים את הקבוצה ועכשיו נקרא בהודעות אם יש מישהו שזקוק לעזרה שלי".
בקשת העזרה מאלכס לא מאחרת לבוא והוא מתבקש להוציא את טולוז - כלבה מהשכונה שבעליה עובדים בשעות הצהריים. "אני מחזיק מפתחות של הבתים של בעלי הכלבים שלעתים לא יכולים להוציא את הכלב כפי שלהם יש את המפתחות שלי", הסביר אלכס כיצד עובד ההסדר בין השכנים.
קבוצת הוואטסאפ של גינת רמת חן ברמת גן הצליחה לאחד בין בעלי הכלבים בשכונה וכך, שכלב או כלבה הולכים לאיבוד, מיד נשלחת הודעה בקבוצה. "מ'מי בא לגינה?' זה התפתח כבר לעזרה לזולת בצורה שהיא יותר ממשפחה"', הוסיף.
לוואטסאפ ולרשתות האחרות יצא שם רע. אמרו שהן מבודדות אותנו מהסביבה ומהחברים ושהאינטראקציה הפכה לנטולת מגע אנושי. אך זוהי דוגמה הפוכה המראה שדווקא הוואטסאפ הכה מוכפש, החזיר במשהו את הערבות ההדדית ואת יחסי השכנות.
"אם לא היה לי את הווטסאפ לא הייתי יכול להיות בקשר כזה", שיבח אלכס את קיום הקבוצה. "לפעמים אני לא מכיר את השכן שלי ממול, אבל אני מכיר את כל בעלי הכלבים פה".